Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da ölü sayısı 5’e yükseldi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, devlet kurumlarına zorla girmek isteyen aşırı gruplarla kolluk kuvvetleri arasındaki çatışmalarda ölü sayısının 5’e çıktığı bildirildi.

Ukrayna basınında çıkan haberlerde, bu sabaha karşı hayatını kaybeden Sergey Nigoyan adlı eylemcinin keskin nişancı (sniper) ateşiyle vurulduğu iddiası yer aldı. Gelişme üzerine Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise; “Basında ateşli silahla vurulma sonucu hayatını kaybettiği iddia edilen şahsın henüz ölüm nedeni tespit edilmedi.” denildi. Ölümlerin tamamının travmaya bağlı ölümler olduğu ifade edildi. İçişleri Bakanlığı ölüm vakarlını doğrulamadı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yerel saat ile 06.30’da öldüğü tespit edilen eylemcinin ölüm nedeninin adli tıp uzmanlarının incelemesi sonucunda kesinleşeceği belirtildi.

Olayın görgü tanıkları ise eylemcide ateşli silah yarası olduğunu öne sürdü. Kiev’de, radikal grupların 19 Ocak’ta başlattığı eylemlerde bir eylemci de, Dinamo Kiev stadının girişindeki 13 metrelik sütunların üzerinden düşerek hayatını kaybetmişti.

Bakanlık, Kiev’in Gruşeskogo Caddesi’ndeki olaylara karıştığı tespit edilen 50’den fazla eylemcinin gözaltına alındığı belirtti. Mahkemeye sevkedilen sanıklardan 29’u “ayaklanma” suçundan ceza aldı.

Ukrayna’da bugün yürürlüğe giren yeni yasaya göre eylemcilere sert müdahalede bulunan kolluk kuvvetlerine cezai müeyyide uygulanmayacak. Bununla birlikte kasklı ve maskeli eylemcilere yüksek para ve uzun süre hapis cezası verilebilecek.

EYLEMCİLER POLİS TAŞIYAN AMBULANSIN ÖNÜ KESTİ
İçişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, 19 Ocak’tan bu tarafa Gruşevskogo Caddesi’nde çıkan olaylarda 167 polis memurunun yaralandığı, 84 polisin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı hastaneye kaldırılan polislerin büyük çoğunluğuna; yanık, kırık, kesik ve bilinmeyen bir madde zehirlenmesi tanısı konduğunu belirtti..

KİEV’DE EYLEMCİLER DİRENİYOR
Ukrayna Başsavcılığı izinsiz ve şiddet içerikli protesto eylemlerini ‘vatan hainliği’ olarak sınıflandırmasına ve polisin ‘dağılın’ uyarılarına rağmen ‘Sağ Sektör’ adlı radikal grup direnişini sürdürüyor.

Kiev’de hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düşmesi, yağan kar, elverişsiz hava koşulları eylemcilerin barikat kurması ve direnişini durdurmuyor.

Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) konuşan bir eylemci; “Koordineli bir eylem yok. Eylemciler iktidar tarafındaki polise, taş, molotof atıyor. Polis ise korumakla yükümlü olduğu kalkın üzerine; gaz bombası ve göz yaşartıcı sıkıyor. İnsanlar sadece meclise yürümek istiyor. Fakat bırakmıyorlar. Direnişçiler ile kolluk kuvvetleri arasındaki durum hâlihazırda bundan ibaret.” dedi.

MUHALEFET EYLEMLERİ ÜSTLEMİYOR
Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı radikal grup, hükümet ve cumhurbaşkanın istifasını istiyor. Bu arada, Bağımsızlık Meydanı’nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede protestolar, Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013’te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı.
YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]