Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna, Rusya’dan doğalgaz alımını durdurdu

Ukrayna fiyat konusundaki anlaşmazlıklar ve enerji alımında alternatif oluşturmak için azalttığı Rus doğalgaz alımını tamamı ile kesti. Ukrayna basınının Rus yetkililere dayandırdığı haberlere göre 9 Kasım’dan itibaren doğalgaz akışı durdu.

Rusya Merkez Yakıt ve Enerji Sevkiyat Bölümü Başkanı Nikolay Orlov, Ukrayna’nın ay başından itibaren alımı günlük bazda 10 kat azalttığını, 9 Kasım’dan itibaren de durdurduğunu söyledi.

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Başkanı Aleksey Grivaş, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın vanaları kapatmasının yaklaşan kış mevsiminde Avrupa sevkiyatında sorunlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasında tansiyon giderek yükseliyor. Ay sonunda Avrupa Birliği ile bir dizi ticaret anlaşması imzalamaya hazırlanan Kiev, Rusya’nın Gümrük Birliği’ne dahil olma teklifini reddetti. Moskova’ya göre Ukrayna yönetimi ülke ekonomisini intihara götürüyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller geçen hafta yaptığı açıklamada Kiev’in 882 milyon dolarlık borcunu ödemediğini, gerekli işlemlerin yapılacağını ifade etmişti.

Kiev’in 2009’da imzaladığı anlaşmaya göre Rusya’dan her yıl en az 33,3 milyar metreküp doğalgaz alımı yapması gerekiyor. Gazprom Ocak ayında 2012’de alınmayan doğalgaz için 7 milyar dolarlık bir fatura gönderdi. 2010’da anlaşmada revize yapılarak her bin metreküp için 100 dolar indirime gidildi.

Rusya 2006’da Kiev’le doğalgaz sevkiyatında sorun yaşamış, 2008 Mart ortasında ise fiyat konusunda anlaşma sağlanamaması nedeni ile Gazprom sevkiyatı yüzde 25 azaltmıştı. Rusya 2009 başında da Ukrayna vanalarını iki haftalığına kapatırken, Türkiye başta olmak üzere Avrupa ülkeleri doğalgaz kesintisinden olumsuz etkilenmişti.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]