Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Hamileler seyahat edebilir mi?

Hamilelik döneminde, sağlıklı ve problemsiz bir seyahat geçirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Gebelikte önceden tespit edilmiş bir problem yoksa seyahat engeli de bulunmuyor ancak Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ülkemizde her yıl yaklaşık 75 bin kişiyi etkileyen “Ekonomi Sınıfı Sendromu”nun gelişmemesi için uzun seyahatlerde, yolculuk sırasında 1.5-2 saatte bir mola verilmesi ve molalarda 10-15 dakika yürüyüş yapılmasını öneriyor.

Ekonomi sınıfı sendromunun tıbbi adı; toplar damar trombozu. Hastalık en çok uçaklarda ekonomi sınıfında seyahat edenlerde görüldüğü için hastalığa bu isim veriliyor. Toplar damar trombozu, uzun süre hareketsiz kalarak yatmak zorunda kalan hastalarda görülüyor. Damarı tıkayan bölgeden kopan pıhtı akciğere ya da kalbe giderek hayatı tehdit ediyor.

Ekonomi sınıfı sendromu için hamileliğin önemli bir risk olduğunu söyleyen Dr. Taşdemir, molalarda yapılacak kısa yürüyüşlerle bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimalinin minimuma indirilebileceğini belirtiyor. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmasını öneren Dr. Taşdemir, “Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin seyahatine doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri izin vermeyebilir. Bu hamilelerin arabayla gidilebilecek mesafede seyahat etmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Anne adayları için en ideal seyahat zamanı 18-24. haftalar arasıdır, çünkü bu dönemde düşük veya erken doğum riski daha azdır. Doğuma üç ay kala evden uzaklaşmak, oluşabilecek hipertansiyon, erken doğum riski olasılığında doktora ulaşmak zor olabileceğinden çok doğru değildir.

YOLCULUĞUNUZ 6 SAATİ GEÇMESİN

Dr. Taşdemir, hamilelik döneminde 6 saatten fazla yolculuk yapılmamasını öneriyor. “Bacak damarlarında pıhtı oluşumu ve bacakta şişmeleri engellemek için yolculuk sırasında; mümkünse saat başı ya da iki saatte bir 15 dakika yürünmelidir. Hava yolu şirketleri hamilelerin 35-36 haftaya kadar yolculuk yapmalarına izin vermektedir. Uçak firmaları 28 haftadan büyük gebeleri doktor raporu olmadan kabul etmemektedir. Erken doğum, yüksek tansiyon, kanama gibi riskli bir durum yoksa uçak yolculuğunda herhangi bir sakınca yoktur.”

UÇAKLA YOLCULUKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hamilelerin, havaalanlarında güvenlik kapılarından geçmemeleri daha doğrudur.
Hareketsizliğe bağlı bacaklarda oluşan kan dolaşım bozuklukları anne adayları için en önemli sorundur. Bunun için uçakta her saat başı ayağa kalkarak 15 dakika yürünmelidir.

Anne adayındaki ciddi kansızlık belirtisi yolculuk için tehlikeli olabilir. Uçuş esnasında bol bol sıvı alınarak kan yoğunluğu artırılarak damar tıkanıklığı yapma riski azaltılmalıdır. Yolculuk süresince emniyet kemeri mutlaka bağlı kalmalıdır.

ARABAYLA YOLCULUKTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Araba içinde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ve bileklerde şişliklere neden olabilir. Bu nedenle, uzun süreli seyahatte her 1.5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı artırmalısınız.

Yolculuk sırasında otururken bacaklarınıza bazı germe hareketleri yaptırarak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Germe egzersizleri için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.

Eğer arabayı kendiniz kullanacaksanız direksiyonu mutlaka karnınızdan olabilecek olan en uzak mesafeye ayarlayın.

EMNİYET KEMERİNİZİ NE OLURSA OLSUN BAĞLAYIN!

Anne adayları hangi taşıtla seyahat ederlerse etsinler yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemeri takmaları gerekiyor. Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat edin. Eğer emniyet kemerinizi tam karnınızın üzerinden geçecek şekilde takarsanız; olası bir kaza durumunda oluşacak şiddetli basınç bebeğin plasentasının erken ayrılmasına sebep olabilir. Ayrıca emniyet kemeri omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalıdır. Kemerin boyun hizanızda olması tehlikelidir.

www.UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]