Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
HaberlerSpor

Duranlar ve Fenerbahçe

Son iki maçtır 2-0’dan geri dönen Fenerbahçe, dün akşam ilk yarısını 2-0 önde kapattığı maçı, ikinci yarıda yediği iki golle beraberlikle kapadı ve sahasında ilk puanını kaybetti. Karşısındaki rakibi Akhisar gibi bütçesiz ve mütevazı bir takım olmasına rağmen. Maç başlarken kadro tercihleri ve tercih sonuçları ise şöyle gerçekleşti:

Tercih 1: Stoper tercihlerinde Alves-Kjaer ikilisinde ısrar ediyor Pareira; bu tercihteki ısrarın sebebi savunma tandemini oturtarak ideal savunma ikilisini bulmak. Lakin bu ikilinin hatalarından veya önleyemeyişlerinden çok gol yedi Fenerbahçe. Son 5 resmi maçında 1 galibiyet aldı Fenerbahçe, bu 5 maçta 9 gol atıp 11 gol yedi. Egemen’den sonra Fenerbahçe’nin sol ayaklı, hamleci ve inatçı bir stoper açığı doldurulamadı.

Tercih 2: Sol bek tercihini Caner’den yana kullandı Pareira. Avrupa-Lig maçları yoğunluğundaki bu rotasyonu anlayabiliriz; ancak Caner’in gerek disiplinsiz davranışları, gerekse savunmada verdiği açıklar geçen yılları mumla aratıyor. Hücumdaki verimliliği de dibe vurmuş durumda.

Tercih 3: Sağ bekte Gökhan Gönül sakatlığını atlattıktan sonra bir türlü hazır hale getirilemedi; Şener katkı verse de sezon başından bu yana çok yıprandı ve kendisinin ritmiile oyun içi devamlılık seviyesi düştü. Ritmi yükseltecek pansumanı başaramadı Pareira.

DİEGO ÜTOPYASI

Tercih 4: Bu sefer orta sahada Diego tercihini kullandı Pareira. Diego ne takıma katkı verdi ne oyunu hızlandırdı. Pareira’nın Diego ütopyasına ben de kapılmıştım geçen yıl: Diego 8 Numara olursa -ki daha önce bunu yaptı – katkı verir demiştim. Gördük ki Diego asla 8 numara olamıyor, her savunmaya kalktığında enteresan çalım yiyor ya da faul yapıyor. Diego gereksiz bir penaltı ile de oyunun rakibe dönüşünü başlatmış oldu!

Tercih 5: Uzun zamandır forma alamayan Alper’i hücum kanadı oynatarak savunmaya da katkı verecek bir tercih yaptı Pareira. Bu maçın en doğru tercihiydi bence. Nitekim Alper hem hücumda dikine gitti hem de ilk golün asistini yaptı. Savunmaya da yardımda bulundu.

Tercih 6: Persie’nin yedek kalması en kötü tercihti. Persie krizi olduğu bir gerçek. Oyuncunun tavırları ve sürekli yedek başlaması krizi iyi yönetemeyen antrenör profili çiziyor. Hocalar sadece taktik vermez; oyuncularına mentör olur, sağlıklı iletişim ile sorunları çözüp katkı hanesine artı ekler. Misal, Diego gibi geldiğinden bu yana istatistik verileri yok denecek kadar az olan, tabelaya katkı veremeyen bir oyuncu yerine Persie’yi ikinci forvet gibi oynatmak daha verimli olurdu.

Oyun içinde de doğru tercihleri yapamadı Pareria. Diego’nun çıkması bir o kadar doğru iken ikinci bir orta sahayı daha değiştirmek manasızdı. Ozan’ın oyuna girmesi yeterli olurdu. Volkan Şen tercihi tempoyu ve üretkenliği artırabilirdi. Kaldı ki Josef De Souza sol kenar oynama rolünü üstlenmek zorunda kalmazdı.

DURAN FUTBOL

Tüm bu tercihlerin temelinde hep “duran” bir şeyler yatıyor:

1. Fenerbahçe “duran toplardan” gol yemeye devam ediyor. İlk golü penaltıdan ikinci golü ise bir serbest vuruştan yedi Fenerbahçe. İkinci golde Volkan Demirel alışılagelmiş hatalarına bir yenisini daha ekledi! Volkan’ın son iki sezondur, kaybettirdiği kaçıncı maç bu? Kazandırdıkları taraftarı ve futbol otoritelerini pek ilgilendirmez, çünkü zaten Volkan seviyesine gelmiş kalecilerin maç kurtarmaları asli görevleridir.

2. Fenerbahçe “durarak” ve çok yavaş hücum ediyor. Fenerbahçe takım olarak hücum ve savunma presi yapamıyor. Hücumda bir iki kişi prese kalktığında arkada kalan oyuncular oyunu daraltamıyor.

3. Fenerbahçe oyunun savunma kısmını da durarak yapıyor. Çok durağan ve hareketsiz savunma yapıyor Fenerbahçe takım olarak. Oyuncular arası mesafe, yani sadece takım boyu değil mevki oyuncularının arasındaki boy dahi çok uzun olunca bağlantılı ve akıcı oyun ne savunmada ne hücumda oynanamıyor.

Bir diğer nokta ise Fenerbahçe’de kanat oyuncularının çok fazla yer değiştirmesi. Bu zaman zaman yapılır ve gereklidir. Gerekli miktarın üzerine çıkılınca kanat savunması aksadığı gibi, hücum etkinliği de azalıyor.

Sonuç olarak Fenerbahçe teknik direktörü Pareira, İsmail Kartal’ın bile gerisinde kaldı. Daha dramatik olanı ise sarf ettiği hiçbir ümit veren açıklamanın sahada izlediğimizi hatırlamıyorum. Bundan sonra ne olur bilinmez ancak girilen milli takım aralarının Fenerbahçe’ye yaramadığı çok açık. Birçok oyuncusu milli takıma giden takımın aralardan faydalanmak bir yana zarar gördüğünü söylemeliyiz. Pareira için şimdilik radikal bir karar alınır mı, zannetmiyorum! Fakat Kayseri deplasmanı ve Galatasaray derbisinin alınacak kararlarda etkili olacağını hissetmek zor değil.

MAÇIN HAKEM YÖNETİMİ

Serkan Çınar kötü başladı maça, Ahmet Cebe’nin Alper’e faulünüve kartı es geçti, sonrasında Caner ve Ahmet Cebe’ye verdiği kartlar ile disiplini toplamaya çalıştı.

Fenerbahçe’nin ilk golü sosyal medyada ofsayt diye tartışılırken topun ve topa müdahale etmek isteyen Akhisar Spor oyuncusunun çizgiye yakınlığına bakmamak yanıltmıştı çoğunu. Gol yayıncı kuruluşun görüntülerinde de nizamiydi ve yan hakemin kararı doğruydu. Serkan Çınar’ın iki diğer hatası ise kafasıyla topu çelen Akhisar oyuncusunun elle oynadığına hükmetmekti. Daha büyük hata ise topla alakasız olan Akhisar oyuncusunun rakibi Nani’yi kalçası ile indirmesine penaltı çalmamasıydı. On kusurlu hareketten birisiydi bu hareket. İkinci yarıda ise özellikle avantaja bıraktığı pozisyonun devamında Ozan’a gösterdiği sarı kart ile övgüyü hak etti. İkinci yarıda verdiği penaltı kararı ise doğruydu. Akhisar Spor’un attığı ikinci gol öncesi yapılan faul için kullandığı takdir hakkı maç standardı içerisinde kabul edilebilir türdendi.

SERHAT KILIÇ | UKRAYNA HABER [email protected] @serhat5407

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]