Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Çevre

Çernobil’den radyasyon sızıntısını önlemek için uzay çatı sistemi yapılıyor

Ukrayna’nın üst düzey devlet erkânının katıldığı temel atma töreninde Yanukoviç 21 ülkenin büyükelçisi ile birlikte butona basarak koruma kalkanının inşaatına başlattı.

Çernobil faciasının üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen tehlike kaynağı olan nükleer santralin üzerinin örtülmesi çalışmaları devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, santralin üzerini kapatacak, 935 milyon euroluk uzay çatı sisteminin temel atma törenine katıldı.

Ukrayna’nın üst düzey devlet erkânının katıldığı temel atma töreninde Yanukoviç 21 ülkenin büyükelçisi ile birlikte butona basarak koruma kalkanının inşaatına başlattı.

Fransız şirketi Novarka Konsorsiyum tarafından yapılacak çatının temel atma törenine; ABD, Japonya, Çin, Macaristan, Polonya, Rusya, Fransa, İtalya ve Kazakistan gibi Çernobil fonuna destek veren ülkelerin büyükelçileri iştirak etti. Türkiye’nin maddi yardımda bulunduğu projeye Kiev Büyükelçiliği Birinci Müsteşar Şule Gürel katıldı.

Yanukoviç konuşmasında, Çernobil nükleer santralinin kemerle kapatılmasının çevreyi güvenliğe alacağını söyledi.

Yanukoviç; “Biz dönüşümü belirleyici tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Bu proje kendi ölçeğinde dünyada eşi görülmemiş bir tasarım. Bu projenin başarıyla uygulanması halinde atmosfere radyasyon sızması imkânsız hale gelecek ve tüm çevresinin güvenliğini garanti edebileceğiz.” dedi.

Proje ile yüksek beklentilerinin olduğunu ifade Yanukoviç, projenin hayata geçirilmesinde payı olanlara teşekkür etti.

17 Eylül 2007’de Çernobil Nükleer Santrali’nin üzerinin uzay çatı sistemi ile kapatılması için Fransız Novarka Şirketi ile Ukrayna’nın Çernobil kazasının sonuçlarının ortadan kaldırılması ile ilgili devlet kurumu arasında anlaşma imzalanmıştı.

5 yıl içerisinde tamamlanması beklenen 108 metre yüksekliğindeki çatı projesinin genişliği 257 metre uzunluğu ise 150 metre olacak.

Çernobil’den 100 yıl radyasyon sızıntısını önleyecek projenin maliyetinin bir milyar euronun üzerinde olması bekleniyor.

Çernobil faciasının sonuçlarının bertaraf edilmesinin Ukrayna’ya faturası 12 milyar doların üzerinde oldu.

ÇERNOBİL’E RAĞMEN NÜKLEER SANTRALLER ÇALIŞIYOR
100 yılın felaketi olarak adlandırılan Çernobil faciasına rağmen Ukrayna sahip olduğu nükleer reaktör sayısı bakımından dünyada 10. sırada bulunuyor.

Ukrayna’da faaliyetteki; Zapoijya, Rovenskıy, Hmelnitskiy ve Yujnoukrainskıy nükleer elektrik santraline ek yeni santraller yapayı planlıyor.

Söz konusu 4 santralde toplam 15 tane reaktör çalışır vaziyette. Çernobil faciasından sonra bölgedeki 3 reaktör durdurulmuştu. Nükleer santrallerde üretilen elektrik ile ülkenin elektrik enerji ihtiyacının yarısına yakını karşılanıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KIYİV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]