Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

Kiev Büyükelçisi Samsar, Ukrayna’daki entelektüellerle buluştu

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) üyeleriyle biraraya gelen, Türkiye’nin yeni Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Diyalog Avrasya Platformu (DAP)’nun düzenlediği tanışma yemeğinde Ukrayna’nın önde gelen entelektüelleriyle buluştu.

Başkent Kiev’de Türk mutfağının en iyi şekilde temsil edildiği bir restoranda gerçekleşen tanışma etkinliğine; DAP Dönem Başkanı Tarihçi Akademisyen Volodimir Sergeyçuk, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Yönetim Bilimleri Akademisi Siyasi Tahmin ve Analiz Bölüm Başkanı ve DAP Milli Komite Başkanı Sergey Teleşun, Ukrayna’nın ilk Türkiye Büyükelçisi Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Danışmanı İgor Turyanskiy, Ukrayna’nın eski Fransa Büyükelçisi, Yazar Yuriy Koçubey, Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Viktor Nabrusko, Yazar Maria Matios, Yazar Pavlo Volvaç, Devlet Haber Ajansı Ukrİnform Genel Müdür Yardımcısı Mihail Soroka, Ukrayna Dünyası Dergisi Editörü Şarkiyatçı-Yazar Aleksandr Şokalo, Tele Kritik Haber Editörü, Diana Dutsık, DAP Ukrayna Koordinatörü Gökhan Demir ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte takdim edilerek söz alan davetliler iki ülke ilişkileri üzerinde görüşlerini Büyükelçi Samsar’a aktardı.

Ukraynalı aydınlar 1992’li yıllarda Türkiye’ye ilk gittiklerinde tercüman bile bulamadıklarını belirterek Türkçe Olimpiyatları sayesinde Türkçe tercüman konusunda sıkıntı yaşanmadığını, hatta Ukrayna’daki birçok devlet okulunda artık Türkçe’nin seçmeli ders olarak okutulduğu bilgisini verdi.

Karşılıklı hukuki temellerin kurulması, siyasi ve diplomatik sahadaki çalışmalar neticesinde vizelerin kaldırılmasının sevindirici olduğunu belirten Ukraynalı entelektüeller, bunun yanı sıra yapılacak işin çokluğuna da değindi.

Tanışma faslı akabinde söz alan Büyükelçi Samsar; “Öncelikle burada bu kadar güzel bir grup içinde bulunduğum için mutluyum. Burada Ukrayna’nın ilk Türkiye büyükelçisi de var, burada kendimi Türkiye’nin son büyükelçisi değil yeni büyükelçisi olarak görüyorum. Biliyorsunuz büyükelçiler tek taraflı olmuyor, ben aynı zamanda kendimi Ukrayna’nın Türkiye’deki büyükelçisi olarak kabul ediyorum. Buradaki amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri olabildiğince geliştirmek ve bizim büyük avantajımız var” dedi.

İşadamları, siyasetçiler arasında çıkar çatışmaları olabileceğini ifade eden Büyükelçi Samsar, böyle entelektüel bir gurubun arasında ise sadece dostluğun olabileceğini belirtti.

Büyükelçi Samsar sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sizlerin bana hem Ukrayna’yı anlama konusunda hem de iki ülke ilişkilerini daha iyi noktalara getirme noktasında yardım edebileceğinizi düşünüyorum. Bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yılı, bu kadar entelektüel bir gurupla beraberce güzel bir kutlama program hazırlayabiliriz. Ben burada sadece yeni büyükelçi değil aynı zamanda sizlerin yeni dostunuzum. Büyükelçiliğimizin kapısı size her zaman açık olacaktır.”

Ukraynalı aydınlar ise yeni Türkiye Büyükelçisi Samsar’ı çok samimi bulduklarını aktardı.

Etkinliğe katılanlara DAP tarafından Ukrayna’da çıkarılan Ukraynaca DA dergisinin son sayısı da dağıtıldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]