Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizHaberler

[Haber Analiz – Faruk Akkan]Rus-Türk ilişkilerini kim geriyor?

Son 10 yılda ekonomik, ticari, kültürel ve siyasi alanda elde edilen başarılarla stratejik ortaklık noktasına doğru ilerleyen Rusya-Türkiye ilişkileri genelde “Arap Baharı” özelde ise “Suriye krizi” nedeniyle gergin bir döneme girdi.

İki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) üçüncü toplantısına katılmak üzere hazırlık yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hafta sonunda başlayacak Türkiye ziyaretini 3 Aralık tarihine erteledi.

Putin’in ziyareti ertelemesine program yoğunluğu gerekçe gösterilse de, Suriye krizi ile bağlantılı olduğu açık. Kremlin’e yakın kaynaklara göre Moskova, 6 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerini bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Esed sonrası ile ilgili bir teklifte bulunmuş, Rusya lideri Putin de teklifi düşüneceklerini ifade etmişti. Ancak Washington’da oturacak yeni başkanın kim olacağı belirsizliğini korurken Türkiye’de masaya yatırılacak Suriye krizi ile ilgili somut adımların atılabilmesi imkânsız. Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, gezinin ertelenmesine iki ülke liderinin telefon görüşmesi ile karar verdiklerini, programın 3 Aralık’a ertelendiğini teyit etti. Bir başka Kremlin kaynağına göre ise Türkiye ve Suriye arasında krizin yaşandığı bir süreçte Putin, iki ülkeden birinde bulunarak yanlış anlaşılmaları önlemek istedi.

Arap Baharı’nı Batı’nın enerji kaynaklarını yeniden paylaşma mücadelesi olarak tanımlayan Putin, ülkelerin iç işlerine dışarıdan müdahalelerin kabul edilemez olduğunu savunuyor. Moskova, Türkiye’nin Suriye krizinde muhalefetin yanında yer almasından rahatsız. Başlangıçta Ankara’yı muhalefete silah sevkiyatı sağlanan merkezlerden biri olarak tanımlayan Moskova, Türk jetinin düşürülmesi olayında çekimser davrandı. Al-Arabiya’nın ortaya attığı, Moskova’nın da uçağın düşürülmesi olayı ile bağlantısı olduğu yönündeki iddialar, Rus makamlarınca ‘külliyen yalan’ olarak nitelendirildi. Suriye birliklerinin attığı havan topunun Akçakale’ye düşmesi ise Moskova’da endişeleri artırdı. Yumuşatılmış da olsa ilk kez Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’yi kınayan karara yeşil ışık yaktı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Moskova’dan kalkan Suriye yolcu uçağının Ankara’ya indirilmesi ise tansiyonun bir anda yükselmesine neden oldu. İlk uçak krizinde sessiz kalmayı tercih eden Moskova, ikinci krizde sert bir açıklama yayınladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşenko’nun imzasının yer aldığı açıklamada, Türkiye’nin 17 Rus sivil vatandaşın güvenliğini tehlikeye attığı, 8 saat boyunca Rusya Ankara Büyükelçilik çalışanlarının Rusya vatandaşları ile iletişim kurmasına engel olunduğu ve yolculara yiyecek bile verilmediği iddia edildi. Türkiye’den acil açıklama talep edildi ve benzer olayların yaşanmayacağının teyidi istendi

Kremlin’e yakın kaynaklara göre bölgede yaşanan nüfuz mücadelesinde ve yeniden kurgulanan coğrafyada bir kısım merkezler Rusya-Türkiye arasında ilişkilerin gelişmesinden rahatsız. İki ülkenin vizeleri kaldırması, Rusya’nın Türkiye’de 20 milyar dolar değerinde ilk nükleer santralin inşaatına temel atmaya hazırlanması, 35 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi, Rus Sberbank’ın tarihinin en büyük yurtdışı yatırımı olarak 3,6 milyar dolara Türk Denizbank’ı satın alması ve diğer olumlu gelişmeler, bazı Batılı ülkelerin yanı sıra bir kısım Ortadoğu başkentlerinde de endişelere neden olmuş olabilir.

Rus uzmanlara göre Türk jetinin düşürülmesi olayına Rusya’nın dahli olduğu yönündeki iddiaların hedefi de, Suriye uçağına yönelik operasyonun hedefi de iki başkent arasında gelişen güven ortamını sarsmak. Suriye uçağında kayda değer askerî bir mühimmatın bulunmaması durumunda Rusya içinde de Türkiye aleyhine sesler yükseleceğine dikkat çekiliyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Moskova ile 4,2 milyar dolar silah alım anlaşmasını imzalamasının ardından, Türkiye’yi bölgede “küstahça” hareket etmekle suçlaması ya da aşırı sağcı Vladimir Jirinovski’nin partisinin Ankara Büyükelçisi’nin geri çağrılmasını talep etmesini not etmek gerekiyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]