Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yurtdışında mezun olana, sınavsız üniversite müjdesi

Liseyi yurtdışında tamamlayan Türk öğrencilerin üniversiteye sınavsız ve ücretsiz kabulünü sağlayan karar yürürlüğe girdi.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına, Türkiye’de sınavsız üniversite okuma hakkı tanındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lise öğretiminin tamamını yurtdışında tamamlayan öğrencilerin, Türk üniversitelerinden sınavsız ve ücretsiz faydalanabileceklerini duyurdu.

Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında, ortaöğretimlerini yurtdışında bitiren öğrenciler, üniversiteyi Türkiye’de okumak istedikleri takdirde sınava girmeyecek. Öğrenciler için harç, ‘öğrenci katkı payı’ ödemeleri de söz konusu olmayacak.

YÖK geçen yıl yabancı öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinin birinci, ikinci öğretimleri ile uzaktan eğitim ve açıköğretim programlarında kontenjan ayrılmasını kararlaştırmıştı. Uygulama bu sene başladı. YÖK’ün geçen yılki ‘sınavsız üniversite’ düzenlemesinden önce Türk öğrenciler, Türkiye’de üniversite eğitimi almak istediklerinde, yabancı öğrenci sınavına girmek zorundaydılar. Buna ek olarak üniversitelerine öğrenim ücreti ödüyorlardı. Eğitim ücreti en yüksek olan tıp fakültelerinin yabancı öğrencilerden aldıkları öğrenim ücreti 15 bin TL’ye kadar ulaşıyordu. Yeni düzenlemede öğrenciler hem sınavdan hem de ücret ödemekten kurtuldu.

Yeni düzenlemede üniversiteler, kabul şartlarını kendi belirleyecek. Türkçe yeterliliği, lise akreditasyonu ve not ortalamaları gibi kriterler üniversitelerce belirlenebilecek. Üniversitenin aradığı uygun şartları taşıdığında her isteyen Türk öğrenci, istediği bölüme girebilecek. YÖK’ten onay alan öğrenciler eğitime başlayacak.

MURAT DURDU | BERLİN – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]