Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Kiev’de Davutoğlu, Ukrayna’nın büyükelçilerine hitap etti

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu ülkenin yurt dışındaki misyon şeflerine hitap etti.
Kiev’deki Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’ndeki düzenlenen toplantıya katılan Davutoğlu, bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Serhiy Korsunskiy ve dışişleri bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı.
Büyükelçiler toplantısı öncesinde Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstyantin Grişçenko ile bir araya gelerek bir süre görüştü.
Daha sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna’nın dünyanın farklı coğrafyalarında görev yapan 150’ye yakın büyükelçinin hazır bulunduğu Büyükelçiler Konferansı’na katıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstyantin Grişçenko’nun davetiyle konferansın onur konuğu Davutoğlu,
büyükelçilere hitap etti.

‘TÜRKİYE HEM ASYA HEM DE AVRUPA’
Konuşmasına Kiev’in tarihine atıfta bulunarak başlayan Ahmet Davutoğlu; “Kiev yüzyıllar boyunca yeniden inşa edildi ama hep o ruhu korudu. Tıpkı İstanbul’a benziyor. Kiev’i anlamadan Avrasya tarihini anlayamazsınız. Kiev’de tarihin Avrasya’daki akışını hissediyorsunuz. İstanbul’u anlayamayan da Balkanlar’ın, Ortadoğu’nun, Avrupa’nın tarihini anlayamaz.” dedi.

Dünyanın yeni bir dönemden geçtiğini ve bu sürecin doğru okunması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, bazı entelektüellerin Ukrayna’yı doğu ile batı arasındaki savaş alanı, Türkiye’yi de kararsız ülke olarak tanımladığını söyledi.

Davutoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Biz neden doğu ile batı arasında savaş alanı olalım ya da kararsız ülke olalım. Bu bizim kaderimiz. Bu bizim için kazanç. Yeni şekillenen bu uluslararası arenada Türkiye ve Ukrayna gibi çok yönlü coğrafyası ve tarihi olan ülkelerin büyük kazançları var. Biz ne kararsız ülkeleriz, ne de doğu ile batının savaş alanıyız. Biz doğu ile batıyı Avrupa ile Asya’yı şekillendirecek merkezi, önemli ülkeleriz. Biz pasif aktörler olarak şekillendirilmeyeceğiz. Şekillendiren biz olacağız”

Türkiye’nin stratejik konumunu dile getiren Davutoğlu; “Türkiye aynı zamanda Kafkasya, Ortadoğu ve Balkan ülkesi. Bu Türkiye’nin kararsız bir ülke olduğu ya da kafa karışıklığına yol açan bir sebep anlamına mı geliyor? Hayır. Bizim kimliğimizin ne olduğu açıktır. Kimliğinizin ne olduğu açıksa, yöneliminizin ne olduğu da açıktır. Türkiye’nin coğrafyası bizim için kazançtır. Politikalarınızı değiştirebilirsiniz, ama coğrafyanızı ve tarihinizi değiştiremezsiniz. Bunların getirdiği kazançların farkında olmalısınız” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE BİR GÜN AB ÜYESİ OLACAK’
Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusuna değinen Davutoğlu, Türkiye’nin üyeliği konusunun AB için imtihan olduğunu belirtti.
Davutoğlu; “Türkiye 10 yıl önceki Türkiye değil. Geçen yıl 1,5 milyon iş imkânı yarattık. Avrupa’da ise 1,5 milyon kişi işini kaybetti. Eğer son kriz sırasında Türkiye AB üyesi olmuş olsaydı, bu bir denge yaratacaktı” şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki hafta önce Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı yaptıklarını belirten Ahmet Davutoğlu, Ağustos ayında itibaren Türkiye ile Ukrayna arasında vize muafiyeti politikası uygulamaya başladığını söyledi.

Vize muafiyetiyle birlikte Türkiye’ye giden Ukraynalıların sayısı yüzde 20 arttığını ifade eden Davutoğlu hâlihazırda serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerinin devam ettiğini kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]