Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky, Cihan’a Putin ziyaretini değerlendirdi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Kırım işgalinden kaçanların sayısının 10 bine dayandığını söyledi. “Onlar, Türkiye’den de destek bekliyorlar.” diyen Korsunsky, Kırım sorunun çözülmesi hususunda  Erdoğan ile Putin arasında bir mutabakat olduğunu, sorunun çözüm yöntemi noktasında ise fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdiği günübirlik Ankara ziyaretini Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirdi. Putin yönetiminin Kırım Tatar toplumunca saygı duyulan Mustafa Kırımoğlu ve Rıfat Çubarov gibi liderle çalışmak istemediğini vurgulayan Büyükelçi Korsunsky, “Bunun yerine yeni liderler yaratmaya çalışıyor. Onlarla çalışmak istiyor.” dedi. Rusya, Mustafa Kırımoğlu ve Rıfat Çubarov’un Kırım’a girmelerini 5 yıl süreyle yasaklamıştı.

BEKLEYELİM VE GÖRELİM

Kırım’daki son durumu kendi gözleri ile henüz görme imkânı olmadığını; ancak Kırım Tatar liderinin kendisine aktardığına göre durumun 70 yıl önceki sürgün dönemine benzediğini anlatan büyükelçi, Kırım’daki süreci ‘bekleyelim ve görelim’ diye özetledi. Korsunsky, şunları ifade etti: “Eğer, Rus devleti Sayın Çubarov ve Sayın Kırımoğlu’nun ülkesine girme yasağını kaldırırsa bu olumlu bir mesaj olur.” Bir diğer olumlu adımın Kırım’da gerçekleştirilen cinayetlerin soruşturmaya tabi tutulması olduğunu aktardı.

KIRIM TATARLARI, TÜRKİYE’DEN YARDIM BEKLİYOR’

Şu anda Kırım’da Tatarların durumunun çok zor olduğunu vurgulayan Korsunsky, Mustafa Kırımoğlu ve Rıfat Çubarov’un geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na Kırım Tatarlarının gerçek durumlarını anlattıklarını ifade etti. “Ukrayna Hükümeti olarak Kırım Tatarlarına yardım etmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” diyen Korsunsky, “Fakat şunu da söylemeliyim; Onlar Türkiye’den de destek bekliyorlar.” şeklinde konuştu.

ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTİYORLAR

Doğu Ukrayna’da savaşın devam ettiğini anlatan Büyükelçi, desteklerinden dolayı başta ABD, Avustralya, Japonya ve AB ülkelerine olmak üzere kendilerini yalnız bırakmayan ülkelere teşekkür etti. Türkiye’nin de Ukrayna’yı açık destek verdiğini ifade eden Korsunsky, Türkiye’nin Kırım Tatarlarına desteğini artırması gerektiği kaydetti. Ülkelerindeki Rus işgalinden kaçan Kırım Tatar sayısının 10 bine yaklaştığını söyleyen Korsunky, “Biz elimizden gelen desteği verdik ama yine de yardıma ihtiyaç var. Kırım Tatarları, Kırım’da yaşamak istiyor. Gidenler de ülkelerine geri dönmek istiyor, biz de bunu istiyoruz. Şüphesiz ki Kırım, birkaç yıl sonra (tekrar) Ukrayna egemenliğinin altına girecek.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE, TANAP GİBİ DOĞRU PROJELER GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Rusya ile Türkiye ilişkisinin pragmatik bir temele dayandığını kaydeden büyükelçi, ülkeler arası diplomasinin kişisel ilişkilerden daha zor ve karmaşık olduğunu anlattı. Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin geliştirilmesinin çok doğal olduğunu kaydeden Korsunsky, Putin’in Ankara ziyaretinin kendileri açısından da çok olumlu bir neticesi olduğunu söyledi. Korsunky, “Güney Akım Projesi’nin kesilmesi. Bu proje çok gereksizdi. Rusya’nın hayali idi. Türkiye, TANAP gibi doğru projeler gerçekleştirmeye çalışıyor.” diye konuştu.

VEDAT DENİZLİ | ANKARA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]