Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

[VİDEO] ‘Tek Türkiye’ dediği için tutuklandı!

Gözaltına alınan Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı, "Somut iddialar yok, ifadesi alınanlara Tek Türkiye dizisi izletiliyor." dedi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını unutturmak için özgür basına düzenlenen darbe operasyonunda hukuksuzluklar ayyuka çıktı. Mahkeme, dizi senaryosundan hayali bir örgüt çıkararak Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 3 polisi tutukladı. Polislere devletin verdiği silahlar da ‘örgüt silahı’ gibi gösterildi.

Dizi yapımcısı ve senaristlerin, Samanyolu Tv’de yayınlanan ‘Tek Türkiye’ dizisi üzerinden “Tahşiyeciler” hakkında ‘suç ve delil uydurdukları’ gerekçesiyle gözaltına alındıkları açıklanmıştı. Böylece Türkiye’de ilk kez bir dizi gözaltı sebebi oldu.

Özgür medyaya darbe operasyonu kapsamında gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı serbest kaldı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ise dizi senaryolarındaki diyaloglara dayanılarak ‘örgüt yöneticiliği’, 3 polis müdürü de ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı. Mahkeme, emniyet mensuplarına görevlerinden dolayı verilen silahı, ‘örgüt silahı’ olarak değerlendirdi. Kararda, bu kişilerin herhangi bir şiddet eylemine karışmadığı kabul edildiği halde silahlı örgüt suçlaması yöneltildi. Örgütün delilleri olarak ‘dizi senaryosu, 2 köşe yazısı ve 1 haber’ gösterildi.

Basına darbe operasyonu kapsamında gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında olduğu 12 kişi hakkında karar çıktı. Ekrem Dumanlı serbest kalırken, Hidayet Karaca ve 3 polis müdürü ortada hiçbir somut delil olmadığı halde tutuklandı. Geçtiğimiz pazar günü gazeteci, televizyoncu ve polislerden oluşan 32 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Emniyet binasında yapılan savcılık sorgusunun ardından 12 kişi tutuklanmaları istemiyle 1 No’lu Sulh Ceza Hâkim-liği’ne sevk edildi. Hakim Bekir Altun, tüm ifade alma işlemlerini önceki gece tamamladı. Ancak kararın açıklanması için 14 saat beklenildi.

Dün saat 14.00’te adliye binası içindeki büyük salona gözaltında olan tüm isimler ve avukatları alındı. Hakim Altun kararı burada okudu. Hidayet Karaca, emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan hakkında tutuklama kararı verildi. Kararı, iki elini açıp “Allah var, gam yok.” sözleriyle karşılayan Karaca, “Hayalî senaryo ile tutuklama varsa, hayalî bir karar var. Hukuksuz kararlara imza atanlar da bir gün sanık sandalyesine oturacak.” dedi.

Hakkında ‘örgüt yöneticiliği’ gibi ağır bir itham ile tutuklama kararı verilen Karaca’ya yöneltilen suçlamalar dizi senaryolarında geçen ifadeler oldu. Hâkim, dizi senaryosunu örgüt delili olarak kabul etti. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 6 Nisan 2014 tarihinde herkul.org’da yayınlanan sohbeti, Zaman yazarı Ahmed Şahin, eski Zaman yazarı Hüseyin Gülerce ve Bugün yazarı Nuh Gönültaş’ın köşelerinde yazdıkları yazılar ve Samanyolu TV’de yayınlanan Tek Türkiye dizisinde geçen 2 bölüm, örgütün delili olarak sunuldu. Yine internete konulan ve kaynağı belirsiz, içeriği gerçek olmayan bir yasa dışı ses kaydı, yasal delilmiş gibi sunuldu. Hakim bu yasa dışı ses kaydının taraflar tarafından inkâr edilmediğini iddia etti. Ancak savcılık sorgusunda avukatlar savcıya sundukları belgelerde söz konusu ses kaydına ilişkin suç duyurularını göstermişti.

Yine Hidayet Karaca, savcılıktaki savunmasında söz konusu kayıt içeriğinin gerçek olmadığını belirterek, Fethullah Gülen Hocaefendi ile hiçbir zaman telefon görüşmesi yapmadığını açıklamıştı. CMK’ya göre yasak sorgu kapsamında olan kaynağı belirsiz ve içeriği şüpheli ses kaydının yasal delilmiş gibi dosyaya sokulması hukukun hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor. Yine yolsuzluk operasyonlarında görev alan polislere yönelik operasyonlar ve dershanelerin kapatılması sürecinde yapılan haberler de suçmuş gibi gösterilmeye çalışıldı. Örgüt delili olarak sunulmaya çalışıldı.

Şiddet eylemi yok ama silahlı örgüt!

İstanbul 1 No’lu Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, somut olguya dayanmayan farazî ifadelerle sözde örgüt yapısını anlattı. Kararda, “Örgütün niteliği değerlendirildiğinde genel itibarıyla Emniyet Müdürlüğü ve özellikle İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüğü’nde görev yapan şüphelilerin devletin hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir hiyerarşik yapı oluşturarak yasa dışı örgütlenme oluşturdukları, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal, ekonomik, askerî ve idarî mekanizmasına yön veren kadroların ele geçirilerek etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığı” ifadelerine yer verildi. Ancak hakim,  bu kanaate hangi eylem ve somut olguya dayanarak vardığını açıklayamadı.

Emniyetin yapısı örgüt olarak lanse edilirken, polislerin silahları ise örgütün silahı olarak kabul edildi. Bu kişilerin şiddet içerikli bir eyleme karışmamış oldukları kabul edilerek, “Bugüne kadar cebir ve şiddet içeren eylem ve işlemleri tespit edilmemiş olsa da mahiyeti gereği silahlı olarak Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşan bu birimin ‘terör örgütleriyle mücadele’ adı altında yetkilerini, görevlerinin gereklerine aykırı kullanmak suretiyle amaca ulaşmak için toplum üzerinde baskı, korkutma, yıldırma ve sindirme yöntemi kullanarak işlemler yaptıkları dikkate alındığında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 1 ve 7. maddeleri anlamında bir örgütün varlığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu görülmüştür.” ifadelerine yer verildi.

Somut olguya dayanmadan varsayımlarla örgüt yapısı oluşturulduktan sonra Hidayet Karaca örgüt yöneticisi yapılarak sözde örgütün yayın politikalarına uygun yayın yapmakla suçlandı. Polis müdürleri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan’ın da emniyet teşkilatı içerisindeki yapılanmada yer aldıkları iddia edildi. Hakim Bekir Altun, Mehmet Ali Doğan, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Yakup Ergün, Recep Güleç ve Çetin Öztürk hakkındaki tutuklama talebini reddetti.

YAKUP ÇETİN -MÜRSEL GENÇ – İSTANBUL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]