Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

[VİDEO] Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu

İstanbul'daki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu Emlak Konut'a da sıçradı. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Emniyet'e çağırıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gerçekleştirilen baskınlarda işadamı Ali Ağaoğlu, sanatçı Ebru Gündeş’in eşi İran kökenli Reza Zerrab, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 52 kişi gözaltına alındı. Bu isimler arasında üç bakanın oğlu da var. Edinilen bilgilere göre, Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığı’na geçen yıl bir ihbar mektubu geldi. Mektupta, özellikle İstanbul’da bazı arazilerin usulsüz olarak imara açıldığı ve bu yolla milyonlarca liralık rant elde edildiği öne sürüldü. Ayrıca Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) şüpheli para transferleriyle ilgili İstanbul Emniyeti’ne bir rapor gönderdiği belirtildi. Bu gelişmelerin ardından yaklaşık 1 yıl boyunca teknik takibe alınan şüphelilerin aralarında yaptığı görüşmelerin kayıt altına alındığı ifade ediliyor.

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında Halkbank Genel Müdürü S.A. da gözaltına alındı. Operasyonun ardından Halkbank’ın  Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi’nde işlem gören hisseleri yüzde 12,34 değer kaybetti.

Alınan bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığı’na geçtiğimiz yıl bir ihbar mektubu geldi. Mektupta, özellikle İstanbul’da belediyelerin imara açmadığı arazilerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri kullanılarak imara açıldığı ve bu yolla milyonlarca liralık rant elde edildiği savunuldu. Aralarında üst düzey bürokrat, bakan yakınları ve işadamlarının da bulunduğu kişilerin bu yolla ciddi paralar kazandığı iddia edildi. Bunun üzerine KOM Dairesi, gelen ihbar mektubunu İstanbul Mali Şube Müdürlüğü’ne göndererek inceleme yapılmasını istedi. İstanbul polisi de söz konusu şahıslarla ilgili olarak teknik ve fiziki takip için savcılıktan izin aldı. Savcılık talimatının ardından aralarında bazı bakan çocukları, ünlü işadamları ve üst düzey bürokratların da bulunduğu şüpheliler, yaklaşık 1 yıl boyunca teknik takibe alındı. Şüphelilerin kendi aralarında yaptıkları özel görüşmeler de ayrıntılı olarak kaydedildi. Elde edilen bilgi ve belgeler, sürekli olarak soruşturma savcısıyla paylaşıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gözaltına alınırken, belediyede arama yapan polisler, bazı belgeleri ve bilgisayar kayıtlarını aldı.

İddialara göre, yapılan incelemeler sonucunda söz konusu kişilerin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu üzerinden rüşvet vererek bakanlığın yetkilerini kullandığı tespit edildi. Bu yolla da yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvet karşılığında imara açıldığı ve devletin milyonlarca liralık zarara uğratıldığı belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilerinin kullanılarak Fatih Belediyesi sınırları içerisinde yer alan SİT alanlarının da imara ve inşaata açıldığı ortaya çıktı. Ayrıca Marmaray Projesi’ne ciddi zarar vereceği halde bu alandaki arsalara da imar ve inşaat izni verildiği ortaya konuldu.

Soruşturma ile ilgili önemli bulgulara ulaşılmasının ardından da Mali Şube ekipleri, savcılığın talimatıyla 28 adrese eşzamanlı baskın düzenledi. Yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 52 kişi emniyete getirildi.

Gözaltına alınan İran asıllı işadamı Reza Zerrab’ın (Rıza Sarraf) villasında arama yapıldı. Ele geçirilen belgeler bavullarla taşındı.

Bakan Güler ve Çağlayan, programlarını iptal etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, oğullarının yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınması üzerine programlarını iptal etti. Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile katılacağı Gölbaşı Eğitim ve Sosyal Tesisi’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin protokolün imza törenini iptal ederken, Güler de Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da katılacağı sınır kapısıyla ilgili ortak anlaşma imza törenine gitmeme kararı aldı. Bu arada Çevre ve Şehircilik, Ekonomi ve İçişleri bakanlıklarında dün sessizlik hakimdi.

İstanbul ve Ankara’da düzenlenen operasyonda 52 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyeti’ne getirilen şüphelilerin sorgusu sürüyor.
Gözaltına alınan isimlerden öne çıkanlar

Bakanların oğulları: İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu B.G., Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu S.K. Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu A.O. Bayraktar.

İşadamları: Ali Ağaoğlu, İran kökenli işadamı Reza Zerrab.


Bürokratlar:
Çevre Bakanlığı Genel Müdürü M.A.K., Çevre ve Şehircilik Bakanı Danışmanı S.S., Ekonomi Bakanı’nın Özel Kalem müdürleri M.B.K. ve O.K., İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Y.Ç., 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü R.Ş., İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü G.A., 5 Numaralı Koruma Kurulu Üyesi ve TOKİ çalışanı Y.Ç., eski rölöve müdürü mimar H.B., iki kurul raportörü ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir. Halk Bankası Genel Müdürü S.A.

BAYRAM KAYA -FAZLI MERT, METİN ORMANCI, ELİF EŞİT, ANKARA – İSTANBUL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]