Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Çağlayan’daki kanlı rehine operasyonunun bütün detayları…

 

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Salı günü Çağlayan Adliyesi’nin 6. katındaki odasında rehin alındı. Yaklaşık 9 saat süren rehine krizinin ardından polis tarafından yapılan operasyonla Savcı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Savcı Mehmet Kiraz Kiraz yapılan tüm müdahalelere rağmen şehit düştü. Operasyonun ardından 2 terörist de ölü olarak ele geçirildi. Şehit olan savcı Kiraz’ın cenazesi dün Eyüp Sultan Camii’nde kılınan öğle namazının ardından toprağa verildi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, DHKP-C militanı oldukları belirtilen iki terörist tarafından Salı günü öğlen saatlerinde adliyenin 6. katındaki odasında rehin alındı. Yaklaşık 9 saat süren rehine krizi dün akşam 20.30 sıralarında polis tarafından yapılan operasyonla son buldu. Operasyon sonrası ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Savcı Mehmet Salim Kiraz şehit oldu. Savcıyı rehin alan 2 terörist ise kullandıkları silahlar ile birlikte ölü olarak ele geçirildi.

İşte Saı gününden bu yana dakika dakika yaşananlar

18:00 – Kılıçdaroğlu Çağlayan’da: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüşmek üzere Çağlayan’a geldi.

16:15 – Davutoğlu taziye evinde: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Soylu ve Kadir Topbaş ile birlikte taziye evine ziyarette bulundu.

16:12 – Şehit savcının cenazesinde Davutoğlu’na protesto: Adliyede rehin alındıktan sonra şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenaze törenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir vatandaş tarafından protesto edildi. Başbakan Davutoğlu’na “Yüreğimiz yanıyor!” diye bağıran vatandaş, korumalar tarafından uzaklaştırıldı.

15:56 – Kılıçdaroğlu, taziye için İstanbul’a gidiyor: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taziyelerde bulunmak amacıyla İstanbul’a hareket etti. CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamada, saat 15.00 itibariyle İstanbul’a hareket eden Kılıçdaroğlu’nun CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ile birlikte taziyelerde bulunacağı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu’na ve Şehit Savcı Kiraz’ın ailesine taziyede bulunacağı öğrenildi.

15:30 – Çağlayan Adliyesi’ne ismi verilecek: Başbakan Ahmet Davutoğlu Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na dün şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın adının verileceğini açıkladı.

15:00 – Bahçeli: İstihbarat ne iş yapıyor?: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yaşanan terör eylemini lanetlediğini açıkladı. Berkin Elvan’ın bir kez daha katledildiğini belirten Bahçeli, “Her şeyi geçtik de, bu ülkede istihbarat teşkilatı ne iş yapmakta, neyle uğraşmaktadır? Erdoğan’a yorulduğunu söyleyen, Meclis’e girmek için hamle yapan, arkasından da saraydan vize alamadığından tekrar koltuğuna oturtulan sır küpü nerelerde gezmektedir?Terör örgütünün eylem planını deşifre edemeyen, adliye koridorlarına kadar taşınan örgüt paçavralarını ve silahları göremeyen, bulamayan ve tespit edemeyen istihbarat birimleri kimin hizmetindedir, kimlere çalışmaktadır?Mevcut güvenlik zaafıyla milli beka ve birliğimiz nasıl ve hangi yollardan muhafaza ve müdafaa edilecektir?” diye konuştu.

14:30 – Toprağa verildi: Şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz, Eyüp Sultan Mezarlığı’nda, dualar eşliğinde toprağa verildi. Cenazede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

14:00 – Cenazeye katılanlar: Eyüp Sultan Camii’ndeki cenaze namazına Mehmet Selim Kiraz’ın oğlu ve yakınlarının yanı sıra; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Yalçın Akdoğan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP’li milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, kuvvet komutanları, hakim ve savcılar, avukatlar ve binlerce vatandaş katıldı. Bu arada Davutoğlu ve Gül, şehit savcının oğlunun yüzlerinden öptü. Aile ile bir süre sohbet ettiler.

13:56 – Cenaze namazı kılındı: Şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenaze namazı Eyüp Sultan Camii’nde kılındı. Cenaze, duanın ardından defnedilmek üzere tekbirler eşliğinde Eyüp Sultan Mezarlığı’na taşınıyor. Kalabalık da, yürüyerek mezarlığa ulaşmaya çalışıyor. Cenaze aracı, özel polis korteji eşliğinde mezarlığa doğru ilerliyor.

13:55 – Adliyede inceleme devam ediyor: İstanbul Adalet Sarayı’nda dün meydana gelen olayla ilgili incelemeler sürüyor. Olay yeri inceleme ekipleri şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasında çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler topladıkları delilleri özel çantalarla araçlarına taşıdı.

13:42 – Erdoğan; Savcımızı canice şehit ettiler, bedelini ağır ödediler: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın teröristler tarafından şehit edilmesi ve düzenlenen operasyonla ilgili Romanya’da konuştu. Savcının “haince, canice” şehit edildiğini vurgulayan Erdoğan, “Tabii kendileri de bu arada güvenlik güçlerimiz tarafından bunun bedelini ağır ödediler.” dedi. Erdoğan, AK Parti’nin Kartal ilçe teşkilatına yönelik saldırıyı ise “çözüm sürecini baltalamaya yönelik bir tavır” olarak değerlendirdi.

13:33 – Naaş dış avluya alındı: Cami avlusunda yer alan cenaze alanı cemaat ile dolduğu için, naaş dış avluya alındı. Üst düzey askeri personel de cenazeye iştirak etti.

13.29 – Başbakan camiye geldi: Başbakan Ahmet Davutoğlu, camiye geldi. Öte yandan cami içerisinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı.

12:57 – Şehit savcı Kiraz’ı anma töreninde kürsü gerginliği: Kiraz’ın Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın 6’ncı katındaki odasında şehit edilmesi nedeniyle Ankara Adliyesi önünde anma töreni düzenlendi. Hakim, savcı ve avukatların katıldığı törende konuşturulmak istenmediğini iddia eden Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ kürsüye çıktı. Bu sırada görevliler kürsü mikrofonunu kapattı. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Duruma tepki gösteren Ankara Başsavcısı Harun Kodalak, kürsüde yapılan tavrın yanlış olduğunu söyledi.

12:52 – Şehit savcının cenaze töreninde basına sansür: İstanbul Adliyesi’nde rehin alınmasının ardından şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenaze törenini takip için Eyüp Sultan Camisi’ne gelen basın mensuplarına akredite uygulandı. Hükümete yakın basın mensupları içeriye alınırken Zaman, Hürriyet, Sözcü, Cumhuriyet, Milat, Taraf gazeteleri ve Samanyolu TV, Bugün TV, Cihan Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, CNN Türk, İMC TV cenaze törenine alınmadı.

12:49 – Kocasakal: Olayın avukat ve cübbeyle ilgisi yok: İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, herkesin şu sıcak atmosferde açıklamalarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Hakim ve savcı cübbesinin her yer de bulunduğunu söyleyen Kocasakal, “Girişlerde çipli kimlik kartı okuttuğunuzda bütün kimlik çıkıyor. Yani bunun avukatlarla cübbeyle hiç ilgisi yok. Bundan hareketle bu kutsal cübbeye lütfen saldırılmasın.” dedi.

12:46 – Baba Kiraz; Yüreğim yanıyor: Oğlunun İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılan cenaze törenine katılan şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz, olayı televizyondan öğrendiğini belirterek, “Oğlum bunu hak etmemişti. Valla ben sakindim. Allahtan geldi dedim. Takdiri ilahi dedim.  Kaderimizde bu var dedim. Oğlum bunu hak etmemişti.  Ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir. Biz inanan insanlarız. Hamdolsun, gayrimeşru bir yolda değildi. Namusuyla, alnının akıyla, şerefiyle, onuruyla, haysiyetiyle,  görevinin başında takdir-i ilahi oldu. Ben memnunum, ben şükrediyorum. Yüreğimde yanıyor ama şükrediyorum.” dedi.

12:42 – İzmir’de terör örgütü DHKP-C operasyonu; 5 gözaltı: Sabah saatlerinde, terör örgütü DHKP-C’ye operasyon düzenledi. Çiğli ilçesi Güzeltepe ve Karşıyaka ilçesi Doğançay semtlerinde, ikisi dernek 11 adrese yapılan eşzamanlı yapılan operasyonda, 5 erkek zanlı gözaltına alındı. Özel Harekat ekiplerinin de katıldığı operasyonda yapılan aramada ise çok sayıda örgüt dökümanı, 30 tabanca mermisi, dijital döküman ve yasaklı yayın ele geçirildi. Zanlılar, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderildi.

12:37 – Salihoğlu: Kamuoyu silkinip kendine gelmeli: İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu, teröristlerce şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın adliye önünde düzenlenen törenine katıldı. Bu ülkede adaletin gerçekleşmesinde melunların dökeceği kanlar pahasına adaletin gerçekleşeceğini söyleyen Salihoğlu, “Bu haince saldırıyı yapanları ve bu konuda tüm kamuoyumuzun vahşetin nereye vardığını görerek yeniden bir silkinip kendine gelmesini diliyorum..” dedi.

12:24 – Eskişehir’de DHKP-C operasyonu; 5 gözaltı: Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri sabah erken saatlerde DHKP-C örgütüne yönelik operasyon başlattı. Operasyon kapsamında örgütle ilişkisi oldukları bildirilen 5 kişinin evlerine baskın düzenlendi. Ekipler gözaltına aldıkları 5 kişinin evlerinde arama yaptı.

12:20 – Baba evinde sessizlik hakim: Şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın, merkez Yenişehir ilçesindeki evinde sessizlik hakim. Komşuları baba Hakkı ile anne Saadet Kiraz’ın torunlarına bakmak için genellikle şehit olan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın yanında kaldığını dile getirdi.

12:10 – Eyüp Sultan Camii’ne getirildi: Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda rehin alındıktan sonra şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenazesi polis eskortları eşliğinde namaz için Eyüp Sultan Camii’ne getirildi.

10:56 – Şehit savcı için adliyede tören düzenleniyor: Terör örgütü DHKP-C militanlarınca rehin alınan ve İstanbul Adalet Sarayı’na düzenlenen operasyon sonrası şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz için adliyede tören düzenleniyor. Törene; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katılıyor. Törenin ardından Kiraz’ın cenazesi, namaz için Eyüp Sultan Camii’ne götürülecek.

10:39 – Şehit savcının cenazesi adliyeye götürüldü: Terör örgütü DHKP-C militanlarınca rehin alınan ve İstanbul Adalet Sarayı’na düzenlenen operasyon sonrası şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenazesi morgdan alındı. Kozlu Mezarlığı gasilhanesinden alınan cenaze, polis konvoyu eşliğinde törenin yapılacağı Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü.

10:17 – Adliyede güvenlik önlemi kuyruğu: Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir savcının şehit olduğu iki eylemcinin öldürüldüğü rehine olayının ardından bugün güvenlik önlemleri artırıldı. Vatandaşlarla birlikte avukatlar da aranarak adliyeye alınıyor.

10:15 – Antalya’da DHKP-C operasyonu: 22 gözaltı: İstanbul’da savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından Antalya’da operasyona başlayan polis, hakkında gözaltı kararı bulunan 23 DHKP-C üyesinden 22’sini sabaha karşı gözaltına aldı.

09:41 – Çatışmanın izleri ortaya çıktı: İstanbul Adalet Sarayı’nda şehit olan  savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasında yaşanan çatışmanın izleri, gün ağarınca daha net ortaya çıktı. Camlarda çok sayıda kurşun izi olduğu görüldü. Öte yandan Olay Yeri İnceleme ekipleri gün ağarınca incelemelerine devam etti.

08:35 –  Adli Tıp Kurumu önünde eylem: 2 gözaltı: İstanbul Çağlayan Adliye Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alınması olayına karışan ve operasyonda öldürülen teröristlerin bulunduğu Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu önünde eylem yapıldı. Berkin Elvan sloganı atan 2 kadın yaka paça gözaltına alındı.

03:06 – Teröristlerin cenazeleri Adli Tıp’ta: Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden, Bahtiyar Doğruyol ve Şafak Yayla adlı teröristlerin cenazeleri  polis eşliğinde saat 02.00’da İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna getirildi. Adli Tıp Kurumu önünde ve çevresinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin bekleyişi devam ediyor.

02:01 – Şehit savcının cenazesi Adli Tıp’ta: İstanbul Adalet Sarayı’nda teröristlerce rehin alınan ve operasyonun ardından kaldırıldığı hastanede şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenazesi, Florence Nightingale Hastanesi’nden alınarak cenaze aracı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

00:08 – Operasyon sonrası Okmeydanı karıştı: İstanbul Adalet Sarayı’ndaki kanlı rehine operasyonunun ardından Okmeydanı karıştı. İzinsiz gösteri yapan maskeli şahıslar polise molotof, havai fişek ve taşla saldırdı. Polis de biber gazı ile müdahale ederek grubu dağıttı.Okmeydanı’ndaki gerginlik ve polisin güvenlik önlemi devam ediyor.

1 NİSAN 2015

23:15 – Davutoğlu’ndan operasyon açıklaması: Başbakan Ahmet Davutoğlu Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit olması üzerine kameraların karşısına geçti. Davutoğlu, “Çağlayan adliyesine gelen teröristler savcımızı rehin alıp bu süreç sonrasında da uzunca bir süre savcıyı rehin tuttuktan sonra şehadetine sebep olacak bir terör eyleminde bulundular. Olayı haber alır almaz kriz yönetimine geçtik. Verilen talimat sayın savcımızın zarar görmeden her türlü tedbirin alınması yönündeydi. Her türlü çaba gösterildi. Ama bu çabalar karşılık bulmadı. Tam saat 20.24’te bir avukatın içeriyle temas halinde bu meseleyi çözmek için girişimde bulunduğu sırada silah sesleri gelmesi üzerine emniyet güçlerimiz müdahale etti. Operasyon kısa zamanda tamamlanmış savcımız ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış. Yoğun çabalara rağmen az önce hayatını kaybetmiştir.” dedi. Teröristlerin kimliklerinin belirlendiğini belirten Başbakan Davutoğlu, “Teröristlerin kimlikleri tespit edildi. Şafak Yayla Zonguldak 1991 doğumlu, Bahtiyar Doğruyol, Ardahan 1987 doğumlu” dedi.

23:00 – SAVCI MEHMET SELİM KİRAZ ŞEHİT OLDU: Rehine krizinde ağır yaralı olarak kurtarılan Savcı Mehmet Selim Kiraz hastanede şehit oldu.

22:50 – RTÜK yayın yasağını kaldırdı: RTÜK, Çağlayan Adliyesinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasıyla ilgili haberlere ilişkin geçici yayın yasağını kaldırdı.

22:10 – Erdoğan’dan ‘operasyon’ açıklaması: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çağlayan Adliyesi’ndeki operasyonla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan,’Avukat cüppesiyle içeriye girip savcıyı rehin aldılar. Savcı ameliyatta, savcının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Savcımız 3 tane başından ve 2 tane de vücudunun değişik yerlerinden kurşun aldı.”

21:50 – Teröristlerin cesetleri savcının odasında: Savcı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralı olarak kurtarıldığı operasyonda öldürülen teröristlerin cesetleri savcının odasında inceleme devam ediyor.

21:35 – İstanbul Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı: Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile birlikte rehine olayına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Kapıcı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün Çağlayan Adliyesi elim bir gün yaşadı. Bir değerli meslektaşımız vazifesini yapmaktayken 2 silahlı terör örgütü mensubu tarafından odasına kilitlenerek ve kafasına silah dayanarak bir eyleme maruz kaldı. Tabi yaşadığımız bu 9 saatlik süre içinde biz hep iyi niyetle, iletişim kanallarını açık tutarak, karşılıklı düşünceleri alarak kimsenin bir kılına zarar gelmeden bu eylemin bitirilmesini bekledik. Hep iyi niyetlerle yaklaşıldı. Tüm kamu görevlileri ve Ümit Kocasakal’ın da gayretleri ile iletişim kanalları sürekli açık tutulup eylemin sonlandırılması istendi. Silah sesleri gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz müdahalede bulundu. Müdahale sonrası savcımız ağır yaralı olarak hastanede. Kendisine yüce Allah’tan sağlık diliyoruz. İki terörist de suçta kullandıkları silahlarla birlikte ele geçti. Biz adalet camiası olarak gerekli dersler çıkartılacaktır. Hukukun elverdiği sınırlar içinde terörle mücadele devletimizin tüm birimleri tarafından hep birlikte yürütülecektir.”

21:30 – Emniyet Müdürü Selami Altınok: Operasyon sonrasında açıklama yapan Emniyet Müdürü Selami Altınok şunları söyledi, “Bugün iki terörist adliyemize girerek savcımız Mehmet Selim beyin odasına girmişler ve rehin almışlardır. 6 saat boyunca gerek emniyet teşkilatı, gerek başsavcılığımız, vekillerimiz iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması gereken bütün görüşmeleri yaptı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur. 6 saat boyunca sabırla ve metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları başsavcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine, emniyet birimlerimiz güvenlik kuvvetlerimiz odaya operasyon yapmışlardır.

Başsavcımız Mehmet Selim Bey ağır yaralı olarak hastanededir. Operasyon sonucu iki terörist de ölü olarak ele geçirilmiştir. Bütün iyi niyete rağmen olumlu bir netice alınmamış ve savcımıza silahla müdahalede bulunmuşlardır. Biz de operasyonu gerçekleştirdik. Savcımız şu anda hastanede ameliyatta. Acil şifalar diliyorum.”

21:00 – Kurtarma operasyonu tamamlandı: Operasyon sona erdi. Savcı Mehmet Selim Kiraz hafif yaralı olarak kurtarıldı. 1 polisin yaralandığı operasyonda 2 teröristin öldürüldüğü iddia ediliyor.

20:55: Savcı ve teröristler hastaneye kaldırıldı: Savcı da teröristler de Adliye’nin yanındaki bir özel hastaneye kaldırıldığı iddia ediliyor. Teröristlerden ikisinin durumunun ağır olduğu iddia ediliyor.

Rehine krizinde silah seslerinden sonra Çağlayan Adliyesi’ne sedye çıkartıldı. Adliye binasından sedye ile bir yaralının çıkarıldığı ve savcının hayatta olduğu iddia ediliyor. Savcı operasyon sırasında bayılmış. Hastaneye kaldırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu iddia ediliyor.Silah sesleri ve bağrışmalar devam ediyor. Polisin içeriye girdiği ve 3 terör örgütü üyesinin etkisiz hale getirildiği iddia ediliyor.

20:15 – 6. katta patlama sesi geldi: Rehine krizinin yaşandığı Çağlayan Adliyesi’nin 6. katında patlama sesleri geldi. 10-15 el silah sesleri ve ‘yat yat’ diye bağrışma sesleri geliyor. Sağlık ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri binaya alındı. Operasyon yapıldığı iddia ediliyor.

20:15 – Müzakereciler dışarı çıkartıldı: Müzakereyi yürütenler adliye dışına çıkartıldığı ve polisin müdahale edilebileceği iddia ediliyor.

19:49 – Eylemin sonlandırılacağı iddiası: Eylemin saat 19:49’da sonlandırılacağı iddia edildi. Ancak bir gelişme yaşanmadı.

19:00 – DHKP-C’li grup oturma eylemi yapıyor: DHKPC’li 20 kişilik bir grup Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Sık sık Berkin Elvan lehine slogan atan gruba polis ekipleri herhangi bir müdahalede bulunmadı. Polis ekiplerinin adliye etrafındaki geniş güvenlik önlemleri ise devam ediyor.

18:50 –  Twitter, fotoğraf paylaşan hesabı kapattı: Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasıyla ilgili örgüt adına fotoğraf ve yazı paylaşımı yapan Twitter hesabının kapanmasından sonra yeni bir hesap açılmıştı. Yeni açılan hesap ise Twitter tarafından kapatıldı.

18:40 – Berkin Elvan’ın babası rehin alanlarla görüştü:Berkin’in babası Sami Elvan eylemcilerle telefonda görüştü.

17:40 – Arabulucu olması istenen Feyzioğlu adliyede:Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, savcının rehin alındığı Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Feyzioğlu açıklama yapmadı.

16:39 – Davutoğlu’ndan rehine krizi toplantısı: Rehine krizinin ardından Davutoğlu’nun, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Adalet Bakanı Kenan İpek’i parti genel merkezine çağırarak bir toplantı düzenlediği belirtildi. Toplantıya iki bakanın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile seçim nedeniyle istifa eden İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ’ın da katıldığı öğrenildi.

16:45 – Feyzioğlu:Rehine olayı terör olayıdır: Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına silahlı kişiler tarafından rehin alınması ile ilgili Twitter’dan yayınladığı mesajında, “Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla” dedi.

16:40 – Muhabirler gözetim altında: Berkin Elvan soruşturması yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın adliyede rehin alınmasını takip eden İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli basın mensupları, güvenlik görevlilerinin gözetiminde tutuluyor. Basın odasına gözetimde tutulan yaklaşık 30 basın mensubu, ihtiyaçlarını karşılamak için güvenlik görevlileriyle birlikte odadan çıkabiliyor.

16:38 – Başkent’te ‘rehine’ zirvesi: Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Adalet Bakanı Kenan İpek’i AK PartiGenel Merkezi’ne çağırdı. Genel Merkez’deki kritik zirveye, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile seçim nedeniyle görevlerini bırakan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ da katılıyor. Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde seçim çalışmlarını yürütüyordu.

16:36 – Başsavcı Vekili: Berkin bizim çocuğumuzdur: İstanbul Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, Savcı Mehmet Kiraz’ın rehin alınmasıyla ilgili Çağlayan Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı’nın yaptığı açıklama şu şekilde: “Bugün öğle saatlerinde savcımız Mehmet Kiraz, odasına iki şahıs girerek bu eylemi gerçekleştirmeye başladı. Bu süreçte devletin tüm kurumları ve yardımcı olmaları gerekenler yardımcı oluyorlar. Tabi eylemin amacı bildiğiniz gibi Bekin Elvan soruşturma nedeni ile olmuştur. Elvan bizim çocuğumuz ve kardeşimizdir. Onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür. Biz hukukçular olarak soruşturmayı etkin ve zamanında yapmak zorundayız. Bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bu eylemin fiilide devletin bize verdiği yetki ve hukuk sınırları içerisinde bulunmaya çalışılınacaktır. Bu konuda Emniyet ve başsavcılık olarak gayret sarf edeceğiz. Biz istiyoruz ki şuan başka bir hadise olmasın. Bu konuda gayretleri sarf ediyoruz. İnşallah herhangi bir kaza ve sıkıntı olmadan bu sonuçlanır. İçeride kimin olup olmadığını bilmiyoruz. Biz yeni bir can kaybı olmasın derdindeyiz.”

16:30 – Müzakereler sürüyor: Adliye içerisindeki müzarakeler sürüyor. Dışarıda ise, Berkin Elvan lehine sloganlar atılıyor.

16:26 – Rehine olayı ile ilgili yayın yasağı getirildi: İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan rehin alma olayı ile ilgili olarak yayın yasağı getirildi. Yasak, “Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebili.” hükmü gereğince verildi.

16:05 – Emniyet Müdürü’nden açıklama: İstanbul Adliyesi’ne gelerek incelemelerde bulunan Selami Altınok, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması olayına ilişkin açıklama yaptı. İçeride eylemcilerle görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Altınok şunları söyledi: “Bugün saat 12.36 itibariyle adliyemizin 6. katında savcımız Mehmet Selim Bey’in odasına 2 eylemcinin gelerek savcımızı rehin alma olayı gerçekleşti. Bu andan itibaren gerek başsavcı vekilimiz, başsavcı vekillerimiz, diğer adliye personeli ve emniyet teşkilatımızın personeli, il valimiz, ben, Ankara’da sayın bakanlarımız olaya müdahil olduk. Olayın suhuletle, hiç kimsenin canı yanmadan bir an önce sonuçlanabilmesinin gayretini gösteriyoruz. İnşallah umudumuz odur ki bir an önce bu eylem kimsenin canı yanmadan hiçbir arkadaşımızın zarar görmesine imkan vermeden gerçekleşmiş olur, sonuçlanmış olur diye düşünüyoruz. Şu an itibariyle herhangi bir sıkıntımız yok. Herhangi bir arkadaşımızın sorunu yok. Arkadaşlarımız ve müzakereci arkadaşlarımız bize katkı veren İstanbul Barosu başkanımız ve diğer arkadaşlarımız eylemcilerle görüşüyor. Umudum eylemin bir an önce kimsenin burnunun kanamadan sona ermesidir.”

15:50 – Kılıçdaroğlu: MİT vazifesi olmayan işlerle uğraşırsa…: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çağlayan Adliyesi’de savcının rehin alınmasıyla ilgili olarak güvenlik zafiyetine dikkat çekti. “Savcının göz göre göre rehine alınmasını izleyen hükümet ve istihbarata sormak istiyorum; Bayrak, flama, silah, plastik kelepçe gibi eylem araçları ile adliyeye nasıl girildi?” sorusunu dile getiren CHP lideri Kılıçdaroğlu bu malzemelerin adliyeye sokulmasında yaşanan elektrik kesintisinin etkili olup olmadığını sordu. Kılıçdaroğlu, şu soruları yönelitti: Yoksa elektirik bu iş için kasıtlı mı kesilmiştir? Adliye’nin var olan jeneratörü devredeyse, bu malzemelerin içeri sokulmasında kimler yardım etmiştir? Hükümetin kesinti sonrası “Terör saldırısı olabilir” açıklaması, rehin alma olayında parmağı olduğunun göstergesi midir? Ülke güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak görev tanımınızda var mıdır? Bir ülkenin Milli İstihbarat Teşkilatı, vazifesi olmayan işlerle uğraşırsa, Cumhuriyet’in savcılarının odası da davulla zurnayla basılır!

15:43 – Kocasakal, Adliye’de: İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Basın mensupları da adliye kapısına kadar çıkarıldı.

15:09 – Görüşme yapıldı: Başsavcı Vekili Vedat Yiğit ile teröristlerin görüşme yaptığı öğrenildi.

14:57 – Adliye boşaltıldı: Polis, Çağlayan Adliyesi’ni boşalttı. Adliye personeli dahil, polis dışında binada kimse bulunmuyor.

14:43 – Berkin’in Babası; Başka biri ölmesin: Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Oğlum öldü ama başka biri ölmesin. Savcı Serbest bırakılmalı. Kanla kan yıkanmaz.” dedi. 

14:42 – Vali Şahin de geldi: İstanbul Valisi Vasip Şahin de, Adliye’ye geldi.

14:41 – Sihalı avukat mı soktu?: İçeride biri avukat 3 kişinin olduğu ve silahı adliye binasına avukatın soktuğu iddia edildi.

14:25 – Altınok, adliyede: İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi.

14:18 – Özel harekatçılar adliyede: Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Kiraz’ın rehin alınmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na özel harekat polisleri geldi. Adliye içerisi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

14:06 – Sağlık Ekipleri bekliyor: Savcı’nın odasının bulunduğu 6. katta, sağlık ekipleri bekletiliyor.

14:05 – Taleplerini açıkladılar: Berkir Elvan’ı öldüren polislerin yargılanmasını isteyen yasadışı örgüt üyeleri, aksi halde 15:36’ya kadar taleplerinin yerine getirilmezse savcıyı ölümle cezalandıracaklarını açıkladı.

14:02 – Savcı Kiraz’ın rehin alındığı fotoğraf yayınlandı: Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen Twitter hesabından Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı halde foto yayınlandı.

13:56 – Katın yarısı bariyerlerle kapatıldı: Savcının rehin alındığı 6. katın yarısı bariyerlerle kapatıldı. Aynı şekilde, 5. ve 7. katlar da bariyerlerle kapatıldı.

13:55 – Silah sesleri: Savcının rehin alındığının ortaya anlaşıldığı ilk zaman, özel güvenlik ve polis olay yerine geldi. İçeriden kilitli kapı temlenerek açılmaya çalışıldı Kapının tekmelenmesi üzerine içerden bir el silah sesi geldi. Bu ses üzerine rehine krizinin büyüklüğü fark edildi.

13:51 – Savcı rehin alındı: Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Kiraz’ın 6. kattaki odasına giren bir kişi tarafından rehin alındığı belirtiliyor. Savcılık koridoru da boşaltıldı.,


İşte cevap bekleyen sorular:

SİLAH VE BOMBALAR ADLİYEYE NASIL SOKULDU?

Türkiye’nin en korunaklı adliyesine silah ve bombanın nasıl sokulduğu netleşmedi. İçeri girmek isteyenler tepeden tırnağa aranıp x-ray cihazından geçiriliyor. Sadece kimlik gösteren avukatlar içeriye girerken aranamıyor.

SALDIRGANLAR ADLİYEYE NASIL GİRDİ?

Saldırganların avukat cübbesiyle içeriye girdiği söylendi. Bu, hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan’ın  konuşmalarında kullanıldı. Ardından avukatların adliyeye girişlerine ilişkin düzenleme yapılacağı duyuruldu. Ancak saldırganların takım elbiseli olduğu, sahte avukat kimlikleriyle giriş yaptığı ortaya çıktı. Cübbe yalanını kim uydurdu? Bu dezenformasyonla olay siyasi yeni yasaklara bahane olarak mı kullanılıyor? Sahte avukat kimlikleri nasıl hazırlandı?

İSTİHBARAT VE MİT NEDEN İZLEMEDİ?

Şafak Yayla ve Bahattin Doğruyol gibi DHKP-C’nin canlı bomba listesinde olan isimlerin güvenlik güçleri tarafından neden takibi yapılmadı? 30 Ocak’ta Taksim Meydanı’nda polise ateş ederek kaçan Elif Sultan Kalsen de 2 aydır emniyet birimleri tarafından bulunamadı. Dün İstanbul Emniyeti’nin önünde silahla ateş ederken vurularak öldürüldü.

MÜZAKERELER NEDEN BİTİRİLDİ?

DHKP-C militanlarıyla 6 saat süren müzakerelerden sonra neden operasyon kararı alındı? Teröristler isteklerini söylemiş ve saat 18.00 sularında emniyet, teröristlerin isteklerini kabul etmişti. 20.25’te operasyon başladıktan sonra iki terörist, savcıyı başından vurarak şehit etti. Güvenlik birimleri, operasyon kararını verirken savcının hayatının kurtarılmasına dair strateji izledi mi?

OPERASYON KARARINI KİM VERDİ?

DHKP-C militanları iki kez süre uzatımına gitti. Önce 15.36’da sonra 19.49’da. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile konuşan teröristlere benzer yöntemle müzakere uzatma, konuşarak ikna yöntemi için farklı teklifler ve taktikler denendi mi? Bu tip müzakerelerde her şey görüntülü ve sesli kayda alınıyor. Bu kayıtlar yapıldı mı? Varsa burada polisin ya da operasyon talimatını verenlerin hataları var mı? Operasyon emri kimden geldi? Siyasi baskılar, bu operasyon kararında etkili oldu mu?

SAVCININ DOSYALARI DIŞARI SIZDI MI?

Baskın yapanlar, savcının odasındaki dosyaları inceledi mi? Yaşamını yitiren savcı, Berkin soruşturmasında ve Gezi olaylarında görev alan polisleri mercek altına almıştı. DHKP-C militanları, polislerin listesine ya da savcının masasındaki soruşturma dosyalarına ulaştı mı,  yeni bilgiler örgüte ulaştı mı?

BASINA SANSÜR VAR, TERÖRİSTLERE ENGEL NİYE YOK?

Olayla ilgili çok geçmeden basın mensuplarına yayın yasağı getirilmesine rağmen DHKP-C militanları sosyal medyadan örgütün propagandasını  yaptı. Örgüt propagandası jammer gibi cihazlarla neden engellenmedi?

SAVCIYA KORUMA VERİLDİ Mİ?

Kafaları karıştıran en önemli konulardan biri ise Savcı Mehmet Selim Kiraz’a koruma verilip verilmediği. Alınan bilgilere göre, İl Koruma Kurulu kararı ile İstanbul’da görev yapan terör ve örgütlü suçlarla mücadele eden savcı ve hâkimlerin korumaları 10 gün önce geri alındı. Bu doğru mu?

ZAMAN.COM.TR

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]