Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği’nde Çanakkale resepsiyonu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’üncü yılı münasebetiyle Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği Çanakkale resepsiyonu verdi.

Azerbaycan Kiev Büyükelçiliği bünyesinde gerçekleşen davete; Azerbaycan ve Türkiye büyükelçilik mensupları, Ukrayna’daki Azeri sivil toplum kuruluşları, Ukrayna Azerbaycanlıları Kongresi (UAK) üyeleri, Ukrayna Azerbaycanlı Gençler Birliği (UAGB), akademisyenler, sanatçılar, Kiev üniversitelerinde eğitim gören Azeri ve Türk öğrenciler, Azeri ve Türk işadamları, yerli ve yabancı basın mensupları katıldı.

Büyükelçilik tarafından yapılan ikramlar akabinde, “Diriliş Çanakkale 1915” eserinden uyarlanan Çanakkale 1915 filmi seyredildi.

Film gösterimi öncesinde Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçisi Eynullah Medetli katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, “Çanakkale sadece Türkiye’nin değil, bütün Türk dünyasının zaferidir. Bildiğim kadarıyla Çanakkale’de 3 bin kadar Azerbaycanlı şehit bulunuyor.” dedi.

Ukrayna’daki Azeri ve Türk diasporasının birlikte sinema filmini izlemesi akabinde, Büyükelçisi Eynullah Medetli davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Türkiye’de gerçekleşen, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıl Dönümü Anma Töreni ve Barış Zirvesi’ne katıldığını bildirdi.

“TARİHİMİZ ZİNCİR GİBİ BİRBİRİNE BAĞLIDIR”
Etkinliğe katılan gençlere hitaben Medetli; “Tarihimiz bir zincir halkaları gibi birbirine bağlıdır. Birinci dünya savaşında Çanakkale gibi zaferler olmasaydı, Osmanlı Devleti öyle bir parçalanacaktı ki onun içerisinden Türkiye de çıkamayacaktı ve neticede Türk ordusu da olmayacaktı. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 1918’de yardımına koşan Nuri Paşa da olmayacaktı. Bakü de düşman işgalinden kurtulamayacaktı. Eğer Azerbaycan Halk Cumhuriyeti olmasaydı 1920’de Bolşevikler Kafkas’ı istila ettiği zaman Azerbaycan Devleti de o devletin terkibinde olmayacaktı. Yani Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti de olmayacaktı. Bölünecekti; illere, vilayetlere. İşte bu tarih bizi birbirimize zincir gibi bağlıyor. Önderimiz haksız yere demiyor ki; ‘Azerbaycan-Türkiye bir millet iki devlettir.’ Daha kadim dönemlere gitsek tarihçiler bunu iyi bilirler. Tarihin en çetin dönemlerinde Türkiye Türkleri ile Azerbaycan Türkleri birbirlerine destek olmuşlardır. Bu böyledir.” şeklinde konuştu.

“İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR”
Sözde Ermeni soykırım iddialarını da sert bir dille eleştiren Medetli şunları söyledi; “Eminim ki biz; Azerbaycan-Türkiye, inkişaf edeceğiz, gelişeceğiz, gücümüzü daha da artıracağız. Düşmanlarımız tabii ki bunu görüp bizi karalıyorlar. Bugünlerde Ermeniler güpegündüz özlerinden uydurdukları, uyduruk soykırımın 100’üncü yılını çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Bu ülkede de komşu ülkelerde de onların halkları var bilirsiniz ama it ürür kervan yürür. Azerbaycan-Türkiye inkişaf ediyor ve edecek biz düşmanlarımıza galip geleceğiz, sağ olun.”

YUNUS ERDOĞDU | WWW.UKRAYNAHABER.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]