Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

2002’ye dönüldü Türkiye yolsuzluk liginde dibe vuruyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde puanı en çok kırılan ülke Türkiye oldu. En düşük yolsuzluk algısının 100, en yükseğin 0 puan ile değerlendirildiği endekste Türkiye’nin notu 5 puan birden düşerek 50’den 45’e geriledi.

Ülke sıralamasında ise 11 basamak gerileyerek 64’üncü sıraya indi. Türkiye, son 6 yıldaki ilerlemesini sıfırladı ve 2002’deki seviyesine döndü. Afrika ile Körfez ülkelerinden daha kötü yolsuzluk algısına sahip olan Türkiye’nin ardından en büyük düşüşü 4’er puanla Çin ve Angola yaşadı. Raporda Türkiye’nin olumsuz performansı 17-25 Aralık soruşturmalarına bağlanırken ayakkabı kutularındaki milyonlarca doların resimleri ve delil görüntülerine dikkat çekildi. Kuruluşun Avrupa ve Orta Asya Bölümü Direktörü Anne Koch, hükümetin yolsuzlukların üzerine gitmek yerine muhaliflerin üzerine gittiğini, binlerce polis memuru ve savcının ya görevden alındığını ya da yerlerinin değiştirildiğini vurguladı. “Tüm bunlar, Türkiye’nin iki haneye yaklaşan büyüme rakamının parlaklığını söndürdü, sıralamada acı bir düşüş yaşandı.” yorumunda bulundu.

Hükümet yetkililerinin geçmiş yıllarda yolsuzluklarla mücadelede Türkiye’nin mesafe kat ettiğini göstermek için sürekli kaynak gösterdiği Yolsuzluk Algı Endeksi sıralamasında Türkiye, bu yıl şok yaşadı. 175 ülkenin listelendiği Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin notu, bu yıl 5 puan birden düşerek 50 puandan 45,e geriledi. Puanındaki bu ani düşüş ile Türkiye’nin son 6 yıldaki ilerlemesi sıfırlanmış oldu. Türkiye, ülke sıralamasında da geçen yıla göre 11 basamak gerileyerek 64. sıraya düştü. 175 ülke arasında puanı ve sıralaması en çok düşen ülke olan Türkiye, bu sonuçla listede 2002’deki sırasına dönmüş oldu.

Türkiye’nin yolsuzluk listesinde bu kadar yüksek derecede gerilemesindeki en önemli etken 17 Aralık’taki rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ortaya çıkan tabloda, hükümetin 17 Aralık sonrası gerek bürokratlara gerekse şirketlere yönelik baskıları etkili oldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün endeksle alakalı analizinde 17 Aralık’la ilgili çok önemli tespitler yapıldı. Türkiye’de 2014’te yolsuzluk konusunda en önemli olay olarak 17 Aralık gösterildi. Analizde üst düzey devlet yetkilileri ve üst düzey işadamlarının yer aldığı yolsuzluk operasyonunda ayakkabı kutularındaki milyon dolarlar, yolsuzlukla ilgili ses kayıtları, bakanların istifaları tek tek sıralandı. Buna karşılık, Türk hükümetinin siyasi düşman olarak gördüğü binlerce polis memuru, hakim ve savcıyı görevden aldırdığı ya da sürdürdüğü belirtildi. Analizin Türkiye’yle ilgili sonuç kısmında “Tüm bu yaşananlar Türkiye’nin üzerindeki parlaklığı aldı. Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki sıralamada acı bir düşüş yaşadı.” ifadeleri kullanıldı.

Endeksin sonuçlarını Zaman’a değerlendiren Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye Başkanı Oya Özarslan, ülkelerin puanlarında her 2 puanlık değişimin yolsuzlukla ilgili önemli bir değişim olduğunu gösterdiğini söyledi. Özarslan, “Maalesef burada Türkiye’nin 5 puan gerilediğini görüyoruz.” dedi. Bu sonuçta kamuda hesap verme kültürü olmaması ve ceza yerine adaletsizlik duygusunun yerleşmesinin önemli etkisinin olduğunu vurgulayan Özarslan, “Yolsuzluk algısındaki artış, Türkiye’nin ülke riskini yükselttiği için Türkiye’de operasyonlarını gerçekleştiren yerli veya çokuluslu şirketlerin doğrudan etkilenmesine sebep olabilecek. Türkiye’nin yolsuzluk ve şeffaflık konusunda hakkındaki algıyı değiştirebilmesi için yetkililer tarafından bir an önce somut adımlar atılmalı.” diye konuştu.

‘Yolsuzluk Algısı Endeksi’, Almanya Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 1995 yılından bu yana her yıl aralık ayında düzenli olarak yayınlanıyor. Dünya çapında itibar gören ve gerek özel sektör gerekse devletler tarafından kaynak alınan Yolsuzluk Algı Endeksi, 11 farklı uluslararası kurumun 12 farklı araştırmasının bulguları incelenerek hazırlanıyor. Konunun uzmanlarının görüşleri ve kamuoyu araştırmaları sonucunda ülkelerdeki yolsuzluk algısı tespit ediliyor. Endekste yer alan ülkeler 0-100 puan arasında değerlendiriliyor. ‘0’ puan en yüksek yolsuzluk algısı, ‘100’ puan ise en düşük yolsuzluk algısına karşılık geliyor. Ülkelerin puanlarını en çok etkileyen sebeplerin başında yaygın rüşvet, yolsuzluk olayları geliyor.

Dün sabah açıklanan ‘2014 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde yer alan 175 ülkenin 3’te 2’si 50 puanın altında kaldı. Endekste en çarpıcı sonuç Türkiye’yle ilgiliydi. Endeks sıralamasında en büyük düşüşü, Türkiye yaşadı. Türkiye, geçen yıla göre 5 puan düşerek 45 puana geriledi ve sıralamada da geçen yıla göre 11 basamak gerileyerek 64. sıraya indi.

Bu sonuçla Türkiye 2002 sıralamasındaki yerine düşmüş oldu. Türkiye’nin ardından en büyük düşüşü 4’er puanla Çin ve Angola yaşadı. Yolsuzluk Algı Endeksi’nde en yüksek puanı 92 puanla Danimarka, Yeni Zelanda (91), Finlandiya (89) alırken en düşük puanı 8 puanla Kuzey Kore, Somali ve Sudan (11) aldı. Endekse en iyi çıkışı 5 puan yükselişle Fildişi Sahilleri ve Mısır yaparken Afganistan, Mali ve Ürdün, 4 puanlık yükselişle dikkat çekti.

ÜSAME ÜNAL | ZAMAN – ANKARA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]