Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya’dan ilk tepki: Muhalefet sözünde durmadı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaparak, Ukrayna’da yaşanan şiddetten muhalefeti sorumlu tuttu ve sözlerinde durmamakla suçladı. 18 Şubat’ta başlayan olayların ardından önceki gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve muhalif gruplar arasında erken seçime gidilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Ancak gösterilerin devam etmesi üzerine Yanukoviç, Kiev’i terk etmek zorunda kalırken, hastanede hapis tutulan eski Turuncu Devrim lideri Yulia Timoşenko serbest kalarak Kiev Meydanı’na geldi. Kısa sürede gelişen olaylarda Yanukoviç parlamento tarafından görevinden alındı. 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçim kararı alındı.

21 Şubat’ta sağlanan anlaşmayı hatırlatan Lavrov, “Muhalefetin anlaşmaya uymaması nedeni ile ülkede durum daha da kötüye gidiyor. Bu anlaşma Almanya, Fransa ve Polonya’nın aktif katılımı ile sağlanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

Yasadışı aşırılıkçı grupların silahlarını bırakmaması ve de facto olarak Kiev’i ve parlamentoyu kontrol altına aldıkları eleştirisi getiren Lavrov, konunun dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı telefon görüşmesinde ele aldığına dikkat çekti. İki lider görüşmede radikal grupların anayasal çerçevede kalmaları ve yasal olmayan eylemlerini sonlandırmaları için tüm kaynakların kullanılması konusunda mutabakata varmıştı. Kerry de görüşmede, ABD’nin 21 Şubat’ta imzalanan anlaşmaya sadık olduğunu yineledi.

Rus bakan Avrupalı meslektaşları ile yaptığı görüşmelerde de muhalefete baskı yapmaları çağrısında bulundu. Polonya, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanlarını arayan Lavrov, “Dünya kamuoyunun kandırılmasına ve bugünkü Meydan’ın Ukrayna halkının çıkarlarını temsil ettiği görüntüsü verilmesi sona erdirilmelidir” uyarısında bulundu.

Diğer taraftan Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Rusya’ya kaçmak için girişimde bulunduğu, ancak sınır güvenlik birimlerince engellendiği iddia edildi. Ukrayna parlamentosuna yeni başkan olarak seçilen Oleksandr Turçinov, “Yanukoviç uçağı ile Rusya’ya gitmeye çalışıyordu. Sınır güvenlikleri tarafından durduruldu. Donetsk bölgesinde bir yerlerde gizleniyor” iddiasında bulundu. Turçinov eski başsavcı Viktor Pşonka ve Vergi eski Bakanı Oleksandr Klimenko’nun da Rusya sınırı geçmeye çalışırken yakalandığını söyledi.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]