Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL ‘TERÖR’DEN TUTUKLANDI

Özgür basını soruşturma yoluyla susturma girişimlerine bir yenisi daha eklendi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara sorumlusu Erdem Gül, Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının silah taşıdığına ilişkin haber sebebiyle tutuklandı.

Karara gerekçe olarak, ‘terör örgütüne üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım, devletin sır saydığı belgeleri casusluk amacı ile temin ve ifşa’ suçlaması gösterildi. Bu ağır suçlamaların delili sadece gazetenin söz konusu haberi oldu. Kararın ardından kısa bir konuşma yapan Dündar, “Üzülmeye gerek yok, bunlar bizim için şeref madalyası. İçeride ve dışarıda mücadelemiz devam edecek.” dedi. İki gazeteci, Silivri Cezaevi’ne götürüldü.

Cumhuriyet gazetesi, Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larında yapılan aramaya ilişkin görüntüleri geçtiğimiz mayıs ayında yayımlamıştı. Haberde yer alan kamera kayıtlarında TIR’lardan önce ilaç kutuları çıkıyordu. Kutuların altında ise top, havan mermisi ile birlikte konteyner dolusu ağır makineli tüfek mermileri olduğu kamera kayıtlarına yansıyordu. Haberin yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan harekete geçerek Cumhuriyet hakkında ‘terör’ soruşturması başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da MİT TIR’ları haberlerinin ardından katıldığı bir televizyon programında, “Bu haberi yapan kişi, bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu.” demişti. Fidan, önceki gün Dündar ve Gül’ü şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı.

Can Dündar, tutuklandığını Twitter’dan duyurdu.

‘HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNMAYA GELDİK’

İki gazeteci dün İstanbul Adliyesi’ne geldi. Gazeteciler Hasan Cemal, Oktay Ekşi, Pelin Batu, Sait Sefa, Aslı Aydıntaşbaş ile CHP’li Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Utku Çakırözer, Enis Berberoğlu ve Sezgin Tanrıkulu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi. Adliye girişinde açıklama yapan Dündar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MİT TIR’larıyla ilgili “Silah olsa ne olur olmasa ne olur” ifadesini hatırlattı ve “O halde yayınlansa ne olur yayınlanmasa ne olur.” dedi. Dündar, şikayetçinin bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu da kaydetti. Gazeteciliği ve halkın haber alma hakkını savunmaya geldiklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Kamuoyunun, hükümet bir yalan söylüyorsa bunu bilme hakkını savunmaya geldik. Bizler casus, hain değiliz, gazeteciyiz. Burada yapılan şey baştan sona bir gazetecilik faaliyetidir. Karşılarında hemen sinmeye hazır bir gazete ve gazeteciler yok.”

İki gazeteci, daha sonra Fidan’a ifade verdi. İfade işleminin ardından Fidan, gazetecileri tutuklanmaları talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Dündar ve Gül’ün sorgusuna bakacak olan hakim İsmail Yavuz, daha önce Ahmet Hakan’ı darp eden kişileri serbest bırakma kararı ile gündeme gelmişti. Yavuz, yine Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’i ‘tweet atmaya devam ediyor’ diye cezaevine göndermişti.

KARARIN ARDINDAN ‘ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ’ SLOGANLARI ATILDI

Mahkeme, Dündar ve Gül’ün ifadesini aldıktan sonra, kararı vermek için ara verdi. Bu sırada, Dündar ve Gül’e destek verenlerle özel güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Güvenlik görevlileri çekim yapılmasını ve açıklama yapılmasını istemeyince tartışma büyüdü. Olayın yatışmasının ardından mahkeme, kararını açıkladı. CAN DÜNDAR, karar sonrasında yakınlarına mahkeme kapısından “Tutuklandık” diye seslendi. Tutuklama kararının ardından, mahkeme salonunda tepkiler yükseldi. Dündar ve Gül’e destek verenler, ‘Özgür basın susturulamaz’ şeklinde sloganlar attı. Dündar ise arkadaşlarına el sallayıp teşekkür ederek salondan çıktı. İki gazeteci, Silivri Cezaevi’ne götürüldü.


YAKUP ÇETİN, MÜRSEL GENÇ, OSMAN ARSLAN, HAMZA ÖZDEMİR İSTANBUL – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]