Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Teknoloji

[VİDEO] İşte iPhone 5’in özellikleri – Neler var? Tıkla öğren

Apple, yeni nesil iPhone 5'i görücüye çıkardı. İlk görüntüler yayınlandı...

Merakla beklenen iPhone5 bugün görücüye çıktı. Apple’ın yeni telefonu iPhone 5, Türkiye saati ile 20.00’dr Apple CEO’su Tim Cook tarafından tanıtıldı.

San Francisco’daki Yerba Buena Sanat Merkezi’ne basın mensuplarının ve davetlilerin alınmasının ardından merakla beklenen sunum başladı.

iPhone 5’in özellikleri:

-iPhone5 %18 daha inceldi. Dünyanın en ince akıllı telefonu. 4 inç ekranlı ve 1136×640 piksel çözünürlüklü.

-iPhone5 ekranı 16:9 oranına kavuştu. Uygulamalar yenilenecek. Eski uygulamalar ekranı ortalayarak çalışacak.

-iPhone5 detayları: veri, ses ve radyo tek çipte. 4G (LTE) desteği, 150Mbps destekli wifi, 2 kat hızlı A6 işlemciye sahip.

-iPhone5 pil ömrü: 8 saat 3G ile web, 10 saat wifi web, 10 saat video izleme, 40 saat müzik dinleme, 225 saat bekleme!

-iPhone5: 8MP kamera, 3264×2448 piksel, arka aydınlatma, safir lens, düşük ışıkta yüksek performans, foto çekimi %40 daha hızlı.

-iPhone5: panorama çekim desteği (28MP), Full HD video, titreşim engelleme, yüz tanıma var ve video çekerken fotoğraf çekmek mümkün.

-iPhone5: daha berrak ses için ön, arka ve altta 3 mikrofona sahip. Dış gürültü filtreleniyor.

-iPhone5: 9 yıldır kullanılan şarj ve veri yolu değişti. Veri aktarımı tamamen kablosuza dönüyor. %80 küçülmüş 8 pinli yeni bir şarj girişi.

-iPhone5: Eski şarj ve veri kabloları ÜCRETLİ bir adaptörle yeni iPhone5’te de kullanılabilecek

Daha Büyük Ekran

Akıllı telefonlarda son trend daha büyük ekranlar. Samsung ve HTC gibi markaların en üst modellerinin ekranları 4,5 inçin üzerinde. iPhone 4S ise 3,5 inçlik bir ekrana sahip. Kullanıcılar artık üst modellerde daha büyük ekran talep ediyorlar ve Apple’ın da bu trende uyması bekleniyor. Ancak yine de ekran boyutunun 4,7 inç civarında olmasını beklemiyoruz. Yeni iPhone’un eskisine göre daha uzun bir ekranı olabilir. iPhone 5’e ait olduğu iddia edilen sızdırılmış görüntülere bakarak konuşacak olursak da ekranın 4 inç civarında olacağını tahmin ediyoruz.

Yeni İşlemci

Yeni iPhone’da yeni bir işlemci yer alacağını söylemek için uzman olmaya gerek yok. Asıl önemli olan işlemcinin sahip olacağı özellikler. iPhone 5’in işlemcisi konusunda ortada iki büyük iddia var. Biri, sızdırıldığı iddia edilen iPhone 5 görüntülerinden birinde yer alan A6 adlı yeni bir işlemci. Bu işlemci hakkında bir bilgi yok. Diğer iddia ise, iPhone 5’in Yeni iPad’te yer alan A5X işlemcisini kullanacağı ki bizce bu kulağa daha olası geliyor. Eğer A6 diye bir işlemci varsa da bunun A5X’ten çok farklı bir model olmasını beklemiyoruz. Apple’ın HTC ve Samsung gibi dört çekirdekli işlemci kervanına katılmasını da beklememek lazım.

9-Pin Giriş

İşte şimdiye kadar Apple kullananları sinir edebilecek bir ihtimal. Hatta, iPhone 5 için önceden hazırlanan koruma kılıflarına bakınca bunun bir ihitmal değil neredeyse kesin olduğunu da söyleyebiliriz. Büyük ihtimalle yeni iPhone’da farklı bir şarj girişi olacak. Apple bugüne kadar kullandığı 30-pinlik giriş yerine daha az yer kaplayan 9-pinlik bir girişle bizleri tanıştıracak. Bu da daha önce iPhone için aldığınız tüm dock, şarj aleti, ses sistemi ve benzeri ürünlerin yeni iPhone ile uyumsuz olacağı anlamına geliyor. Elbette bu yeni girişle birlikte Apple’ın uygun(!) ücretli bir 30-pin – 9-pin adaptörü çıkaracağını da tahmin etmek zor değil.

Yeni Tasarım

iPhone 3G ve iPhone 3GS tasarım olarak birbirinin aynısıydı. iPhone 4 ve iPhone 4S için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Eğer karşımıza iPhone 4GS gibi beklemediğimiz bir ürün çıkmazsa, yeni iPhone’un tasarımının önceki modellerden farklı olacağını düşünüyoruz. iPhone 5, Yeni iPhone ya da Apple nasıl bir isim verecek olursa olsun, yeni nesil iPhone’da yeni nesil bir tasarım olacaktır. Elbette çok uçuk ve farklı bir tasarım da pek olası gözükmüyor. Muhtemelen daha ince, ekranının daha büyük olması nedeniyle daha uzun, arka kısmında alüminyum kullanılmış ve her zaman olduğu gibi ilk olarak siyah ve daha sonra da beyaz renklerde bir iPhone bizleri bekliyor.

LTE

Yeni iPhone’da bulunmasına kesin gözüyle bakılan teknolojilerden biri de LTE. 4G olarak da adlandırabileceğimiz LTE, taşınabilir cihazlarda çok yüksek hızlı İnternet bağlantısı sunabiliyor. Apple’ın da bu yeni standarta destek vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle de ABD’nin üç büyük GSM operatörü de LTE hizmeti sunmaya başlamışken, Apple’ın bu teknolojiyi dışarda bırakması pek mümkün değil. Dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılmadığı için, bir olasılık olarak yeni iPhone’un LTE desteği olmayan bir sürümünün de çıkabileceğini söyleyebiliriz.

NFC

Son dönemde piyasaya çıkan çoğu telefon artık NFC desteği sunuyor. Apple’ın herkeste bulunan özelliklere kendi ürünlerinde yer vermemesi gibi kötü bir alışkanlığı olsa da NFC konusunda bir istisna yapmasını bekliyoruz. Bunun sebebi ise NFC desteği ile yapılabilecek olan şeylerin cihaza farklı bir değer katması. NFC, özellikle mobil ödeme alanında gerçekten yüksek potansiyeli olan ve hayatımızı değiştirebilecek türde bir teknoloji fakat şimdiye kadar belli sebeplerden pek yaygınlaşmış değil. Bu sebeplerin arasında, şimdiye kadar iPhone’larda yer almaması da gösterilebilir. Yeni iPhone’da yer alacağını tahmin ettiğimiz NFC desteği bu teknolojinin daha geniş alanda kullanılmasını sağlayacaktır.

Daha Uzun Ömürlü Pil

Sadece iPhone sahiplerinin değil tüm akıllı telefon sahiplerinin en büyük sıkıntılarından biri pil ömrü. iPhone 5’in bu konuda neler yapacağı merak ediliyor. Şimdiye kadar ortaya atılan iddialar dürüst olmak gerekirse çok iç açıcı değil. iPhone 5’e ait olduğu iddia edilen pilin 1440 mAh kapasitesi olduğu haberleri çıkmıştı. Bu da iPhone 4S’in 1430 mAh piline göre çok ufak bir gelişme. Daha güçlü bir işlemci ve daha büyük ekrana sahip olmasını beklediğimiz iPhone 5’in pilinin de önceki modeller gibi en fazla 1 gün dayanabileceğini tahmin ediyoruz.

iOS 6

Yeni iPhone’da elbette, iOS’un en yeni sürümü yer alacak. Bu bir tahmin değil. Apple geçtiğimiz aylarda duyurduğu iOS6’yı iPhone 5’te kullanacak. Özet geçmek gerekirse, yeni iOS ile daha zeki bir Siri, Facebook entegrasyonu, harita uygulaması ve 3G üzerinden Facetime gibi özellikler geliyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]