Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriHaberlerVideo

MEYDAN CANLI: Ukrayna’da eylemciler meydana sıkıştırıldı: 23 ölü, 509 yaralı

18 Şubat'ta yaşanan çatışmalar sonucunda İnstitutska ve Hruşevskoho, Kriposny Lane, Mariyinskiy Park ve Bağımsızlık Meydanı'nda 23 kişi hayatını kaybetti ve 509 kişi yaralandı. Yaralıların 37'si ciddi, 85'inin tedavisi hastanelerde devam ediyor.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bir grup sabah saatlerinde “Barışçıl Taarruz” adıyla parlamentoyu kuşatıp binayı ele geçirmeye çalışması üzerine güvenlik güçleri zor kullandı. Polis, kendilerine; sopa, taş ve benzeri sert cisimlerle saldıran eylemcileri kovalayarak, Bağımsızlık Meydanı’na sıkıştırdı.

18 Şubat’ta yaşanan çatışmalar sonucunda İnstitutska ve Hruşevskoho, Kriposny Lane, Mariyinskiy Park ve Bağımsızlık Meydanı’nda 23 kişi hayatını kaybetti ve 509 kişi yaralandı. Yaralıların 37’si ciddi, 85’inin tedavisi hastanelerde devam ediyor.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLİLERİNİN KISITLANMASI İSTENDİ

Ayaklanan vatandaşlar, milletvekillerinden krizin üstesinden gelmek ve ülkedeki durumu çözmek için acil kararlar almalarını talep etti, öncelikle Ukrayna’nın 2004 Anayasasına dönerek Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin kısıtlanması istendi.

Eylemcilerin talebine karşı iktidar çevik kuvvet, zırhlı personel taşıyıcıları ve bu gibi havada iki tazyikli su sıkan iki toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) gönderdi. Yüzlerce kadın eylemci, Mariyinskiy Parkında toplandı.

Şovkovnıçna Caddesi’nde, Berkut özel kuvvetleri, göstericilere: ses bombaları, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle karşılık verdi.

Avrupa yanlıları ise polise taş ve havai fişek ile karşılık verdi, ayrıca protestocular yolu kapatan iki kamyonu da ateşe verdi.

Ukrayna İstihbarat Servisi eylemcileri “terörist” olarak niteleyerek müdahale izni istedi. Kolluk kuvvetleri ise eylemcilerin karargah olarak kullandığı Ukrayna Evi’ni işgal etti ve Avrupa Meydanı’nıda kontrolünü ele geçirdi.

Öğleden sonra Kıyiv metrosunun merkez istasyonları kapanmaya başladı, 16 metro istasyonunda seferler tamamen durdu. Şehriçi ulaşım felç oldu. Ayrıca, Kıyiv’e girişler sınırlandırıldı.

Akşam saat 20.00 civarında güvenlik görevlileri, Meydan’a bir saldırı daha başlattı. TOMA ve zırhlı araçlarlarla meydan kuşatıldı. “Berkut” ekipleri müdahaleye başladı. Eylemcilerin üzerine aralıksız ışık ve ses bombaları atıldı. Meydan’da barikatlar ateşe verildi. Sendika Evi’nin yakınında çadırlar kuruldu.

Parlamento çevresindeki eylemcilerin kum torbaları ve çıkma lastiklerden kurduğu barikatları aşan polis, Bağımsızlık Meydanı da tamamen kuşattı. Olayların başından bu tarafa aşırı güç kullanan özel tim son atağıyla bütün eylemcileri olayların ilk başladığı alana getirdi. Eylemcilerin kurdukları barikatları aşan polisler eylemcilerden geri kalan çadırları da yıktı.

DÜNYA LİDERLERİ PEŞ PEŞE ARADI

Kıyiv’de gelişen hadiseler dünyada büyük endişe oluşturdu. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Viktor Yanukoviç’i aradı ve olayları yatıştırmaya çağırdı ancak Yanukoviç bu çağrıya olumlu cevap vermedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yanukoviç ile temas kurmaya çalıştı, ancak bir sonuç alamadı.

Aynı zamanda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden telefonla arayarak, Yanukoviç’ten güvenlik güçlerini geri çekmesini istedi.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna’daki polis şiddeti kınadı.

Varşova’dan yapılan resmi açıklamada, Euromaidan’ın şiddetle dağılmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda Ukrayna yetkilileri uyarıldı.

Liderlerden peş peşe gelen çağrılara kayıtsız kalamayan Yanukoviç, muhalefet liderlerini görüşmek üzer Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresine davet etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü akabinde sonra Vitaliy Kliçko, Yanukoviç’in taviz vermeyeceğini ve Meydan’ın temizlemek istediğini söyledi.

Uzun zamandır sakin devam eden eylemler, bu sabah muhalefet partilerinin 2004 anayasasına yeniden geçişi öngören yasa teklifinin parlamento başkanı tarafından reddedilmesi üzerine tırmanmıştı.

18 Şubat 2014 Saat: 22:14 Meydan olayları çekimi esnasında bir asansör aynasından özçekim…

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]