Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Erdoğan, Rusya’da Kiev Büyükelçisi Tezel’i yalanladı

TEK KELİME DAHİ "KIRIM" KONUŞULMADI

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin düzelmesinin “Ukrayna’yla ilişkilere zarar vermeyeceğini” iddiaları boş çıktı.

Batı ülkelerinin yüz çevirdiği Türklerin Reisicumhuru Recep Tayyip Erdoğan, acilen U dönüşü yaparak “eski dostu” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i St. Petersburg’da ziyaret etti. Erdoğan ile Putin’in daha ilk buluşmasında Ukrayna menfaatlerine en ufak bir görüş ifade edilmediği gibi Ukrayna’nın milli çıkarlarına ters düşen Türk Akımı (Türkiye Karadeniz Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde denizin altına döşenecek olan bir doğal gaz boru hattı) projesinin üstünde duruldu. Oysaki, Ukrayna devlet doğalgaz şirketi Naftogaz’ın Müdürü Andrey Kobolev, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) için tehdit oluşturduğunu savunuyor.

TEK KELİME DAHİ “KIRIM” KONUŞULMADI

Rusya ziyareti öncesinde Ukrayna basınına verdiği demeçlerde Büyükelçi Tezel, Türkiye’nin Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının haklarını da savunmaya devam edeceğini hatta, Türkiye’nin Rusya’yla olan ilişkilerini, Ukrayna’nın ve Kırım Tatarlarının lehine kullanma niyetinde olduğunu ifade etmişti.

Büyükelçi Tezel’in bu tezinin de aslı olmadığı ilk görüşmede ortaya çıkmış oldu.

Çünkü, Erdoğan’ın ısrarla “dostum” dediği Putin ile saatlerce Suriye sorunu görüşmesine rağmen bu görüşme esnasında Kırım’da ciddi provokasyonlar sıkıntı olmasına rağmen tek kelime ile bile olsa Kırım Tatarlarının endişesini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana bir ifadeyi dahi dile getirmedi.

ERDOĞAN İLE PUTİN YAKLAŞMASI UKRAYNA VE AB İÇİN ZARARLI
Türk Akımı’nın hayata geçmesi halinde Ukrayna için tehdit oluşturacağı görüşünü dile getiren Ukraynalı yetkili Andrey Kobolev, “Bu proje Ukrayna için tabii ki bazı tehditler yaratıyor. Transit geçen doğalgazın bir kısmını hemen yitireceğiz. Proje Kuzey Akıma benziyor. Ukrayna üzerinden geçen ve Ukrayna ekonomisine kaynak sağlayan doğalgaz, Türk Akımı’nı kontrol eden şirkete gidecek” diye konuştu.

“GÜNEY DOĞALGAZ KORİDORUNUN BLOKE EDİLMESİ İÇİN UYGUN”

Türk Akımı’nın AB için de tehdit olduğunu öne süren Kobolev, “Bu proje, güney doğalgaz koridorunun bloke edilmesi için etkili bir araç olacağı için, tüm AB için de tehdit taşıyor” ifadesinde bulundu.

“AB, TÜRK AKIMI’NA TEPKİ GÖSTERMELİ”

AB’ye Türk Akımı’na tepki gösterme çağrısında bulunan Ukraynalı yetkili, “Bu durumda AB’nin duruşunun, Güney Akım’da olduğu gibi sert olacağını umuyoruz. AB, bu projeyi tamamen durdurabilir” dedi.

Ukrayna’nın AB ile Türk Akımı konusunda görüşmelerde bulunduğu bilgisini veren Kobolev, “Türkiye ve Rusya derinde doğalgaz boru hattı inşası teknolojsine sahip değil. Bunu yalnızca yabancı şirketler yapabilir. Dolayısıyla eğer arzu edilirse, AB ve Batılı ülkeler, yaptırımlar yoluyla bu projeyi durdurabilir. Siyasi iradenin olması önemli” şeklinde AB’ye çağrıda bulundu.

ukraynahaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]