Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türk Dışişleri’nden ilginç “ATR ve Basın Özgürlüğü” çıkışı!

Türkiye’de birçok basın kuruluşuna akreditasyon uygulayan Dışişleri Bakanlığından ilginç bir basın özgürlüğü çıkışı geldi.

Dışişleri Bakanlığı, dün yazılı bir açıklama yaparak, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde güvenlik güçlerinin Akmescit’te ‘ATR Kırım Tatar Televizyon Kanalı’nın merkezinde arama yapmasını basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir müdahale olarak gördüğünü açıkladı. Bakanlık, söz konusu aramanın ve ATR’ye ait teknik donanıma el konulmasını basın özgürlüğüne yönelik, ciddi bir müdahale ve ihlal olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Kırım’da yaşanan olayı ağır basın özgürlüğü ihlali olarak gören Dışişleri Bakanlığı, en son 4 Kasım 2014 tarihinde Bakanlıkta düzenlenen toplantıya muhabirleri sokmamıştı. Kapıdaki Dışişleri diplomatı “Devletimden talimat aldım” diyerek muhabirleri geri çevirmişti. Israrlı sorulara rağmen bir neden göstermeyen diplomata muhabir “Bu talimatı kimden aldınız?” diye sormuş,  Diplomat ise “Devletimden ve üstlerimden talimat alıyorum.” cevabını vermişti.  Aynı esnada bakanlığa gelen diğer kurumlara ait gazeteciler içeri alınmıştı.

Avrupa’dan gelen yetkililer dış işlerinin anlamsız tutumu yüzünden iki defa basın toplantısı yapmak durumunda kalmış içeriye alınmayan gazetecilerle ayrı görüşmüş ve Türkiye’nin basın karşısındaki tutumunu kınamıştı.

SORU SORMA İMKÂNI VERİLMEDİ

Dışişleri Bakanlığı uzun süreden beri örtülü sansür uygulamakla eleştiriliyor. Ahmet Davutoğlu’nun bakanlığının son döneminden itibaren bazı muhabirlere soru imkânı verilmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı örtülü sansürü sürdürüyor.

AHMET DAVUTOĞLU, MUHABİRİ ÜSTÜ KAPALI TEHDİT ETMİŞTİ

Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da 13 Mayıs 2014 tarihinde kendisine sorular yönelten muhabire çok tartışılacak bir üslupla cevap vermişti. Davutoğlu. “Eğer bir Dışişleri Bakanının basın toplantısında bir basın mensubu o ülkenin Başbakanına doğrudan veya dolaylı hakaret ederek bir soru sorabilecek hürriyete sahipse ve buradan rahatlıkla evine gidebilecekse; yarın görevini rahatlıkla yapabilecekse başka bir basın toplantısında rahatlıkla bu soruyu soracaksa/sorabiliyorsa aslında bir cevap vermeye gerek yok. Türkiye’deki özgürlüğün en açık işareti budur” ifadelerini kullanmıştı.

GAZETE TEMSİLCİSİ BAKAN ŞİMŞEK’iN OLDUĞU SALONDAN ÇIKARILDI

İngiltere’de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konuşma yaptığı bir etkinliğe katılan Zaman Gazetesi İngiltere Temsilcisi Kadir Uysaloğlu, 29 Mayıs 2014 tarihinde salondan çıkarılmıştı.  Resmi ziyaret kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Bakan Mehmet Şimşek, Financial Times (FT) binasında ‘FDi Magazine’ adlı dergisinin “Türkiye’de yatırım” konulu panelinde bir konuşma yapmıştı. Ancak konuşmanın başlamasından birkaç dakika sonra, Bakan Şimşek’i dinlemek için orada bulunan Zaman temsilcisinden salonu terk etmesi istendi. FT yetkilileri tarafından salona girişi izin verilen Uysaloğlu’nun, Şimşek’in konuşması başladıktan sonra salondan çıkışının istenmesi dikkat çekmişti. Uysaloğlu, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada olayı şöyle anlattı: “FDi Magazine dergisi, FT binasında Türkiye’ye yatırım konulu farklı panellerden oluşan bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlikte Bakan Şimşek de saat 12’de bir konuşma yapacaktı. 11:30’da FT yetkililerinin izni ve eskortluğuyla salona girdim ve Şimşek’in konuşması öncesinde devam eden paneli izledim. Ardından salona Bakan Şimşek ve ekibi giriş yaptı. Bir müddet sonra da Şimşek konuşmak için kürsüye geçti. Şimşek’in konuşmasını birkaç dakika dinledikten sonra yanıma Wendy Wong isimli bir FT yetkilisi geldi ve dışarı çıkmamı istedi. Wong, ‘Bakanlik yetkilileri programdan çıkmanızı istiyorlar’

TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 154 OLDU

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) hazırladığı, “2014 Dünya İfade Özgürlüğü Endeksi” başlıklı raporunda Türkiye, Afganistan, Ürdün gibi ülkelerin de gerisinde kalarak 154.oldu. Raporda, Türkiye’den “problem ülke” olarak bahsedilirken Gezi Parkı eylemlerinde 153 gazetecinin yaralandığı, 39’ının gözaltına alındığı hatırlatıldı. Türkiye’nin 2013 yılı sonu itibariyle 60 tutuklu gazeteci ile dünyanın en büyük gazeteci hapishanelerinden biri olduğunu kaydeden RSF, yargının yapılan reformlara rağmen baskıcı özünü büyük ölçüde koruduğunu kaydetti.

 

 

FREEDOM HOUSE GÖRE TÜRKİYE, BASIN’I ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKE

Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House ise 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler ”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü. Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke olarak göze çarpıyor. Gezi Parkı protestoları ve 17 Aralık sürecinde gazeteciler üzerinde kurulan baskının vurgulandığı raporda, Türkiye’nin 2013 yılına kıyasla 17 sıra gerileyerek dünya genelinde 134’üncülüğe indiği belirtildi.

KAMİL ARLI | İSTANBUL – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]