Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırım’dan Atatürk’ün sevdiği Türkü geliyor

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti (KÖC)’nin başkenti Simferopol (Akmescit)’de 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın KÖC Finali ve Yabancılar için Rusça olimpiyatı finali gerçekleşti.

Türkiye’deki 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda, KÖC’ü, Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği türkülerden ‘Bülbülüm Altın Kafeste” şarkısıyla jüriden tam not alan Reyana Kadırova temsil edecek.

Türkçe KÖC finaline; Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Vekili ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, KÖC Milli Eğitim Bilim Gençlik ve Spor Bakanı Natalya Gonçarova, Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Simferopol Fahri Başkonsolosu Seyran Osmanov, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Ukrayna Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü İdari İşler Müdürü Kasım Taştemel, Diyanet İşleri Başkanlığı Kırım Koordinatörü Ömer Faruk Can, THY Simferopol Müdürü Serhat Fil, Türkiye ve Ukrayna’dan çok sayıda davetli katıldı.

Kırım’ın 850 kişi kapasiteli en büyük gösteri merkezi, Kırım Ukrayna Müzikal Tiyatrosu’nda gerçekleşen Türkçe şöleni, Ukrayna, Kırım ve Türkiye’nin milli marşlarının okunması ile başladı.

Türkçe ve Rusça olarak senkronize tercüme ile sunulan final töreninde sunucular Uluslararası Türkçe Olimpiyatları hakkında davetlilere bilgi verdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını Eğitimde Yeni Teknolojiler Şirketi Genel Müdürü Said Enver Yıldız yaptı. Sözlerine Türkçe Olimpiyatları’nın başlangıç serüvenini anlatarak başlayan Yıldız; “Bütün duygularımız, düşüncelerimiz, niyetlerimiz, hedeflerimiz; bir daha kan olmasın, bir daha gözyaşı olmasın. Analar ağlamasın. Evlatlar babasız kalmasın ve dünya barışla dolsun.” dedi.

İlk defa Türkçe Olimpiyatlarına tanıklık eden KÖC Milli Eğitim Bakanı Natalya Gonçarova davetlilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın farklı milletlerden bir sürü insanı; diline, dinine, ırkına bakmadan bir araya getirmesi hakikaten takdire şayan.”

“TÜRKÇE HOŞGÖRÜ DİLİDİR”
Türkçenin yaygılaştırılmasının önemine değinen Büyükelçi Mehmet Samsar ise; “1277 senesinde Karamanoğlu Mehmet Bey bir ferman yayınlayarak; ‘divanda da, dergâhta da, meydanda da Türkçe konuşulsun’ demişti. O tarihten bu yana Türkçe gelişerek, zenginleşerek devam ediyor. Türkçe hiçbir zaman kültür baskısının dili olmamıştır. Türkçe her zaman hoşgörünün dilidir. Türkçe her zaman sevginin ve aşkın dilidir. Türkçe her zaman barışın dili olmuştur.” diye konuştu.

Büyükelçi Samsar Türkçe Olimpiyatları Kırım Finali organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam ise konuşmasına davetlerine icabet ederek salonu dolduran misafirleri selamlayarak başladı.

Mehmet Sağlam; “Bugün beş kıtada yüzlerce okulda bu ay içerisinde seçmeler yapılıyor ama bunlardan Ukrayna’daki bizi özellikle ilgilendiren bir konu. O da şu; Ukrayna her zaman seçimlerde en iyiler arasına girmiş her zaman Ukrayna’dan gelen çocuklar madalyalarla dönmüşlerdir. Bu sene de onlara başarılar diliyorum yine madalyalar dönmelerini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşma yapan üst düzey Ukraynalı ve Türk yetkililere, Said Enver Yıldız tarafından Kırım Finali anısına hediye takdim edildi.

UKRAYNA MİLLİ ÇALGILARIYLA: HÜZÜNLÜ GURBET
Kırım Devlet Dil Lisesi ise Kırım Finallerine özel olarak Türkçe bir şarkı hazırladı. Devlet Lisesi öğrencileri tamamı Ukrayna’ya has milli çağlılarla “Hüzünlü Gurbet” şarkısını başarıyla icra etti. Hüzünlü Gurbet şarkısını hem söyleyen hem çalan öğrenciler izleyiciler büyük alkış aldı.

Ukrayna, Kırım ve Türk halk dansları ile renklenen etkinlikte, Ukraynalı öğrenciler Türkçe şiirlerle programa renk kattı.

Bu sene Kırım’daki Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde; Ukraynaca, Rusça ve Kırım Tatar dillerinde ses yarışması, yabancılar arasında Rusça dil bilgisi yarışması ve Simferopol’de çalışan pedagoglar arasında “Eğitim ve Tolerans” konulu bir deneme yarışması da yapıldı. Final töreninde bu dallarda da derece alanlar şarkılarını canlı seslendirildi ve dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

“TÜRKÇE OLİMPİYATLARINA DESTEK OLACAĞIZ”
Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamada bulunan KÖC Milli Eğitim Bakanı Natalya Gonçarova; “En son Uluslararası Simferopol Koleji’nin birkaç ay önce ziyaret ettim. Diğer eğitim kurumlarına da örnek çok güzel bir kurum. Bu kurumların desteklenmesi gerekiyor. Ben daha önce bir okulun müdür yardımcısıyken bu okulun ününü duymuştum. Yüksek standartlarda eğitim verdiğini biliyorum ve bu okula girmenin öğrencisi olmanın kolay olmadığını ve okulun çok kaliteli bir eğitim kadrosunun olduğunu biliyorum.” dedi.

Natalya Gonçarova; “İlk defa üst düzey bir misafir olarak burada bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Eğitim Bakanlığı olarak bu olimpiyatlara sahip çıkmaktan dolayı mutluyuz. Bu sene 300’den fazla öğrenci yarıştı talebin çok olması sevindirici. Yeni bir kategori olarak yabancılar için Rusça dil bilgisi yarışması da ilgi çekici. Geniş kapsamlı tutuluyor bu olimpiyat bütün eğitim kurumlarına açık. Biz bakanlık olarak gelecekte de bu olimpiyatlara destek olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI KIRIM’DA 5 YAŞINDA
Kırım’da 5 yıldır yapılan Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında bu sene değişik eğitim kurumlarından 310 öğrenci Türkiye’deki Türkçe Olimpiyatları’na gidiş vizesi alabilmek için Uluslararası Simferopol Koleji’nde ter döktü. 12 farklı kategoride 60 öğrenci ödüle layık görüldü. Dereceye girenlere; Ukrayna’daki asgari ücretin iki katından başlayan nakit ödülleri, başarı belgeleri ve madalyalar takdim edildi.

YUNUS ERDOĞDU | SİMFEROPOL – CİHAN

 

NOT: HABERİN FOTOĞRAF GALERİSİ VE VİDEOSU KISA ZAMANDA SİTEMİZDE YER ALACAKTIR…

 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş.’ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]