Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Davutoğlu: Uçağın vurulması emrini ben verdim!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) grup toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya uçağının vurulması emrini bizzat kendisinin verdiğini söyledi.

Davutoğlu, “Bu gelişmeler eğer Türk hava sahasının ihlali sonucu doğurursa her türlü tedbiri alacağımız dile getirilmiş, o toplantıda silahlı kuvvetlerimize gerekli talimatlar bizzat tarafımca verilmiştir.” dedi.

Hatay’ın Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden ve ikazlara rağmen hava sahasını terk etmeyen ve o dakika itibariyle milliyeti bilinmeyen bir uçağın hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi: “İhlali yapan ikinci uçak 5 dakikada 10 defa uyarıldı, biri hava sahamız dışına çıkmış, ikinci uçak ihlali sürdürünce uluslararası angajman kuralları çerçevesinde F-16’larımız tarafından müdahale gerçekleşti. İhlali sürdüren uçağı bölgedeki F-16 savaş uçaklarımız tarafından Türk hava sahasında müdahalede bulunulmuş ve Suriye topraklarını düşmüştük. Uçağın bazı parçaları Türkiye tarafına düştü ve bunun sonucunda 2 vatandaş yaralandı. Düşürülen uçağın Rusya’ya ait olduğu Rus makamları tarafından yapılan açılamalardan anlaşılmıştır. Düşen uçağa, Türk hava sahasını ihlalde iken ateş açıldığının altını özellikle çizmek istiyorum. Bu uçak Türk hava sahası ihlali esnasında düşmüştür.”

‘RUSYA’YA GEREKLİ UYARILAR DEFALARCA YAPILDI’
Suriye hava sahasından Türkiye hava sahasına giriş yaparak ihlalde bulunacak hava araçlarına yönelik angajman kurallarının ilgili bütün taraflara açık bir şekilde defaatlerce izah edildiğini kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “3 -4 Ekim tarihlerinde hava sahamızın Rusya Federasyonu’na ait uçaklarca ihlal edilmesiyle angajman kurallarımız Ankara ve Moskova’da Rus makamlara en üst düzeyde muhtelif seviyelerde ve birçok kez bütün aşamalarıyla izah edildi ve gerekli uyarılar yapıldı. Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Federasyonu Büyükelçisine pilotların Suriye’den gelerek hava sahamızı ihlal eden askeri hava araçlarını milliyeti ne olursa olsun vurma talimatları olduğu, bu tür ihmallerin tekrarı halinde yaşanabilecek hadiseler karşısında sorumluluğun tamamıyla Rus tarafına ait olacağı net olarak ifade edilmiş, yeni ihlaller yapılmaması beklentimiz önemle vurgulanmıştır.”

‘PAZAR GÜNKÜ ZİRVEDE, TALİMATI BEN VERDİM’
Bu çerçevede son bir hafta içinde özellikle Bayırbucak’ta saldırıların yoğunlaşması üzerine, pazar günü yemin töreni hemen öncesi yapılan güvenlik zirvesinde bu hususun bir kez daha vurgulandığını anlatan Davutoğlu, “Bu gelişmeler eğer Türk hava sahasının ihlali sonucu doğurursa her türlü tedbiri alacağımız dile getirilmiş, o toplantıda silahlı kuvvetlerimize gerekli talimatlar bizzat tarafımca verilmiştir. Yemin törenindeki açıklamamızda da bütün ülkelere ilgili taraflara Türk hava ve kara sınırlarımızın ihlal edilmemesi gerektiğini, ihlal edilmesi halinde hava sınırımızın ve kara sınırımızı korumak konusunda kararlılığımızı bir kez daha açıkça ifade ettik. Angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir. Angajman kurallarımız Rusya Federasyonu tarafından bilindiği halde, bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar ihlal yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır. Neticede hava sahası ihlalinde bulunan milliyeti tespit edilemeyen uçak, tehdit olarak algılanmış, angajman kurallarımız talimatlar gereği uygulanmıştır. Bu hiçbir şekilde meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen ihlal gerçekleşiyorsa, ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hakkımız aynı zamanda milletimize karşı görevimizdir.” açıklamasında bulundu.

YASİN KILIÇ | ANKARA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]