Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna Parlamentosu, Yanukoviç’in cumhurbaşkanı unvanını iptal etti

Ukrayna Parlamentosu, bugünkü oturumunda ülkesini kaos ortamına iterek kaçan Ukrayna’nın eski lideri Viktor Yanukoviç’in “cumhurbaşkanı” unvanını iptal etti. 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’nda yapılan oylama 281 milletvekili Yanukoviç’in unvanının geri alınması için “evet” oyu kullandı. Yapılan oylamada sadece bir vekil “hayır” oyu kullanırken bir vekil de çekimser kaldı.

Yanukoviç’in unvanını alınmasına gerekçe olarak; yasal yetkilerini anayasaya aykırı biçimde kullanması, yasaları hiçe sayması, devletin toprak bütünlüğünü ve egemenliğine karşı tehdit oluşturması, insan hak ve özgürlüklerini ihlal etmesi gösterildi.

Yanukoviç’in unvanının iptaline ilişkin yasa teklifi 29 Ocak’ta milletvekilleri; Yuliya Timoşenko, Oleg Lyaşko, Andrey Teteruk ve Sergey Skuratovskiy tarafından verilmişti.

Bilindiği üzerine Yanukoviç unvanını iptalini isteyen vekillerden eski Başbakan Timoşenko, yolsuzluk nedeniyle hapse atılmıştı. Timoşenko meydan hadiseleri sonrasında özgürlüğüne kavuşmuş ve seçimlerde yeninden vekil olarak parlamentoya girmişti.

 

 

YANUKOVİÇ’İN ADAMLARI TEMİZLENİYOR

Ülkesini kargaşa ve iç savaş ortamında sürükleyen Yanukoviç’in 22 Şubat 2014’de can güvenliği endişesiyle yasa dışı emirlerini uygulayan; dönemin içişleri bakanı, başsavcısı, Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU) başkanıyla birlikte Rusya’ya kaçmıştı.

Sokakta aşırı şiddete başvuran polisler diz çöküp halktan özür dilerken, Yanukoviç’in baskı ve zulmün kararlarını uygulayan Kartal Birlikleri (Berkut) dağıtılmıştı. Yanukoviç’in gidişiyle birlikte; yolsuzluğa bulaşan bakanlar, milletvekilleri, savcılar, hâkimler, askerler, istihbarat şefleri ve valiler görevden aldı. Medya sektöründe patronlar ve iş dünyasında ise sermaye el değiştirmeye devam ediyor. Vatandaş ise rüşvete tevessül eden milletvekilleri ve bürokratları çöp kutularına atıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]