Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da ‘komünist parti’ dönemi kapandı

Ukrayna’da bir zamanlar ülke siyasetine damga vuran ve parlamentodaki az ama koalisyon hükümetleri için kritik önem taşıyan Ukrayna Komünist Partisi (UKP) dönemi tamamen sona erdi.

Ukrayna Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yüksek İdare Mahkemesi’nin UKP’nin kapatılmasına ilişkin kararı onayladığını bildirildi.

UKP kapatılmalarına ilişkin kararı, Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşımıştı. Yüksek İdare Mahkemesi, UKP’nin faaliyetlerinin feshedilmesine ilişkin davanın yeniden görüşülmesine ve araştırılmasına gerek görmeden, Kiev Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı.

UKP’nin kapatılmasına gerekçe olarak ise, geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ukrayna Parlamentosu’nun, komünizm ve Nazi propagandası yapılmasını, bu rejimlere ait sembollerin kullanılmasını tamamen yasaklanması gösterildi.

Mahkemeden gerekçeli karara ilişkin yapılan açıklamada: “Hâlihazırdaki Ukrayna hukukunda Ukrayna Komünist Partisi’nin; ismi, sembolleri ve faaliyetleri kanunlara aykırı. Temyize dahi tabi değildir.” denildi.

Ukrayna Adalet Bakanlığı ve Ukrayna Devlet Kayıt Kurumu, 8 Temmuz 2014’te UKP’nin kapatılması ve ülke genelinde faaliyetlerinin durdurulması için Kiev Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

KPU, mahkemede; insan hak ve özgürlüklerini kısıtlamak, anayasal düzeni zorla değiştirmeye yönelik eylemleri gerçekleştirmek, Ukrayna toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal, savaş propagandası, şiddet, etnik nefret ve bölücülük ile suçlanmıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]