Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Türk ve Ukraynalı entelektüeller Kiev’de buluştu

Avrasya’daki entelektüelleri bir araya getiren Diyalog Avrasya Platformu (DAP), Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi Türkiye ve Ukraynalı entelektüelleri Kiev’de buluşturdu.  Toplantıda; ekonomiden çevreye, enerjiden bölgesel sorunlara kadar Ukrayna ile Türkiye ilişkileri masaya yatırıldı.

“Günümüz medeniyetin sorunları ve entelektüellerin söz saygınlığı” adlı etkinliğin organizatörlüğü;
DAP, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Ukrayna Pedagoji Bilimler Akademisi, Ukrayna Yazarlar Birliği ve Ukrayna Barış Konseyi tarafından yapıldı.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen programa; Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektörü Leonid Guberskiy, DAP Dönem Başkanı Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Volodımır Serhiyçuk, Ukrayna Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Ukrayna Bilimler Milli Akademisi Üyesi Serhiy Komisarenko, DAP Eşbaşkanı Harun Tokak ve Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Birinci Müsteşar Şule Gürel katıldı.

İki ülkenin entelektüellerinin bir araya geldiği toplantıya Türkiye’den; CHP Genel Merkezi Parti Meclis Üyesi Muhammet Çakmak, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Hüseyin Bağcı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman, Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Tanel Demirel,  ODTÜ Öğretim Üyesi Ahmet Nuri Yurdusev ve Yazar Orhan Ateş söz aldı.

“DAP ORTAK BARIŞ DİLİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR”
DAP Eşbaşkanı Harun Tokak, konuşmasında DAP ortak bir dil oluşturmaya çalıştığını ve DA Dergi’sinin Avrasya entelektüelinin dili olduğunu söyledi.

Harun Tokak, “Burada tarihi büyük üniversitede entelektüeller buluşmasını anlamlı buluyorum. Burada Şevçenko, Maksimoviç gibi aydınlar emek vermiş. DAP ortak bir dil oluşturmaya çalışıyor. Bunu yaparken de entelektüelleri buluşturuyor. Çünkü dünyada ortak bir barış dili oluşturulması gerekiyor. Bir Alman aydını, entelektüellerin bir araya gelmesi ufukların buluşması olarak tarif ediyor” dedi.

Geçmişte Türk ve Ukrayna halklarının ortak kaderi paylaştığını ifade eden Tokak, bir dönem birbirinden çeşitli engeller nedeniyle birbirinden haberdar olamadığını söyledi.

Şevçenko ile Maksimoviç ve Mevlana ile Yunus’a atıfta bulunan Harun Tokak, zor zamanlarda entelektüellerin kendi halkının elinden tutup çıkardığını belirtti.

TC Kiev Büyükelçiliği’nin toplantıyı düzenleyen organizatörlere teşekkür mesajını ileten Müsteşar Şule Gürel, Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın yoğun programı nedeniyle katılmadığını bildirdi.  

Toplantıyı çok önemli ve içeriğini de kapsamlı bulduklarını ifade eden Şule Gürel, farklı alanlardaki karmaşık konuların üstesinden iki ülke aydınlarının gelebileceğini ifade etti.

AB ZİRVEDEN İNİYOR
Toplantıda Avrupa Birliği (AB)’nin durumunu ‘dağcılık’ örneği vererek anlatan Hüseyin Bağcı ise dağın zirvesine çıkmanın zor olduğunu fakat asıl tehlikenin ve kazaların zirveden inerken meydana geldiğini söyledi.

Hüseyin Bağcı; “Batı ‘soğuk savaşın’ bitişini zafer çığlıklarıyla karşılamıştır. Şimdiyse korku hâkim artık entelektüel yetiştiremiyor. Avrupa kendi içine, kendi korkularına bakıyor. Avrupa kendisini yenileyemez ise yok olur” diye konuştu.  

Ukrayna ve Türkiye, Avrupa’nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Bağcı, Ukrayna ile Türkiye’nin bu anlamda çok önemli olduğunu ve iki ülkenin Rusya ile birlikte Avrupa’nın geleceğini belirleyeceğini kaydetti.

Arap Baharı ve AB’deki olanları ise milliyetçilik olmadığını söyleyen Bağcı, yaşananları küresel kafa karışıklığı olarak niteledi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]