Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaEkonomi

Rusya, siyasi Kuzey Akım 2 projesiyle Avrupa’yı böldü

Türk Akımı'ndan sonra Kuzey Akımı 2 siyasi mi iktisadi mi?

Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesi ile Ukrayna, Polonya ve Slovakya yıllık 3 milyar dolarlık geliri kaybedebilir. Duruma itiraz eden Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ABD’yi yaptırım uygulamaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Birimi Müsteşar Yardımcısı John McCarrick, daha önce yaptığı ‘Kuzey Akım 2’ ve ‘Türk Akımı’ ile ilgili açıklamada, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan ‘Türk Akımı’ ve Baltık Denizi altından Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz gönderilmesini planlayan ‘Kuzey Akımı 2’ doğal gaz boru hattı projelerine karşı olduklarını söylemişti.

‘KUZEY AKIM 2 SİYASİ BİR PROJE’

Yetkili, Kuzey Akım 2 hattının, Rus hükümetinin Ukrayna’dan Avrupa’ya ulaşan boru hattının yönünü değiştirerek, Ukrayna’yı aldığı geçiş ücretinden mahrum bırakmak için düşündüğü ‘siyasi bir proje’ olduğunu savundu.

ÜSTÜ KAPALI TEHDİT

McCarrick, Rus doğalgaz şirketi Gazprom ile Avrupalı alıcılar arasında anlaşmaya varılırsa, Avrupalı şirketlerin Amerikan yaptırımlarına maruz kalma ihtimalinin olduğunu, hattın ‘çizgilerini’ incelemeleri gerekeceğini söyledi.

‘TÜRK AKIMI’NA DA KARŞIYIZ’

McCarrick ABD’nin aynı zamanda Türk Akımı projesine de karşı olduğunu söyledi.

KUZEY AKIMI 2 NEDİR?
2015 yılının Eylül ayında Rus doğalgaz devi Gazprom, Baltık Denizi altından geçerek Avrupa’ya ulaşacak olan Kuzey Akım doğal gaz boru hattının kapasitesini iki katına çıkaracak Kuzey Akım-2 projesi için Avrupalı ortakları E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE ve Royal Dutch Shell ile ortaklık anlaşması imzaladı. Bu sayede Rus gazı Baltık Denizi üzerinden direk Almanya’ya ulaştırılacak. Fakat projeye Almanya’nın komşu ülkeleri karşı çıkıyor. Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi Araştırma Müdürü Frank Umbach, Rusya’nın Kuzey Akımı genişletme projesinin Ukrayna’yı baypas etme stratejisinin bir parçası olduğunun altını çizdi.

UKRAYNA HATTI DAHA UCUZ!
Polonya, Slovakya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği doğalgazı mevcut boru hatlarından göndermesi sayesinde aldıkları yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık transit ücretini kaybetmek istemiyor ve projenin yürütülmesine itiraz ediyor. “Bu proje, ne AB’nin doğalgaz bağımlılığını azaltacak ne de Ukrayna’dan gelen gazdan daha ucuz olacak” diyen Umbach, bazı çalışmalara göre, Gazprom’un Kuzey Akım’dan sağladığı her metreküp gaz için 43 dolar harcadığını, bu rakamın Ukrayna hatlarından geçtiği takdirde 33 dolar seviyesine düştüğünü iddia etti.

KAYNAK AYNI NE ÇEŞİTLİLİĞİ?
Geçtiğimiz gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin’de görüşen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı projesini eleştirerek, “Bunun çeşitliliği temsil ettiği konusuna katılmıyorum. Aynı kaynaktan, farklı boru hattı üzerinden gelen bir doğalgaz söz konusu” ifadelerini kullandı. Morawiecki ayrıca, ABD’ye proje konusunda yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, geçen ayki bir açıklamasında, projeyi ‘Avrupa’nın enerji güvenliğine yönelik bir tehdit’ olarak gördüklerini ifade etmişti.

Angela Merkel ise görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında bazı konularda görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirtti. Almanya ile Polonya arasında diyaloğun geliştirilmesi gerektiğini belirten Merkel, “Kuzey Akım-2 konusunda görüş ayrılıklarımız var. Biz bunun ekonomik bir proje olduğunu düşüyoruz” dedi. Boru hattının enerji alımının çeşitlendirilmesi için bir tehlike oluşturmadığını ifade eden Merkel, Ukrayna’nın da gaz konusunda bir transit ülke kalmasını istediklerini kaydetti. Merkel, Polonya ile çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

ALMANYA VE POLONYA İHTİLAFA DÜŞTÜ
Berlin, Kuzey Akım 2’nin Alman karasularında inşa edilmesine izin verdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’dan, Almanya üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınmasının planlandığı Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı konusunda Polonya’dan farklı düşündüklerini söyledi.

Merkel, başkent Berlin’de Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında bazı konularda görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirtti. Almanya ile Polonya arasında diyaloğun geliştirilmesi gerektiğini belirten Merkel, “İyi yapacağımız daha çok şey var” dedi.

MERKEL: GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ VAR

Rusya’dan, Almanya üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınmasının planlandığı Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı’na ilişkin Polonya ile farklı görüşlerinin bulunduğunu belirten Merkel, “Kuzey Akım-2 konusunda görüş ayrılıklarımız var. Biz bunun ekonomik bir proje olduğunu düşüyoruz” diye konuştu.

‘UKRAYNA’NIN TRANSİT ÜLKE KALMASINI İSTİYORUZ’

Boru hattının enerji alımının çeşitlendirilmesi için bir tehlike oluşturmadığını ifade eden Merkel, Ukrayna’nın da gaz konusunda bir transit ülke kalmasını istediklerini kaydetti.

Merkel, Polonya ile çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

MORAWİECKİ’DEN TEPKİ: AYNI KAYNAKTAN, FARKLI BORU HATTI ÜZERİNDEN GELEN DOĞALGAZ

Polonya Başbakanı Morawiecki ise Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı projesini eleştirerek, “Bunun çeşitliliği temsil ettiği konusuna katılmıyorum. Aynı kaynaktan, farklı boru hattı üzerinden gelen bir doğalgaz söz konusu” ifadeleriyle Merkel’e tepki gösterdi.

POLONYA’DAN ABD’YE YAPTIRIM ÇAĞRISI

Morawiecki ayrıca, ABD’ye proje konusunda yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, geçen ayki bir açıklamasında, projeyi ‘Avrupa’nın enerji güvenliğine yönelik bir tehdit’ olarak gördüklerini ifade etmişti.

Projeyle Ukrayna’nın dışlanma riskinin bulunduğunu söyleyen Morawiecki, ülkesindeki yargı reformuna ilişkin bir soruya da, reform ile daha iyi bir yargı sisteminin oluşturulacağını ve hakimlerin bağımsız olacağını savundu.

Avrupa Birliği’nde Almanya ile birçok konuya benzer yaklaşımlarda bulunduklarını ifade eden Morawiecki, Almanya ile özellikle siber güvenlik, savunma alanında ve ekonomik alanda iş birliği içinde olmak istediklerini kaydetti.

RAKAMLARLA KUZEY AKIM-2

* Baltık denizinden geçecek olan projenin toplam uzunluğu 1.200 kilometre.

* İki hattan yılda 55 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapılacak.

* Boru hattının denizden geçtiği yerlerde maksimum derinlik 210 metre.

* Projenin başlangıcı Rusya’nın Narva Körfezi’ndeki Leningrad bölgesi, bitişi ise Almanya olacak.

* Projenin tamamı Gazprom’a ait.

* Toplam maliyetin 9,5 milyar dolar olması bekleniyor.

* Avrupa Birliği’nin kendi üretiminin 20 yılda 70 milyar metreküp düşecek olması projenin önemini artırdı. Norveç ve Kuzey Afrika’dan gelen 55 milyar metreküp gazın ihtiyacı karşılamayacağı konuşuluyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]