Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bank Asya, 2 milyar dolarlık vurgun iddiasını rakamlarla yalanladı

Bank Asya, ‘Aralık ayında döviz kurundan 2 milyar dolar kazandı’ iddialarına döviz işlemlerindeki kâr ve zararları gün gün açıklayarak cevap verdi: “Bankamızın mali büyüklüğü dikkate alındığında gerçekle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu durum bankamızı karalamaya yöneliktir.”

Büyük yolsuzluk operasyonundan önce dolar alarak 2 milyar dolar kâr ettiğine yönelik iddialara Banka Asya’dan yalanlama geldi. Banka yönetimi, bu iddiaların doğru olmamasına rağmen ısrarla gündemde tutulması üzerine Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptıklarını ifade etti. Açıklamada, aralıktaki döviz hareketinden 2 milyar lira kazandıkları iddiasıyla ilgili olarak, “Türk bankacılık sistemindeki dövizli işlem hacimleri ve bankamızın mali büyüklüğü dikkate alındığında, gerçekle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu durum bankamızı karalamaya yöneliktir.” denildi.

Gerçeğe aykırı tüm bu haber ve paylaşımların aleyhine gerekli yasal yollara başvurulduğu ifade edilen açıklamada, bu iftirayı yayımlamayı ve yaymayı sürdürenlerle ilgili yasal başvuruların da sürdürüldüğü kaydedildi. Banka yönetimi, söz konusu iddialara yönelik tüm bilgi ve belgeleri Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu ve Merkez Bankası ile paylaştıklarını kaydetti. Açıklamada, “İddiaların gerçeği yansıtmadığı ilgili tüm kamu otoritelerinin bilgisi dahilindedir. Asılsız iddialara cevap verilmesi adına, bankamızca söz konusu dönemde bankamız döviz pozisyonu ve yapılan döviz işlemleri ile ilgili kambiyo kâr/zarar raporuna ekli tabloda yer verilmekte olup, belirtilen dönemde bankamız döviz işlemlerinden kâr elde etmemiştir.” ifadelerine yer verdi.

Habertürk Gazetesi ekonomi yazarı Yavuz Semerci de ‘yolsuzluk ve rüşvet operasyonu öncesi döviz toplayarak 2 milyar dolar kâr elde etti’ iddialarıyla ilgili, “Bu atıp tutanlara Allah akıl fikir versin. 2 milyar dolar kazanmanız için, 30-35 milyar dolarlık döviz satın almanız lazım. Ne kadar kolay üfürüyorlar. Bu bankanın toplam aktif büyüklüğü 23 milyar lira. Bu paranın 16 milyar lirasını da kredi olarak firmalara kullandırmışlar. Topladıkları fon da 17 milyar lira. 35 milyar doları ya da 70 milyar lirayı nereden bulmuş da döviz toplamışlar?” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rakamlar, dolar alımı iddiasını boşa çıkardı

Büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu öncesinde Bank Asya’nın büyük miktarda dolar alımı yaptığı iddiasının gerçeklerle bağdaşmadığı Merkez Bankası verileriyle de ortaya çıktı. Operasyon, hükümet üyeleri ve medyanın bir bölümü tarafından faiz döviz lobisinin bir komplosu olarak değerlendirilirken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “Operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam, şüpheden değil. Elimde belgeler var.” açıklamasının ardından gözler, para piyasalarına çevrildi. Taraf gazetesinde yer alan habere göre, Merkez Bankası’nın geçen hafta açıkladığı bankalardaki döviz hesapları verisi incelendiğinde, 17 Aralık’taki operasyon öncesinde hesap tutarlarında önemli bir artış olmadığı görülüyor. 17 Aralık’tan bir önceki haftayı kapsayan 6-13 Aralık (14-15 Aralık hafta sonu) tarihleri arasında Türkiye’deki bankalarda tutulan döviz hesaplarının tutarının sadece 187 milyon dolar artarak 154,4 milyar dolara çıktığı görüldü. Söz konusu dönemde dövize ek bir talep olmadığını kurlar da ispatladı. Dolar fiyatı 6-17 Aralık arasında sadece 1,4 kuruş artıp 2.0257’den, 2.0390’a çıktı. En kritik gün olan 16 Aralık’ta, yani operasyonun hemen arefesinde dolar fiyatı düştü. Merkez Bankası 16 Aralık’ta piyasalara 180 milyon dolar satarken dolar da talep olmadığı için 2.0260’a geriledi. EKONOMİ SERVİSİ – ZAMAN


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]