Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Karadeniz ısınıyor: Türkiye, Ukrayna ve ABD’den ortak tatbikat

Ukrayna’da ateşkesin sağlanmasının ardından NATO ülkelerinin katkıları ile Karadeniz’de Kiev’e destek için 8-10 Eylül günlerinde askeri tatbikat yapılacak. Karadeniz’in ısınmasına neden olacak “Deniz Meltemi 2014” adlı tatbikata İspanya, Kanada, Türkiye, Ukrayna ve ABD’den 12 savaş gemisi katılacak.

Türkiye’den Oruç Reis’in ortak tatbikatta yer alacağı belirtildi. Kanada’nın Toronto firkateyni ve İspanya’nın Almirante Juan de Bordon firkateyni Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek Karadeniz’e ulaştı. Fransız savaş gemisi Commandant Birot ve Amerikan destroyer Ross, Cuma günü Karadeniz’e girmişti.

Karadeniz’in kuzeybatı bölgesinde yapılacak tatbikata savaş gemilerinin yanı sıra lojistik gemiler de destek verecek. Ukrayna Deniz Kuvvetleri ise 5 savaş gemisi, 2 sahil güvenlik botu, savaş uçakları ve helikopterlerle tatbikata katkı sağlayacak. Fransa, İsveç, Norveç ve Gürcistan’dan askeri yetkililer tatbikata gözlemci olarak yer alacak.

Ukrayna Deniz Gücü’nden yapılan açıklamada tatbikatın amacının kriz yaşanan bölgelerde gemilerin güvenli güzergah sağlamasını hedeflediği belirtildi.

Ukrayna basınına göre tatbikatın kara aşaması olmayacak ve Odesa ya da diğer Ukrayna limanlarına savaş gemileri uğramayacak.

Tatbikatın 25 Mart 2014’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik karar kapsamında yapıldığı belirtildi. Deniz Meltemi 2014 tatbikatı 1997’den bu yana düzenli olarak yapılıyor.

Galler’de yapılan NATO zirvesine katılan liderler, Rusya’yı Ukrayna konusunda uyarırken, Kiev’e askeri teknik destek kararı almıştı. Rusya ise NATO’nun sınırlarına doğru ilerlemesi ve kalıcı üsler kurmasına tepki gösteriyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]