Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Davutoğlu: Kaçırılan Mehmet Kılıç sahur saatlerinde Türkiye’de olacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi olarak gittiği Ukrayna’da kaçırılan Mehmet Kılıç’ın durumunun iyi olduğunu, ve tahsis edilen bir uçak ile gece Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Kurtarma çalışmalarını yürüten ekibin başında bulunan AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyon Başkanı Ertuğrul Apakan ise kurtarma çalışmalarına verdiği destek için bakanlığa teşekkür etti.

Bakan Davutoğlu, Hilton Otel’de düzenlen toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ukrayna’daki gelişmeleri takip etmek üzere bir çok ülkenin gözlemci gönderdiğini, Türkiye’nin de genç bir diplomat olan Mehmet Kılıç’ı gönderdiğini belirten Davutoğlu, “32 gün önce acı bir haber almıştık. Birçok gözlemci ile birlikte o da kaçırılmıştı. Çok yakın bir takip yürüttük. Diğer ülkeler, temsilcileri kaçırılan Danimarka, Estonya, İsviçre Dışişleri bakanları ile sürekli temas halindeydik.” dedi.

Kılıç’ın dün gece saat 02.00 sıralarında serbest bırakıldığını öğrendiklerini anlatan Davutoğlu, “Zaten bu aralar bütün gece ve gündüz kulaklarımız bir taraftan Ukrayna’da bir taraftan da Irak’ta. Gece 02.00’de İsviçre ve diğer dışişleri bakanları ile temas kurduk. Sayın Apakan’dan güzel haberi aldık. Güzel haberi aldıktan sonra, kaçırılan vatandaşımızın sesini duymadan herhangi bir duyuruda bulunduk. Sayın Kılıç ile telefonda konuştum, sonra da eşi Zehra Hanımla ki son derece metin bir şekilde bu gelişmeleri takip etti. Sabah yaptığımız çalışmalar neticesinde de şimdi bulunduğu yerden önce Viyana’ya geçecek özel bir uçak ile Viyana’dan bu gece yarısı sahur vaktinde inşallah ailesiyle buluşma imkanı olacak.” dedi.

Büyük ülkelerin yurtdışındaki çalışmaları sırasında bir çok risklerle karşılaşabildiğini söyleyen Davutoğlu, “Ukrayna’da çok aktif bir konumumuz, böyle bir gözlemcimiz olmamış olsaydı böyle bir riskle de karşılaşmazdık. Ama aktif bir politika yürütüyorsanız, dünya barışına katkıda bulunuyor, dost ve komşu ülkelerin gelecekleri ile ilgileniyorsanız oralarda başkonsolosluklar bulunduruyorsanız, iş adamlarınız, şoförleriniz oradaysa bunun sonucunda da bazı riskler ortaya çıkar. Bu büyük ülkeler için geçerli olan kuraldır. Bunlar olmayacak dediğinizde vatandaşlarınızın neredeyse yurt dışına çıkışını yasak koymanız gerekir. Bize duyulan güven neticesinde gözlemcimiz Ukrayna’daydı ve bir sıkıntı ile karşı karşıya kalındı.” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, gerek Lübnan’da kaçırılan pilotlar, gerek Libya tahliyelerinde, gerekse Afganistan’daki bir çok olayda devletin imkanları ile vatandaşların nasıl kurtarıldığının hafızalarda olduğunu söyledi. Çevre ülkelerde bir çok sıkıntı yaşandığını anlatan Davutoğlu, “Biz bu sıkıntılarda ne bu ülkeleri yalnız bırakacağız ne de vatandaşlarımızı sahipsiz bırakacağız. Elimizden geldiğince her türlü çalışmayı yürüteceğiz. İnşallah böyle güzel bir haberi de Irak’ta alıkonulan diplomat ve şoförlerimiz için almayı ümit ediyoruz.” dedi.

Bu çalışmaların kolay mücadeleler olmadığını belirten Davutoğlu, operasyonu yürüten Ertuğrul Apakan’a teşekkür etti.

AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyon Başkanı Ertuğrul Apakan da süreç sırasında bakanlığın verdiği desteğe teşekkür ederek AGİT bünyesinde yoğun bir çalışma yapıldığını anlattı. Apakan, bölge ülkeleri ve kurumların çeşitli desteğinin alındığını hatırlatarak, “Neticede 4 arkadaşımızın, aralarında Mehmet Kılıç da var, bu sabaha karşı serbest bırakılmalarından büyük memnuniyet duyduk. İkinci bir ekibimiz var, onların da yakında serbest kalmalarını umuyoruz. Bu yönde çabalarımız sürüyor.” dedi.

ORHAN FIRAT | İSTANBUL – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]