Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Ukrayna’da Bağımsızlık Bayramı çatışmaların gölgesinde kutlandı

Ukrayna’nın, Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin 23. yılı ülkenin doğusundaki çatışmalar nedeniyle buruk bir havada kutlanıyor.

Bu sene de kutlamaların merkezi başkent Kiev’inin merkezindeki Bağımsızlık Meydanı ve meşhur Kreşçatik caddesi oldu. Meydandaki kutlama etkinlikleri, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun gelişi ile birlikte başladı. Askerlerin göndere bayrak çekmesi akabinde, mili marş okundu. Daha sonra ise geçtiğimiz yıl Kasım ayında başkent Kiev’de başlayan şiddet olaylarında ve nisan ayında ülkenin doğusunda başlayan çatışmalarda hayatların kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Askeri geçit törenleri 2009 yılında, Rus yanlısı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından ekonomik gerekçelerle kaldırılmasından sonra ilk kez düzenlenmiş oldu. Ukrayna’nın doğusundaki terörle mücadele operasyonlarına katılan 120 kişilik birliğin de katıldığı askeri geçide, Ukraynalıların ilgisi yoğundu. Askeri geçitlerin bitmesi akabinde geleneksel kıyafetli ekipler hep bir ağızdan “Ukrayna” şarkısı söylemesiyle merkezdeki bayram etkinlikleri son buldu.

“BARIŞ İSTİYORSANIZ SAVAŞA HAZIR OLUN”

Törende bir konuşma yapan Petro Poroşenko, doğudaki ayrılıkçılarla mücadele eden ve operasyonlara katılan askerlere gösterdikleri kahramanlıktan dolayı teşekkür etti. Poroşenko, askeri geçitte yer alan; zırhlı araçlar, uçak savar füze sistemleri, seyyar roket sistemleri, tank ve toplar resmigeçit akabinde ülkenin doğusundaki çatışmalarda kullanılmak üzere bölgeye sevke edileceğini bildirdi.

Poroşenko’nun konuşmasında, Sezar’ın “Barış istiyorsanız savaşa hazır olun.” sözlerini de yer vermesi dikkat çekti.

Bayram coşkusunu yerinde yaşamak için gelen Ukraynalılar Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptıkları açıklamada bulunan bir kadın; “Ukrayna bir bütün olacak, bölünmeyecek. Avrupa’nın en güçlü ve zengin bağımsız ülkesi olacak.” dedi.

Ülkedeki doğudaki çatışmalara katılan ve evine yeni dönen bir asker ise ailesi ile birlikte Cihan’a; “Terörle mücadele operasyonlarından Bağımsızlık Bayramı’nda askeri geçide katılmaya geldim. Ordumuz görevinde ve Ukrayna’yı koruyor. Ben de geri bölgeye gideceğim.” şeklinde konuştu.

Cihan’a konuşan Ukraynalı bir çift ise ümitlerini yitirmediklerini her şeyin daha güzel olacağını gerekirse yeniden meydana çıkmaya hazır olduklarını söyledi.

Meydandaki etkinlikleri elinde Ukrayna bayrağı ile izleyen bir Ukraynalı ise; “Bu bayramda moral depoladık, Ukrayna zafer kazanarak gerçekten bağımsız olduğunu gösterecek.” diye konuştu.

Bir Ukraynalı kadın ise işgal altındaki Kırım’a Türk gemilerinin gitmemesini istedi.

Nisan ayından bu tarafa ülkedeki çatışmalarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybederken 330 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ukrayna 23 yıl önce Sovyet Rusya’dan ayrılarak 24 Ağustos 1991’de bağımsızlığını ilan etmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]