Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Enerji Bakanı Yıldız: Çernobil için 1 milyon euro verdik

Ukrayna’daki Uluslararası Nükleer Güvenlik ve Çernobil Kazası Anma Konferansı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, başkent Kiev’deki Türk Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi. Konferansa katılan diğer ülkelerin, Çernobil santrali üzerinde eskiyen betonun yenilenmesi için 540 milyon euro’ya yakın para topladığını hatırlatan Yıldız, Türkiye’nin de 1 milyon euro destekte bulunduğunu söyledi.

50 ülkenin delegasyonuna Türkiye adına hitap eden Taner Yıldız, konferansta yaptığı açıklamalar hakkında bilgi verdi. Fukuşima’dan sonra nükleer güç santrallerine olan bakış açısına değinen Yıldız, “Herhangi bir ülkede oluşan nükleer kazaya diğer ülkeler kayıtsız kalamıyor. Bunu özellikle Fukuşima’da gördük. 8 bin, 10 bin kilometre uzakta olmasına rağmen onunla alakalı mutlaka tedbirlerin alınması gerektiği konusunda uzlaşıldı. Neredeyse 25’in üzerinde konuşma yapıldı ama hiç nükleer karşıtı bir görüş olmadı” dedi.

Bakan Yıldız, “Ön plana çıkan, özellikle iki tane temel kavram vardı; ilki güvenlik sistemleri ile alakalı tedbirlerin daha da artırılması, ikincisi ise 25 Haziran’da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile beraber yapılacak toplantıya bütün ülkelerin özellikle bakanlar seviyesinde katılmalarına hassasiyet gösterilmesi” diye konuştu.

“NÜKLEER SANTRAL TURİZMİ ETKİLEMEZ “
Bakan Taner Yıldız, Türkiye’de inşa edilecek nükleer santralin turizmi olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini ifade etti. Fransa’nın başkenti Paris örneğini veren Yıldız, Paris çevresinde yaklaşık 100 kilometrelik çapta 7 nükleer santral olduğunu anımsattı.

Kültür, tabiat, tarım arazileri, mera vasfını kaybetmemiş araziler, ormanlar, sit alanları her bir doğa varlıklarının Türkiye’nin zenginlikleri olduğunu kaydeden Taner Yıldız, enerji kaynaklarının da ihmal edilmemesi gerektiğini ve bütün enerji kaynaklarının Türkiye lehine kullanılabiliyor olması gerektiğini vurguladı.

“NÜKLEER SANTRAL SANAYİLEŞMEDE CİDDİ BİR ADIMDIR”
Nükleer santrallerin enerji kaynağı olmasının yanısıra sanayileşme yönünde atılan ciddi bir adım olduğunu belirten Taner Yıldız, dünya genelinde işletilen 442 nükleer santral ve 65 tane yeni nükleer santralin inşasının devam ettiği ortamda Türkiye’nin bunun istisnası olmayacağını savundu.

Çernobil kazasından sonra dünya genelinde 142 nükleer santralin daha kurulduğunun altını çizen Bakan Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerji konusunda kaybettiği zamanı telafi etmesi gerektiğini bildirdi. Yıldız, dünya genelinde 40 yaşını geçmiş 26 nükleer santral bulunduğunu ve Ermenistan dâhil bu santrallerin hangi ülkeye denk geliyorsa oralarda kapatılması gerektiğini ifade etti.

Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ile bir süre görüşen Bakan Yıldız, daha sonra basın mensupları ve elçilik çalışanları ile birlikte fotoğraf çektirdikten sonra Kiev’den ayrıldı.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]