Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Donetsk

Poroşenko, diplomatlar ve askerlerle Senatör McCain’i andı

Hayatını kaybeden Ukrayna'nın dostu ABD'li senatör John McCain, Ukrayna'nın doğusunda saygıyla anıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın yurt dışındaki diplomatları, dış misyon şefleri ve ordu mensuplarıyla birlikte 81 yaşında hayatını kaybeden Senatör John McCain’i andı.

Poroşenko, ülkenin doğusunda sıcak çatışmaların devam ettiği Donetsk bölgesinde, Ukraynalı diplomatlar ve askerlerle buluştu. Burada askerler ve diplomatlara hitap eden Poroşenko, 25 Ağustos cumartesi günü 81 yaşında hayatını kaybeden ABD’li senatör McCain’i hayırla yad etti.

McCain ile bir hatırasını paylaşan Poroşenko: “Yeni yıl arifesinde benimle buraya gelen büyük bir insan vardı, onun adı John McCain. Çok büyük bir devlet adamı ve Ukrayna’nın büyük bir dostuydu. Ben ona kendisiyle gidip denizcileri kutlayalım dediğimde, McCain Gürcistan’a ziyaretini erteleyerek ‘Benim yerim Ukrayna’ demişti. Askerlerin bulunduğu yere yaklaşırken cumhurbaşkanlığı güvenlik servisinden gittiğimiz bölgeye ateş açıldığı bilgisi geldi. Ben o zaman McCain’e dedim ki sen ABD’li senatörsün oraya gitmek zorunda değilsin, ben cumhurbaşkanı olarak askerlerimle beraber olmak zorundayım. Bu teklifim karşısında John da çok alındı ve bana ilk defa küstü. McCain, Rusya’nın girdiği bu macera için bir bedel ödeyeceğini söylüyordu. Hayatını Ukrayna ve Ukraynalıları korumaya adamıştı.” dedi.

Poroşenko’nun isteği üzerine daha sonra McCain için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ukrayna’nın ABD elçisine de McCain’i anma etkinliklerinde aktif şekilde katılması talimatı verdi.
2016’nın son günü yeni yıla Ukrayna donanmasından askerlerle giren McCain, Twitter paylaşımında “#Putin’in saldırganlığına karşı onlarla birlikteyiz” dedi.

Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen Senatör McCain, Ukraynalıların organize bir şekilde özgürlük için mücadele etmesinden etkilendiğini belirtmişti.

SENATÖR JOHN MCCAIN KİMDİR?
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain, asker bir ailenin çocuğu olarak Panama Kanal Bölgesi’ndeki bir ABD hava üssünde 29 Ağustos 1936’da dünyaya geldi.

Ailesi 1951’de Kuzey Virginia’ya taşındı, McCain, Maryland’de Amerikan Donanma Akademisi’ne katıldı.

Savaş pilotu eğitimi gördü, 1960’larda çeşitli ABD uçak gemilerinde görev aldı.

Vietnam Savaşı’na gönderilen McCain, 1967’de Honai kenti yakınlarında uçağının Kuzey Vietnamlılarca düşürülmesi sonucu esir oldu.

5 buçuk yıl esaret hayatı yaşadı.

Yakınlarının ifadesiyle savaş esiri olduğu dönemlerde ağır işkencelerden geçirildi.

Bu işkenceler vücudunda kalıcı izler bıraktı. Öyle ki gördüğü işkenceden dolayı kollarını başının üzerine kaldıramaz oldu.

SİYASİ YAŞAMI
Mart 1973’de serbest kaldıktan sonra ülkesine dönen John McCain, 1981’de Deniz Kuvvetleri’nden ayrılarak Cumhuriyetçi Parti’den siyasete atıldı.

ABD Kongresine ilk kez 1981 yılında giren McCain, 1986 yılından 2018’e kadar da altı dönem üst üste ABD Senatosun’da Arizona Senatörü olarak görev yaptı.

Tecrübeli siyasetçi 2000 seçimleri için partisinden aday adayı oldu ancak George Bush’un adaylığının netleşmeye başlamasıyla yarıştan çekildi.

2004 seçimlerinde aday olmayarak Bush’u destekledi.

McCain’in bir diğer denemesi 2008 başkanlık seçimleri sırasında oldu.

Seçimden önce partisinin bir mitinginde mikrofon uzattığı destekçilerden birinin “Obama’ya inanamam, güvenemem. Onun bir Arap olduğunu okudum” demesi üzerine mikrofonu geri alarak “Hayır hanımefendi, o düzgün bir aile babası bir vatandaş. Sadece ülkenin yönetimine dair temel konularda anlaşamıyoruz ve bu seçim kampanyası da bunun hakkında” demişti.

Cumhuriyetçi Parti’den yine aday olan Arizona Senatörü, Barack Obama karşısında seçimleri kaybetti. Obama seçimi kazanarak ABD’nin 44’üncü devlet başkanı seçildi.

McCain’in seçimleri kaybettikten sonra sarf ettiği şu sözler tarihe geçti.

“2008 seçimlerini kaybedince bir bebek gibi uyudum. İki saat uyu, uyan, ağla sonra yine uyu, yine uyan ve yine ağla”

Son yıllarda partisinin sözcüsü gibi açıklamalarda bulundu.

Obama yönetiminin Orta Doğu, Ukrayna ve Libya stratejilerini şiddetle eleştirdi.

Ancak Obamacare olarak da bilinen Obama’nın sağlık reformunu destekledi.

Özellikle IŞİD’le mücadele için Irak ve Suriye’ye ilave asker gönderilmesini savundu.

BEŞAR ESAD’A KARŞI SURİYE MUHALEFETİNİ DESTEKLEDİ.
Bunun için 2014 yılında Türkiye’ye gelerek Gaziantep’te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarıyla görüştü. ÖSO’nun hem IŞİD’e hem Esad’a karşı iki cephede savaştığını söyledi ve örgütün daha fazla silahlandırılması gerektiğini, özellikle de hava savunma silahları verilmesi gerektiğini belirtti.

2013 yılında da Amerikan medyasına konuşan bir muhalif lider, McCain’in Türkiye – Suriye sınırını geçerek bölgedeki muhaliflerle görüştüğünü söylemişti.

McCain’in bu ziyaretinden fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Suriye hükümeti, McCain’i ülkeye yasa dışı yollardan girerek yasaları ihlal etmekle suçlamıştı.

ABD’NİN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİNE ERDOĞAN’IN OTORİTERLİĞE KAYDIĞINI SÖYLETMİŞTİ

McCain 2014 yılında Türkiye’ye atanmadan önce onay almak için Senato’ya giden büyükelçi adayı John Bass’ı sorularıyla terletmişti.

“Erdoğan anayasayı değiştirmek istiyor, sosyal medyayı baskılıyor, YouTube ve Twitter’ı kapatıyor, interneti kısıtlıyor, basın özgürlüğünü kısıtlıyor, bu sizce otoriterliğe doğru bir kayış mı?” diye soran McCain, Bass’ın doğrudan cevap vermekten kaçınması üzerine birkaç kere “Evet veya hayır diye bir yanıt istiyorum” demiş, Bass’ın kaçamak yanıtları üzerine atanmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Bunun ardından Bass “Evet, o yönde bir kayış” diye yanıtlamak zorunda kalmıştı. Onayı alan Bass, Ekim 2014 – Ekim 2017 arasında Türkiye’de görev yaptı.

2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’yi ziyareti sırasında Türk güvenlik görevlilerinin protestocuları darp etmesi üzerine Türkiye’nin ABD büyükelçisinin sınır dışı edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bu dayağı atanlar sıradan insanlar değil, Erdoğan’ın korumaları” ifadelerini kullanan McCain, “Birileri onlara gidip barışçıl protestocuları dövmesini söyledi ve bence bunun bir karşılığı olmalı. Bu kişiler tespit edilmeli ve soruşturma açılmalı” dedi ve ekledi:

“Sonuçta ABD’de Amerikan yasalarını ihlal ettiler. ABD’de bunun yapılmasına izin veremezsiniz. Ülkemizde insanların barışçıl protesto hakkı var.”

ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik eleştirileriyle sık sık gündeme geldi.

McCain, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından takdir edilen bir senatör olarak öne çıktı.

Geçen yıldan bu yana beyin kanseriyle savaşan Cumhuriyetçi senatör, cumartesi günü öğleden sonra hayata gözlerini yumdu.

McCain’in son anlarında ailesiyle olduğu belirtildi.

24 Haziran’da ailesi kanser tedavisine son verdiği ve ailesiyle vakit geçirmek istediği açıkladı.

McCain’e uygulanan tedavinin artık sonlandırıldığını açıklanması, McCain’in son günlerine yaklaştığı şeklinde yorumlanmıştı.

McCain’in hayatını kaybetmesinin ardından eski rakibi Barack Obama, bir mesaj yayımladı.

Obama, “John McCain ve ben farklı jenerasyonlara aittik. Tamamen farklı geçmişlerden geldik ama siyasetin en üst düzeyinde yarıştık. Çok azımız John’un bir zamanlar uğradığı zorluklarla sınanıp o cesareti gösterebilmiştir. Bir yandan da toplumun iyiliğini kendi iyiliğinin üzerinde görme cesaretine sahip olmak isteriz. İşte John, bize bunun ne anlama geldiğini en güzel şekilde gösterdi. Bundan dolayı ona hepimiz borçluyuz” ifadelerini kullandı.

McCain’in cenaze törenine mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın katılmasını istemediğini, onun yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence’in gelebileceğini söylemişti.

John McCain’in öldüğünün açıklanmasının ardından önemli devlet kurumlarında bayraklar yarıya indirildi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev

Fotoğraflar: Mikhail Palinchak

www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]