Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kenan Evren hayatını kaybetti

12 Eylül darbesinin mimarı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hayatını kaybetti.

Evren, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi görüyordu. Uzun süredir solunum cihazına bağlı yaşayan 98 yaşındaki emekli Orgeneral durumu dün daha da ağırlaştı. Bunun üzerine kızları ve avukatları hastaneye çağrıldı. Evren’ in Saat 23.00 sularında hayatını kaybettiği açıklandı.

Evren, 12 Eylül 1980 darbesinin mimarıydı. 12 Eylül’de dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren liderliğindeki komuta kademesi yönetime el koydu. Darbenin ardından TBMM kapatıldı, anayasa ortadan kaldırıldı, siyasi partilerin kapısına kilit vuruldu ve mallarına el konuldu. 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. Bunların 50’si asıldı.

12 Eylül darbesi yıllar sonra yargı önüne çıktı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasında tarihi kararını 18 Haziran 2014’te açıkladı. Mahkeme, sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’yı 765 sayılı TCK’nın 146. maddesi uyarınca “ Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisi’ni iskata veya vazifesini yapmaktan mene cebren teşebbüs etmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Evren, hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu için cenazesi devlet töreni ile kaldırılacak. Eğer ailesi karşı çıkmazsa veya aksi yönde bir vasiyeti yoksa Evren’in, Devlet Mezarlığı’na defnedilmesi gerekiyor.

EMRE SONCAN | ANKARA – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]