Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[GÜNCELLENDİ] F-16’lar 370 PKK’lı yerine dağ taş bombalamış

PKK’yla mücadelede son dönemde yoğun olarak kullanılan F-16’lara yanlış koordinatlar verilip, boş arazilerin bombalandığı ortaya çıktı.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre olay, 2. Ordu Komutanlığı bünyesinde gerçekleşti. Ekim 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ve Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 2. Ordu Komutanlığı’na bir istihbarat ulaştırıldı. İstihbarata göre 20’nin üzerinde bölgede 370 PKK’lının bulunduğu bilgisi alındı. Ardından PKK’lıların bulunduğu bölgelerin koordinatları belirlendi. 2. Ordu Komutanlığı gelen bu istihbarat raporunun ardından “Ani Yakın Hava Desteği İsteği” adı altında bu bölgelerde bulunan gruba hava saldırısı düzenlenmesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bir emir yazdı. Yazıda belirlenen bölgelere hava desteğiyle “alçak irtifada hava savunma silahları” kullanılarak, hava operasyonu yapılması istendi.

Ancak 2. Ordu Komutanlığı’nda hazırlanan üç sayfalık “Gizli, Kişiye Özel” emir isteğinde skandal bir olaya imza atıldı. Yüzbaşı Eyyüp Atlıhan imzasını taşıyan üç sayfalık raporda gerçek koordinatlar yerine sahte koordinatlar verildi. Toplam 18 koordinat değiştirilip, PKK’lıların bulunduğu bölge yerine kilometrelerce uzaktaki boş arazilerin değerleri F-16’lara bildirildi ve dağ, taş bombalandı.

Genelkurmay Başkanlığı, ekim ayı içerisinde 2. Ordu Komutanlığı’na bir istihbarat mesajı çekti. Çekilen mesajda şu bilgilere yer verildi: “Elde edilen bir bilgiden, Çanaklı, İkiyaka, Gasto Bölgesi, Çemmeluva, Dalaman Sırtları, Yanıkyer ve Çiyarespi Tepe bölgelerinin her birinde 50 Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) mensubunun bulunduğu, ayrıca Çanaklı bölgesindeki iki ayrı noktada 120 BTÖ mensubunun bulunduğu istihbaratı Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilgi mesajda bildirilmiştir. Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı’nca Bağlar, Yiğitler, Gülkan Vadisi bölgesinde aşağıda koordinatları belirtilen hedef koordinatlarında 200 kadar BTÖ mensubunun bulunduğu duyumu ilgi mesajda bildirilmiştir.”

Hava operasyonu emredildi

Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen bu istihbarat rapor haline dönüştürülerek, hava operasyonu için Malatya’da bulunan 2. Hava Kuvvetleri’ne, Jandarma Kolordu Komutanlığı’na ve 3. Taktik Piyade Tümen Komutanlığı’na bildirildi. Aynı rapor, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da “Bilgi” amaçlı gönderildi. Buraya kadar her şey normaldi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı “Grid” adı verilen koordinat kullanıyordu. Hava Kuvvetleri’ne koordinatlar bildirilirken, “Coğrafi Koordinatlara” çevrilerek iletiliyor, F-16 ya da taarruz helikopterlerine coğrafi koordinat giriyordu. Hava operasyon isteği acil olduğu için pilotlar kendilerine verilen koordinatları doğru kabul ediyor ve operasyonu yapıyorlardı.

Bu operasyon da aynı şekilde icra edildi. Operasyonun ardından pilotlardan bazıları kendilerine iletilen koordinatlardan şüphelenmeye başladılar. Şüphe üzerine yapılan incelemede, 2. Ordu Komutanlığı’nın Hava Kuvvetleri’ne gönderdiği koordinatlar üzerinde oynama yaptığı, gerçek olmayan koordinatların bildirildiği ortaya çıktı. Bombalanan yerlerle gerçek koordinatlar arasında kilometrelerce fark olduğu anlaşıldı. Örneğin, 38 SMG 73500-15532 Grid koordinatının Coğrafi değeri, N37, 11.115, E044, 42.090 iken, bu değer değiştirilerek N 37, 12.037 E044, 19.670 olarak Hava Kuvvetleri’ne bildirildi. Benzer durum 17 ayrı koordinatta daha yapıldı. Önceki gün görüştüğüm haber kaynağım, 18 ayrı koordinatta bu kadar ciddi bir hata yapılamayacağını, farklı Grid kodlar için aynı değerlerin verildiğini, ortada ihmali de aşan bir kastın olduğunu söyledi. (Mehmet Baransu – Taraf)

“HABERDE YER ALAN BELGE TASLAKTI, BÜTÜN HEDEFLER BAŞARIYLA VURULDU
Genelkurmay Başkanlığı 13 Aralık 2011 tarihli bir günlük gazetede çıkan haber hakkında açıklama yaptı. “Karacılar Havacılara Şike Yaptı” başlıklı haberde; “bombalanacak hedefler, ikinci Ordu tarafından Hava Kuvvetlerine 18 kez yanlış verildi, hedefleri vurmaya giden jetler, dağı taşı bombalayarak üslerine döndü” şeklinde ifadelere yer verildiğini hatırlatan Genelkurmay Başkanlığı, şu açıklamayı yaptı:

“-Basında yer alan haberin sansasyon yaratmak amacıyla, hiçbir araştırma yapılmadan, sadece ele geçirilen taslak bir çalışmaya dayandırılarak kamuoyuna aktarılması üzüntü ile karşılanmıştır.

– 2’nci Ordu Komutanlığı tarafından; 30 Ekim 2011 tarihinde, saat 20.18’de, grid koordinatları belirlenen 26 terörist hedefine Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları ile ani yakın hava desteği isteğinde bulunulmuştur.

-Bu isteğin; Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca ayrıntılı analizi yapılmış, Genelkurmay Başkanlığı ve faaliyeti icra edecek olan 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı ile gerekli koordinasyon sağlanmış ve uygun bulunan 13 hedef 30 Ekim günü saat 23.00-23.59 arasında başarılı bir şekilde ateş altına alınmış ve hedefler tam isabetle vurulmuştur.

-Basında yer alan ve 20 hedefi gösteren liste, üzerinde çalışılan, ancak onaylanmamış bir ön çalışma (taslak) ürünüdür.”

Sabah

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]