Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kuzey Kore nükleer denedi: dünya sallandı

Kuzey Kore, bir nükleer deneme gerçekleştirdiği bildirildi.

Kuzey Kore’de 4,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, Güney Kore, bunun, Kuzey Kore’nin yaptığı bir nükleer denemeden kaynaklanabileceğini  belirtmişti. İlerleyen saatlerde ise Kuzey Kore, nükleer denemenin başarıyla gerçekleştirdiklerini açıkladı. Küresel piyasalar ise, güne nükleer  tedirginlikle başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesini kınadı. Bir kınama da Japonya’dan geldi.

Kuzey Kore’de 4,9 büyüklüğünde deprem: Nükleer deneme iddiası

Güney Kore Savunma Bakanlığı, ”Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını” bildirdi.

Şinhua ajansının Güney Kore kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde, Kuzey Kore’de depremin meydana gelmesinin ardından, bunun “ülkenin üçüncü nükleer testini yaptığının potansiyel sinyali olduğu” kaydedildi.

Çin sismoloji yetkilileri de 4,9 şiddetinde sarsıntının yaşandığı ve derinliğinin “sıfır” kilometre olduğunu duyurdu.

Güney Kore’nin YONHAP ajansı, Kuzey Kore’nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57’de depremin tespit edildiğini ve bu bölgenin nükleer deneme alanı olduğunu duyurdu.

“Kuzey Kore’nin denemesinin” ardından, Güney Kore ordusu sınır ötesi potansiyel provokasyonlar için alarm durumuna geçti.

Haberde, Güney Koreli bir yetkilinin “Kuzey Kore’nin nükleer deneme planına ilişkin ABD ve Çin’i uyardığı” bilgisini de yer verildi.

Ancak Kuzey Kore henüz olayı doğrulayan bir açıklamada bulunmadı.

Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Kuzey Kore: Nükleer denemeyi başarıyla gerçekleştirdik

Kuzey Kore Resmi Ajansı, “Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini” duyurdu.

Şinhua ajansının haberine göre, Pyongyang mahreçli haberine göre Kuzey Kore ajansı, “ülkenin ABD’nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini” açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, yerel saat ile 11.57’de Kuzey Kore’nin nükleer deneme alanında deprem olduğunu ve bunu ”Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığı” yönünde değerlendirdiklerini açıklamıştı.

Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Deneme 6 ya da 7 kiloton gücünde olabilir

Güney Kore, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin 6 ila 7 kiloton gücünde olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-Seok düzenlediği basın toplantısında, söz konusu denemenin 6 ila 7 kiloton gücünde olabileceğini belirtti.

Kuzey Kore’nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57’de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve bölgenin nükleer deneme alanı olduğu ifade edilmişti.

Güney Koreli yetkililer, söz konusu sarsıntıyla, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını söylemişti.

Kuzey Kore ajansı ise deneme iddialarını doğrulayarak “ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini” duyurdu.

Ajans, “ülkenin ABD’nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini” belirtti.

Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

BM Genel Sekreteri Ban, Kuzey Kore’nin nükleer denemesini kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesini kınadı.

Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Ban, nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.

Pyongyang’ın, uluslararası toplumun provokasyondan sakınılması yönündeki çağrılarına karşı gelmesinin üzücü olduğunu dile getiren Ban, Kuzey Kore’ye bir kez daha nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Ban, BM Güvenlik Konseyi’nin birlik ve bütünlük içinde gerekli adımları atacağına inandığını ifade etti.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi’nin bugün konuya ilişkin acil olarak toplanacağı öğrenildi.

-CTBTO da Kuzey Kore’de sismik hareketi teyit etti-

Merkezi Viyana’da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) de Kuzey Kore’de 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölgede sismik hareketliliği teyit etti.

CTBTO’dan yapılan açıklamada, sismik hareketliliğin patlama nedeniyle oluşan türden bir hareketlilik özelliği gösterdiği kaydedilerek, hareket merkezinin kabaca 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölge olduğu vurgulandı.

Japonya Başbakanı Abe: Son derece üzücü

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin nükleer denemesini “son derece üzücü” olarak değerlendirdi.

Abe, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığını doğrulaması üzerine, söz konusu denemenin, BM Güvelik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini belirterek Kuzey Kore’yi kınadıklarını açıkladı.

Kuzey Kore’nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57’de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve bölgenin nükleer deneme alanı olduğu ifade edilmişti.

Güney Koreli yetkililer, söz konusu sarsıntıyla, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını söylemişti.

Kuzey Kore ajansı ise deneme iddialarını doğrulayarak “ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini” duyurmuştu.

Küresel piyasalar güne nükleer tedirginliği ile başlıyor

Küresel piyasalar dün genel olarak yatay bir bantta seyrederken bugün güne Kuzey Kore’de yapılan nükleer silah denemesinin tedirginliği ile başlıyor.

Kuzey Kore Resmi Ajansı’ndan yapılan açıklamada ”Ülkenin ABD’nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirildiğini” bildirdi. Kuzey Kore daha önce 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Dün piyasaları etkileyecek haber ve veri akışının olmaması nedeniyle genel olarak hisse senedi piyasalarının yatay seyrettiği görüldü.

ABD’de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,16 oranında değer kaybıyla tamamlarken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,24 oranında geriledi.

Fransa’da CAC 40 endeksinin yüzde 0,03 oranında değer kazandığı günde İspanya’da hükümetin yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor durumda kalabileceği yönündeki haber ve yorumlarla İspanya diğer piyasalardan ayrışarak yüzde 1,18 oranında değer kaybetti.

İMKB’de de satış baskılarının kademeli olarak devam ettiği görüldü. Özellikle banka hisselerinde görülen tepki alımlarının güçlenememesi aralıklı olarak yeni satış dalgalarının piyasaya hakim olmasına neden oluyor. İMKB 100 endeksi dün banka hisseleri öncülüğünde yüzde 1,82 oranında düşüşle 77.255 puana geriledi.

Bugüne gelindiğinde Japonya’da Merkez bankası Başkanı olması beklenen Haruhiko Kuroda’nın parasal genişlemeye yönelik söylemleri hisse senedi piyasalarının pozitife dönmesini sağladı. Nikkei 225 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,94 oranında yükseliş kaydederek günü 11.369 puandan tamamladı.

Analistler İMKB’de iç dinamiklerin yönü belirlediğini belirterek teknik olarak 77.200 seviyesinin altında kademeli olarak satış baskılarının devam edebileceğini tahmin ediyor.

77.200 desteğinin çalışması ve banka hisselerinde tepki alımlarının etkisini artırması durumunda görünümün pozitife dönebileceğini ifade eden analistler bu durumda 80.000 puana kadar devam edebilecek bir tepki kanalının oluşabileceğini kaydediyor.

Nükleer test Japonya’yı hareketlendirdi

Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği nükleer test sonrası Japonya hareketlendi. Kamu televizyonu NHK, Kuzey Kore’nin yaptığı denemenin ardından Japon hükümetinin ulusal güvenlik konseyini toplamaya karar verdiğini bildirdi.

Kuzey Kore’de meydana gelen depremler, bir nükleer denemenin işareti olarak yorumlandı. Bunun ardından Kuzey Kore resmi haber ajansı, ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı. Japonya, Kuzey Kore’nin bu tür denemelerine sert bir şekilde tepki gösteriyor. Kuzey Kore’nin aralık ayındaki füze denemesine tepki gösteren Tokyo, bunu “kabul edilemez” olarak nitelendirmiş ve BM kurallarının çiğnenmesi olarak yorumlamıştı.

Kuzey Kore resmi ajansı: Deneme güvenli ve kusursuz

Kuzey Kore resmi ajansı, son yapılan nükleer denemede, öncekilerden farklı olarak “küçük ve hafif” atom bombasının kullanıldığını, denemenin “güvenli ve kusursuz” olduğunu duyurdu.

Şinhua ajansının, Kuzey Kore’nin resmi ajansına dayandırarak verdiği haberde, “denemenin patlama gücünün büyük olduğu, çevreye ve doğal ortama hiçbir olumsuz etkisinin olmadığı” belirtildi.

Kuzey Kore ajansının haberinde, üçüncü yeraltı nükleer denemesinin başarıyla gerçekleştirildiği, denemenin “ülkenin ABD’nin düşmanca siyasetine ve ulusal güvenlik ve egemenliğini korumasına yönelik karşı koyma önlemlerinin bir parçası” olduğu kaydedildi.

Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]