Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Poroşenko: Ukrayna’nın Rusya ile savaşı, ABD’nin de savaşıdır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın Rusya ile savaşının Amerika’nın da savaşı olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın doğu bölgesinde yaşanan iç savaş nedeni ile Rusya’yı suçlayan Poroşenko, Rusya’nın saldırganlığına karşı verdiği destek nedeni ile ABD’ye teşekkür etti.

Ukrayna’nın yalnızca ABD ile değil, tüm dünya ile birlik ve dayanışma içinde olmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Poroşenko, ülkesinin arkasından bıçaklandığını ve Kırım’ın ilhakının modern tarihin en büyük ihaneti olduğunu iddia etti.

Rusya’nın diğer Avrupa ülkelerini de tehdit ettiğini iddia eden Ukrayna lideri, milis güçlerle savaşın sadece Ukrayna’nın savaşı olmadığını, bunun Avrupa’nın ve Amerika’nın da savaşı olduğunu belirtti. Poroşenko’ya göre Moskova’ya karşı sürdürülen mücadele özgür dünyanın savaşı.

Ukrayna’da ekonomik reform ve gelişim için ABD’nin desteğinin yetersiz olduğunu savunan Poroşenko, Rusya’ya barış elini uzatmaya hazır olduklarını, ancak Kırım’ın ilhakını asla kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Demokratik ülkelerin dayanışma içinde olmasını kaydeden Ukrayna lideri, dünyanın yeni bir Soğuk Savaş’ın eşiğinde olduğunu, ancak bundan kaçınılabileceğini vurguladı. Saldırganlara asla teslim olmayacaklarını belirten Poroşenko, “Biz savaşmaya hazırız. Ancak bizler barış insanlarıyız.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, ABD Kongresi’nden özel müttefik statüsü verilmesi için destek vermelerini istedi. Amerika’dan askeri yardım isteyen Poroşenko, savaşların beyaz sayfalarla kazanılmadığını ve barış sürecinin beyaz sayfalarla sürdürülemeyeceğini kaydetti. Ukrayna’nın hedefinin savaş kazanmak olmadığını, kalıcı barışı sağlamak olduğunu savunan Poroşenko, ABD’nin desteği ile daha güçlü olacaklarından emin olduklarını vurguladı.

ABD, 1989’da aldığı kararla NATO dışında özel müttefik statüsü oluşturdu. Avustralya, Mısır, Japonya, İsrail ve Güney Kore, ABD’nin NATO dışı özel müttefiki ülkeler arasında yer alıyor. ABD özel statüde yer alan ülkelere silah sevkiyatında herhangi bir sınırlaması bulunmuyor. Ukrayna’nın dışında Moldova ve Gürcistan’a da özel statü verilmesi ABD Kongresi’nde ele alınacak.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]