Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşmasını imzaladı

Ukrayna, Rusya’nın karşı çıkması nedeniyle ağır bedeller ödediği, Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması, Brüksel’de imzaladı.

Ukrayna ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması; Ukrayna tarafından Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, AB tarafından ise Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından imzalandı.

Ortaklık Anlaşması akabinde bir konuşma yapan Poroşenko, anlaşmayı Ukrayna devletinin bağımsızlık tarihindeki en önemli günlerinden birisi olarak nitelendirdi.

İmza töreninde konuşan Herman Van Rompuy; “Güçlü siyasi ve iktisadi ilişkiler, bütün Avrupa kıtasına daha fazla istikrar ve refah getirecek. Bu işbirliği; demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler gibi ortak değerlere dayanmalıdır. Avrupa Birliği, her zaman yanınızda olacak, politik, teknik ve mali yardım sağlayacak.” dedi.

Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşması’nı 29 Kasım 2013’te, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşen, Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde imzalanacaktı. Rusya’nın baskısıyla Ukrayna’da dönemin hükümeti, AB ile Ortaklık Anlaşmasını askıya almıştı. Bunun üzerine başkent Kiev’de ‘Euro Meydan’ başlamış ve hükümetin düşmüş ve eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç de ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Ukrayna’da AB serüveni nedeniyle başlayan iç karışıklıklar neticesinde, Kırım’ı, Rusya’ya kaptırmakla kalmadı doğu bölgelerini kaybetme aşamasına geldi.

AB’nin Doğu’ya açılım politikası sonucunda imzalanan Ortaklık Anlaşması sayesinde, Ukrayna’nın Avrupa pazarına girişini kolaylaşacak. Ukrayna’nın AB ile entegrasyon sürecinde; siyasi, iktisadi, hukuki, çevre, bilim, ulaşım ve eğitim başta olmak üzere bütün alanlarda reformlar yapması gerekiyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV –  www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]