Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

Poroşenko, 30 günlük sıkıyönetim yasasını yeniledi: hak ve özgürlükler kısıtlanmayacak

Ukrayna Parlamentosu, muhaliflerin kürsüyü işgal etmesi üzerine sıkıyönetim oylamasına ara vermişti. Poroşenko, yasayı yumuşatarak yeniden parlamentoya gönderdi.

Rusya’nın, Ukrayna gemilerine saldırması akabinde gece acil olarak toplanan Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO)’da alınan 60 günlük sıkıyönetim kararı bugün yerel saat ile 16:00’de (TSİ 17.00) Ukrayna Parlamentosu’nda görüşülmeye başladı.

Ukrayna Parlamentosu sıkıyönetim oylaması için acil toplandı.İlk olarak salonda yoklama yapıldı 338 kayıtlı milletvekili bulunması akabinde. Oturum başladı ancak muhalif partiler meclis kürsünü işgal ederek ara istedi. Muhalifler parlamentonun çalışmaları bloke ederek Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’dan sıkıyönetim yasasını yumuşatmasını istedi.

Görüşmeler akabinde Poroşenko yeni sıkıyönetim yasa teklifini açıkladı.

“HAK VE ÖZGÜRÜLÜKLER KISITLANMAYACAK”

Poroşenko, yeni yasa tasarı hakkında yaptığı açıklamada imzaladığı kararnamesinde vatandaşların hak veya özgürlüklerini kısıtlayan herhangi bir madde olmadığını belirtti.

Poroşenko, “Kararnamede, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması, sansürün getirilmesi vb. gibi herhangi bir önlem öngörmediğimi vurgularım. İnanıyorum ki hem politikacılar hem de kitle iletişim araçları mevcut durumda sorumlu ve yeterli bir şekilde hareket edecek ve Rus propagandacılarından ödünç alınan tezlerle Ukrayna’ya saldırmayacak.” dedi.

Sıkıyönetim yasa tasarısının yalnızca askeri harekatla ilgili olduğuna dikkat çeken Poroşenko, “Şu anda güvenliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bir istila durumunda, mümkün olan en kısa sürede tepki vermemizi sağlayacak önlemler alınacak, mümkün olan en kısa zamanda tüm kaynakları seferber edeceğiz” diye konuştu.

Silah altındaki erkek ve kız askeri birliklerin sayısının yeterli olduğunu kaydeden Poroşenko, kısmı ya da tama bir seferberlik öngörmediklerini ancak Rusya’nın gerilimi tırmandırması durumunda buna da başvurabileceklerini ifade etti.

“SIKIYÖNETİM SAVAŞ İLANI DEĞİL”
Gece yaptığı açıklamada sıkıyönetim yasasının Rusya’ya savaş ilanı ve Minsk anlaşmalarını yerine getirmeyi reddetmek anlamına gelmediğini söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko konuya ilişkin açıklama yaptığı açıklamada: “Sıkıyönetim savaşı ilan etmek anlamına gelmez. Ukrayna, kimseyle savaşmayı planlamamaktadır. Ukrayna topraklarının, egemenliğin bağımsızlığı ve Ukrayna’nın bağımsızlığını savunma amaçlı getirilecek. Sıkıyönetim Ukrayna topraklarının kurtuluşu için siyasi ve diplomatik çözümlerin reddedilmesi anlamına gelmiyor. Tüm uluslararası yükümlülüklere bağlı kalmaya devam etmeyi planlıyoruz. Minsk anlaşmaları dahil. Bu acil ihtiyaca destek verecek milletvekillerine çok teşekkür ediyorum ve umarım Verhovna Rada (Ukrayna Parlamentosu) sorumluluk gerektiren bu kararı geciktirmeyecektir.” demişti.

RNBO, 60 gün boyunca sıkıyönetim yasa taslağını onaylanması için Verhovna Rada’ya göndermişti. Ancak parlamento muhalefetin tepkisi nedeniyle yasayı görüşemeden ara vermek zorunda kaldı.

NELER OLMUŞTU?

Rusya’nın, Ukrayna gemilerine saldırması akabinde gece acil olarak toplanan Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO)’da alınan 60 günlük sıkıyönetim kararı bugün yerel saat ile 16:00’de (TSİ 17.00) Ukrayna Parlamentosu’ndan oylanacak.

Rusya’nın Ukrayna donanmasına ait 3 gemiye saldırıp 6 askeri yaralaması, gemilere el koyması ve mürettebatını rehin alması Kiev yönetimini öfkelendirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Parlamentosu’ndan 60 gün sıkıyönetim ilan edilmesini oylamasını istedi. Oylama bugün yapılırken, BM Güvenlik Konseyi de bugün olağanüstü toplanacak.

Rusya dün akşam saatlerinde Ukrayna’ya ait iki gambot (silahlı küçük tekne) ve bir römorköre Azak Denizi’ne geçmek isterken saldırmış 6 Ukraynalı askeri yaralamış ve 23 mürettebatı da esir almıştı. Yaralı esirlerin Rusya tarafından Moskova’ya götürüldüğü bildirildi.

Kırım Körfezi’nde yaşananlar sonrası ise protestocular Pazar akşamı Ukrayna’nın başkent Kiev’deki Rusya Büyükelçiliği’nin önünde toplandı.

Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir gurup elçiliğe sis bombaları, tutuşturucu malzemeler ve fişek atmıştı.

Ayrıca Büyükelçiliğe yakınında park halindeki Rus bir diplomata ait en bir araç da ateşe verilmişti.

Ukraynalılar ayrıca Rusya’nın Harkiv Başkonsolosluğu’nu ateşe vermeye çalıştı.

KRİZ NASIL GELİŞTİ?
Pazar sabahı, Ukrayna’ya ait Berdyansk ve Nikopol gambotlarıyla, Yana Kapa römorkörü Karadeniz’deki liman kenti Odesa’dan Azak Denizi’ndeki Mariupol’a gitmek üzere yola çıktı. Ukrayna yetkilileri gemilerin Mariupol’a gönderileceğini daha önceden Ruslara bildirdiklerini söylüyor.

Akşam saatlerinde Ruslar römorköre çarparak yolunu kesti gemilere ateş açara durdurmaya çalıştı.

Ukrayna gemileri daha sonra Kerç Boğazı’na doğru yollarına devam etti ancak tanker tarafından yolları kesildi.

Rusya bölgeye iki avcı uçağı ve iki helikopter yolladı.

Kremlin’e göre, Ukrayna gemileri yasadışı bir şekilde Rus karasularına girdi ve bölgede güvenlik nedeniyle deniz trafiği durdu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), devriye teknelerinden Ukrayna Donanması’na ait gemileri ele geçirmek için güç kullandığını kabul etti. FSB, olayda sadece üç denizcinin yaralandığını açıkladı.

GELEN DIŞ TEPKİLER…

Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi’nde Ukrayna savaş gemilerine ateş açmasının ardından artan gerginlik üzerine Avrupa Birliği (AB), Moskova yönetimine Kerç Boğazı’ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısında bulundu.

AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Rusya’ya Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı’ndaki geçiş serbestisini yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Taraflara itidal çağrısı yapılan açıklamada, Kerç Köprüsü’nün Rusya tarafından Ukrayna’nın rızası dışında inşa edildiğine dikkat çekilerek köprünün Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini de ihlal ettiği belirtildi.
Açıklamada, AB’nin Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını da tanımadığı ve tanımayacağı kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya-Ukrayna gerginliği üzerine acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi’nde Ukrayna savaş gemilerine ateş açmasının ardından artan gerginlik üzerine bugün acil toplanacak.

Rusya, Azak Denizi’nde Ukrayna ile yaşanan gerginliğin ardından BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.
BMGK’nin yerel saat ile 11.00’de (Ukrayna saati ile 18.00) toplanacak.

Azak Denizi’inde Rusya gemilerinin Ukrayna gemilerine ateş açması, çarpması ve 6 Ukrayna askerinin yaralanması sonucunda Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO) acil olarak toplandı, toplantıda 60 gün süreyle sıkıyönetim ilan edilmesi teklif edildi.

RUSYA, UKRAYNA GEMİLERİNE ATEŞ AÇTI: 6 UKRAYNA ASKERİ YARALANDI
Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı civarında, Rusya’ya ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığını ve gemilerine çarpıldığı bildirildi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, 25 Kasım’da Rusya Federasyonu’na ait sınır muhafızları gemisi RF “Don”, Ukrayna askerlerinin bulunduğu kılavuz gemisine çaptı. Çarpma esnasında iki gemide hasar oluştu ve 6 Ukraynalı askerin yaralandı.

25 Kasım akşamı yerel saat ile 20:00 sıralarından yaşanan hadiseye ilişkin Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, “MBAK Berdyansk ve RBK Yanı Kapu gemileri çekiliyor. MBAK Nikopol gemisi ise işgalcilerin eline geçti. Meydana gelen hadiselerde 6 Ukrayna askeri yaralandı.” denildi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

[VİDEO] Ukraynalılar Kiev’deki Rusya elçiliğini bastı: sis bombaları ve ateş atıldı

NATO’dan Azak Denizi için itidal çağrısı

Ukrayna’da savaş kabinesi toplandı: 60 gün sıkı yönetim ilan edilebilir…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]