Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Davutoğlu: Suriye’de sivil halka dönük barbarca saldırılar devam ediyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de resmi temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı Arseniy Yatsenük ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın bölge ülkelerindeki tutumunu sert bir dille eleştirdi.

Davutoğlu: “Maalesef Suriye’de sivil halka dönük barbarca saldırılar devam ediyor, hem rejim güçleri tarafından, hem Rusya tarafından hem de terör öğütleri tarafından. Biz bu görüşmeleri sürdürürken dahi, Rusya Hazar’dan atıldığı düşünülen balistik füzeyle, Azez’de okul ve hastane vurdu. Çok sayıda çocuk ve sivil hayatını kaybetti. Suriye rejimini destekleyen Rusya ve diğer ülkeler YPG başta olmak üzere terör örgütleri bugün Suriye’de birçok insanlık suçuna sebebiyet veriyorlar. Çözümden önce alanda kazanım elde etmek için uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyorlar.” dedi.

Ukrayna ve Suriye’nin Türkiye’nin kuzey ve güney komşuları olduğunu belirten Davutoğlu: “Biz Ukrayna ve Suriye halklarının yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bugün bütün bu gelişmeleri birlikte ve aynı perspektifte değerlendirmekten duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun Rusya’nın Halep’e saldırılarının devam edeceği yönündeki açıklamaları sorması üzerine Davutoğlu, “Bu açıkça Rusya’nın niyetlerinin tezahürüdür. Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı gereği insanı yardımların ulaşması ve ateşkesin sağlanması gerekiyordu ama son Cenevre görüşmelerine kadar bu gerçekleşmedi ve Cenevre görüşmeleri maalesef başarısızlıkla sonuçlandı. Bu o günden bugüne de Suriye’de, Rusya hava saldırılarını Halep, Azez’e yöneltti. Türkiye ile Halep arasındaki insani lojistik koridorunu, rejim güçleri ve YPG ile birlikte kapattı. Münih’te varılan anlaşmaya rağmen bu açıklamanın yapılması da açık bir şekilde Rusya’nın niyetinin açık ateşkes ya da barış değil daha çok sivil öldürerek, daha çok katliam yaparak Suriye rejimini yaşatmak olduğunu gösterdi. Rusya’nın yaptığı bu açıklama karşısında uluslararası toplumun vereceği tepkiyi takip edeceğiz.” diye konuştu.

Suriye halkının katledilmesinin uluslararası topluma büyük bir vebal yüklediğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin her halükarda ve her şartta Suriyeli, Halepli kardeşlerinin yanında olacağını ve onlara insani yardım göndermeye devam edeceğini belirtti.

Davutoğlu, “Alanda Rusya’nın piyonu gibi davranan YPG, PYD güçleri Azez’e saldırılarına devam ederse, mülteci akınına sebebiyet verirlerse onlara da en kararlı şekilde mukabelede bulunacağız. Rusya bu açıklama ile Münih anlaşmasının içini boşaltmıştır” dedi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]