Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Tigana’dan Mali’deki Türk okuluna laboratuvar

Mali’nin başkenti Bamako’da inşaatı süren dev eğitim kompleksine sürpriz bir destek geldi. Bir dönem Beşiktaş’ı da çalıştıran Mali asıllı Fransız teknik adam Jean Tigana, arazisini uygun fiyatla satmakla kalmayıp Türk okuluna bilgisayar laboratuvarı bağışlayacak.

Eğitim gönüllülerinin dünyanın dört bir yanında açtığı Türk okulları Türkiye’nin yüz akı olmaya devam ediyor. Batı Afrika ülkesi Mali Cumhuriyeti’nin başkenti Bamako’da da 14 dönüm araziye dev bir eğitim kompleksi inşa ediliyor. Nijer Nehri’nin hemen yanı başında kurulacak okulun çalışmaları sürerken yaşanan sürpriz bir gelişme Mali’deki Türk eğitimcilerin yüzünü güldürdü. 2005-2007 sezonunda Beşiktaş’ı çalıştıran Mali asıllı Fransız Teknik Direktör Jean Tigana, okul yapılacağını öğrenince arazisini uygun fiyatla satmakla kalmayıp, eğitim kompleksine bir de bilgisayar laboratuvarı bağışlama sözü verdi.

Ünlü teknik adamın bu yardımı, zor şartlar altında çalışmalarını sürdüren eğitim gönüllüleri için iyi bir moral kaynağı oldu. Ancak Tigana’nın bu desteği çok şaşılacak bir durum değil. 2008 yılında Beşiktaş’ın başında iken Zaman’a verdiği röportajda Türk okullarından da övgüyle bahsederek şu ifadeleri kullanmıştı: “Evet, orada Türk okulları var. O okullar Afrika için çok önemli. Eğitim işi çok uzun bir savaş. Eğer bir ülkeyi kalkındırmak istiyorsanız eğitim, olmazsa olmaz bir durum. Sağlıkta, mekanikte, inşaatta bir şeyler yapmak, ülkeyi geliştirmek için tek yol eğitim. Kar tanesi gibi büyüyecek bir şey.”

İç savaşların yaşandığı, her gün acı haberlerin geldiği Mali’de yüzleri güldüren bu gelişmenin ilginç bir hikâyesi var. Mali’de okul yapmak için kolları sıvayan eğitim gönüllüleri halen üzerinde inşaatı süren arsa için emlakçı ile görüşmeye gider. Emlakçı ise bir dönem Beşiktaş’ı da çalıştıran Mali asıllı Fransız Teknik Direktör Jean Tigana’nın yeğenidir. Satın alınmak istenen arazinin sahibi ise Tigana’dır. Emlakçı bu araziye bir okul yapılacak olması sebebiyle Türk girişimcilere kolaylık gösterir. Arazi uygun fiyata satılır. Bir süre sonra emlakçı, eğitim gönüllülerini arayarak temeli atılan okulla ilgili bir teklifi olduğunu söyler. Okul inşaatından Tigana’yı haberdar ettiğini, bunun üzerine ünlü teknik adamın Mali’nin geleceği olan gençleri yetiştirmeyi hedefleyen ve daha önce ülkede açtığı okullarla kendini ispatlayan Türk girişimcilere destek olmak istediğini belirtir. Tigana’nın teklifi yeni yapılan eğitim kompleksine bir bilgisayar laboratuvarı bağışlamaktır.

Geçtiğimiz yıl temeli atılan ve Kolej Horizon adı verilen eğitim kurumunun bir yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. İçinde ilk, orta ve lise okulları bulunacak eğitim kompleksi tamamlandığında 900 öğrencinin eğitim aldığı bir mekan olacak. Mali’de Türk girişimcilerin yaptığı eğitim hizmetleri ülke halkı ve devleti tarafından büyük takdir görüyor. Bu nedenle devlet eğitim gönüllülerinin yaptığı yatırımları teşvik ediyor. Ülkede Türk girişimcilerin açtığı 4 anaokulu, 4 ilkokul, 5 ortaokul, 3 lise, 1 okuma salonu, 1 kültür merkezi ve 2 öğrenci yurdu halen hizmete devam ediyor. Bu okullarda 2 bin 500 öğrenci eğitim görüyor.

2005-2007 sezonunda Beşiktaş’ı çalıştırdı

Mali’’nin başkenti Bamako’da Malili bir baba ve Fransız annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Tigana 3 yaşında ailesiyle birlikte Marsilya’ya taşındı. Fransa’da başladığı futbol hayatında uzun yıllar Marsilya, Lyon ve Fransız Milli Takımı’nın formasını başarıyla giydi. 1980’lerde Bordeaux ve Fransa Milli Futbol Takımı ile birçok başarıya imza attı. 2005-2007 yılları arasında Beşiktaş’ın da teknik direktörlüğünü yapan Tigana şu anda Fransa’da çalışmalarını sürdürüyor.

BURAK KILIÇ | BAMAKO – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]