Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kastamonu Entegre’den Rusya’ya 1 milyar dolarlık yatırım

Kimya sanayi ve ağaç sektöründe üretim yapan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding, Rusya’nın 3 ayrı bölgesinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. İlk yatırımını Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde gerçekleştiren grup, Krasnodar ve Moskova bölgesinde de benzer yatırımlar planlıyor.

Hayat Holding şirketlerinden Kastamonu Entegrenin Alabuga’da kurduğu MDF üzerine üretim yapacak fabrikası 180 milyon dolara, yonga levha üretimi yapacak fabrikası 150 milyon dolara mal olacak. Üçüncü fabrikası ise 150 milyon dolarlık OSB fabrikası olacak. Özel bölgede Holding’in diğer şirketi Hayat Kimya da kağıt üretimi ile ilgili 100 milyon dolarlık fabrika yatırımına başladı.

Rusya’daki faaliyetleri ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Kastamonu Entegre Genel Müdür Yardımcısı Onur Güven, tüm tesislerde doğrudan bin 500, dolaylı olarak da 6-7 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını söyledi. MDF üretimi yapılacak fabrikanın 120 bin metrekare kapalı alan inşaatının tamamlandığını, makinelerin önümüzdeki günlerde geleceğini ifade eden Güven, “2013 Eylül ayında üretime başlamayı planlıyoruz. Üç ayrı bölgedeki yatırımlarımız 1 milyar doları bulacak. Yatırım çalışmalarımızın 10 yıl sürmesini planlıyoruz.” dedi.

Alabuga’da oluşturulan özel ekonomik bölgenin altyapı ve enerji sorununun çözüldüğünü ve yatırım için çok elverişli bir ortamın oluşturulduğunu kaydeden Güven, “Rusya dünya ormanlarının yüzde 28’ine sahip. Hammadde açısından çok cazip. Bir de dev bir pazar. Bölgeye müthiş bir canlılık geleceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

RUSYA’DA KİŞİ BAŞINA MOBİLYA TÜKETİMİ 40 DOLARDA

Rusya pazarının özellikle mobilya sektörü açısından çok cazip olduğunu ve tüm binaların, ofislerin mobilyalarının değişeceğini söyledi. Bina konseptlerinin değişmeye başladığını, daha geniş daireler ürettiklerini, Türkiye’de olduğu gibi, yatak odası, yemek odası ve koltuk takımı yaklaşımının benimsenmeye başladığını ifade eden Güven, “Türk mobilyacıları açısından Rusya çok bakir bir alan. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık kişi başına mobilya tüketimi 300-500 dolar aralığında. Türkiye’de bu rakam 150-200 dolar seviyesinde. Rusya’da ise henüz işin başındalar. 40-50 doları yeni buluyor. Enerji zenginliği ve kişi başına gelirin Türkiye’nin üzerinde olduğunu düşünürsek, bu alanda ciddi bir boşluk var. Oluşacak fırsatları iyi değerlendirmek lazım…” önerisinde bulundu.

Kastamonu Entegre, Türkiye’de lider, Avrupa’da altıncı ve dünyada da kendi alanında 11. sırada yer alıyor. Küresel ekonomik krizin etkili olduğu dönemde tam kapasite çalışmaya devam eden Hayat Holding 8 bin çalışanı ile 2009’da 1,35 milyar dolarlık ciro gerçekleştirdi. 2011 cirosu ise 1,65 milyar dolar oldu. 2012 ciro tahmini ise 2,1 milyar dolar. Türkiye pazarında etkin olan Holding’in Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek ve Cezayir’de fabrikaları bulunuyor. Hayat Holding’in listesinde Rusya’nın dışında Ukrayna ve İran da var.

Son dönemde petrol ve doğalgaz dışındaki sektörlerde gelişimi hedefleyen Rusya, oluşturulan 16 özel ekonomik bölge için 18 ülkeden 222 yatırımcı bekliyor. Rusya’nın oluşturduğu özel ekonomik bölgeler Kaliningrad’dan Pasifik bölgesi Vladivostok’a kadar geniş bir coğrafyada yer alıyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]