Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Ukraynalı öğrenciler ‘Birlikte Yaşamayı’ yazdı

Diyalog Avrasya Platformu (DAP) Ukrayna genelinde, “Birlikte Yaşama Sanatı” konulu makale yarışması düzenledi. Yarışmaya ülkenin değişik bölgelerindeki 15 üniversiteden, 46 yüksek lisans ve üniversite öğrencisi katıldı. Dereceye giren 10 öğrenci ise İstanbul gezisi ile ödüllendirildi.

Ukraynalı yazar ve akademisyenlerden oluşan jüri makale yarışmasına katılan çalışmalardan 21’ini ödüle layık gördü. Ödüle layık görülen makaleler ‘Birlikte Yaşama Sanatı’ adlı bir kitapta toplandı.  

Yarışmanın sonuçları başkent Kiev’deki, Ukrayna Milli Kütüphanesi’nde düzenlenen ‘Kitap-Gençlik-Kütüphane’ konulu yuvarlak masa toplantısında açıklandı.

DAP ve Ukrayna Milli Kütüphanesi tarafından birlikte organize edilen yuvarlak masa çalışmasına; Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Berat Yıldız, Ukrayna Milli Kütüphanesinin Genel Müdürü Oleksiy Onişçenko, DAP Ukrayna Milli Komite Başkanı Sergey Teleşun, Ukrayna Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oleksandr Şokalo, DAP Ukrayna Komitesi üyeleri, milli kütüphane temsilcileri, Ukrayna Milli Kütüphanesi Genç Bilim Adamların Meclisi, Genç Avukatlar ve Ukrayna Reformistler Birliği yetkilileri, “Birlikte Yaşama Sanatı” yarışmasında dereceye giren Kiev, Donetsk, Jıtomır, Odesa ve Harkiv’den gelen yüksek lisans ve üniversite öğrencileri katıldı.

“MEDENİYET BARIŞTIR, SAVAŞ DEĞİLDİR”
Yuvarlak masanın açılış konuşmasını yapan Milli Kütüphanenin Genel Müdürü Oleksiy Onişçenko halkların barış içinde yaşamasının sadece kültür ve kültürlerarası diyalog sayesinde mümkün olduğunu ifade etti.

Oleksiy Onişçenko; “Medeniyet barıştır, savaş değildir. Bundan dolayı halkların gelişimi, sadece kendi kültürlerini baz alarak diğer kültürlerle diyalog kurmakla mümkün olabilir” dedi.

DAP Ukrayna Milli Komite Başkanı aynı zamanda siyasi bilimler uzmanı Sergey Teleşun ise Ukraynalıların büyük entelektüel potansiyeline sahip olduklarını ve o potansiyel uluslararası diyalogda kullanılabileceğini belirtti. Teleşun gençlerden diyaloga potansiyelini geliştirmelerini ve ‘ötekine’ de saygı duymalarını istedi.

Müşaviri Berat Yıldız ise kültürel ilişkileri ve gelenekleriyle birbirisine çok yakın iki ülke Türkiye ile Ukrayna’nın karşılaştırmalı tarihini ve bu konular üzerinde yaptığı bilimsel araştırmalarını paylaştı. Berat Yıldız, Türkiye’deki Milli Kütüphane’de de Ukrayna hakkında çok sayıda tarihi belge olduğunu ifade etti.

Milli Kütüphane’nin bu etkinliğe ev sahipliği yapmasını önemli bulan Berat Yıldız, birlikte yaşama konulu bir makale yarışmasında ödül kazananları İstanbul ile ödüllendirmenin bir incelik olduğunu söyledi.

Bugün bu yarışmaya katılan öğrencilerin gelecekte bu ülkelerin önemli kadrolarında yer alacağına dikkat çeken Berat Yıldız, bu sayede Türkiye çevresinde Türkleri seven bir entelektüel çevre oluştuğunu ifade etti.

Kişilerarası iletişimin gelişimine dikkat çeken, Milli Kütüphane Genç Bilginler Konseyi Başkanı Volodımır Udovik ise, bu tür makale yarışmalarının genç bilim adamların kendisini geliştirmesine imkân tanıdığını bildirdi.

Toplumun gelişiminde bilimli gençliğin önemine değinen Volodımır Udovik, Türkiye’de bilime yönelen gençlerin sayısı yüzde 48’e kadar ulaştığını açıkladı.

‘FETHULLAH GÜLEN’İN FİKİRLERİYLE BESLENİYORUZ”
“Birlikte Yaşama Sanatı” yarışmanın organizasyon komitesinin üyesi ve jüri sekreteri Şarkiyatçı Aleksandr Şokalo yarışmaya katılan gençlerin bağımsız düşüncesinin özgünlüğüne, dünya bakışındaki açık fikir belirginliği ve ahlaki olgunluğa dikkat çekti.

Aleksandr Şokalo; “Gençlerde bağımsızlık ve ahlaki olgunluk olması neşe veriyor. Çünkü sadece bağımsızlık ve ahlaki olgunluk insan kişiliğinin kendini geliştirmeyi temin ediyor ve bağımsızlık ise kişilerarası ve kültürlerarası diyalog için bir ön koşuldur.” dedi.

Şokalo; “Diyalog konusunda biz ideolojik ve stratejik olarak 18. asırda yaşayan Ukraynalı aydın ve bilge Grigoriy Skovoroda fikirleri ve çağdaş Türk düşünür Fethullah Gülen’in fikirleri ile besleniyoruz. İnsan kendini tanımadan ve kendi kültürünü anlamadan başka insanları ve kültürlerini anlayamaz.” diye konuştu.

Daha sonra yarışmayı kazanan gençlerde birlikte yaşamanın önemi üzerine kısa konuşmalar yaptı.

DAP Ukrayna Koordinatörü Gökhan Demir yarışmacıları yüksek entelektüel seviyelerinden dolayı kutlayarak ileride de işbirliğinin sürmesini temenni etti.

Yuvarlak masanın sonunda yarışmayı kazanan öğrenciler diploma ve makalelerinin yer aldığı kitapla ödüllendirildi. Yarışmayı kazanan 10 öğrenci ise İstanbul’a geziye gönderildi. İstanbul’daki üniversiteleri ziyaret eden öğrenciler genç Türk bilim çalışanları ile bir araya geldi.

Üzerinde bir Osmanlı padişahının tuğrasının yer aldığı bir küpe takan öğrencilerden birisi tarihte Hıristiyan ve Müslümanların birlikte yaşadığı Avrupa ve Asya’nın buluştuğu İstanbul’u çok beğendiğini söyledi.

YUNUS ERDOĞDU | WWW.UKRAYNAHABER.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]