Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

104 amiralden sonra Putin de, Erdoğan’a Montrö Sözleşmesinin önemini hatırlattı

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Reisicumhuru Recep T. Erdoğan’la, Rusya Devlet Başkanı Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, tıpkı 104 amiralin bildirisinde olduğu gibi Putin de Montrö Sözleşmesinin korunmasının önemini vurguladı.

Kremlin’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada; koronavirüsün salgınının yayılmasıyla mücadele konuları detaylı bir şekilde tartışıldı. Bu bağlamda liderler Rus Sputnik V aşısının tedariki ve ortak üretim imkanları da olmak üzere bu alanda işbirliği konusunda uzlaştı.

Putin ile Erdoğan’ın telefon görüşmesinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin, yarın yapacağı İstanbul ziyaretinden hemen önce gelmesi hem de 104 amiralin Montrö Sözleşmesi bildirisiyle paralellik arz etmesi dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin alternatifi bulunmadığını ve Türkiye’nin bu sözleşmeye uyum konusunda sorumlu bir yaklaşım sergileyeceğini umduklarını söyledi.

Türkiye’de salgına karşı alınan tedbirleri anlatan Erdoğan, yabancı turistlerin güvenliğini sağlamanın öncelikleri olduğunu söyledi. Türkiye’yi ziyaret eden Rus vatandaşlarının sağlığını koruma iki ülke uzmanlarının temas halinde olması karar alındı.

LİBYA

Gündemdeki uluslararası konular hakkında da görüş alışverişinde bulunan liderler, Libya’daki durum değerlendirdi. Liderler, tarafların düşmanlıkların sona ermesini ve geçiş otoritelerinin başarılı bir şekilde kurulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Barış sürecini ilerletme ve Libya’nın birliğini yeniden tesis etme yönündeki karşılıklı eğilimlerini teyit etti.

SURİYE

Suriye’deki durum ele alındığında, liderler Rusya ile Türkiye’nin, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmadaki önemine vurgu yapıldı. 2018 Soçi Mutabakatı ve 5 Mart 2020 tarihli Ek Protokol hükümleri uyarınca özellikle İdlib bölgesinde terörle ortak mücadele görevlerinin aciliyetine dikkat çekildi.

UKRAYNA

Erdoğan’ın ricası üzerine Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’daki iç krizi çözme hususundaki yaklaşımını özetle aktardı. Putin bu bağlamda, 2015 yılında Minsk’te varılan “Tedbirler Paketi” çözümün tartışmasız dayanağı olduğu vurguladı. Aynı zamanda, Putin, Ukrayna tarafının Minsk anlaşmalarının uygulanmasından kaçınması ve yakın zamanda temas hattındaki durumu kötüleştirmeyi amaçlayan tehlikeli kışkırtıcı eylemlere yeniden başlamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

AZERBAYCAN

Dağlık Karabağ’daki yerleşim sorunlarına da değinildi. Erdoğan, 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 üçlü açıklamalarının aşamalı olarak uygulanmasını, durumun daha da istikrar kazanmasını sağlamak için Rusya’nın attığı adımları övdü. Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı’na Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle son temaslarının sonuçları hakkında bilgi verdi. Güney Kafkasya’daki ulaştırma altyapısını eski haline getirme çalışmalarının yoğunlaştırılması gereği konusunda karşılıklı görüş ifade edildi.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Kanal İstanbul’un, Türkiye tarafından yapılmasına ilişkin planlarla bağlantılı olarak, Putin, 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi hükümlerine uygun olarak Karadeniz Boğazlarının mevcut rejiminin devam etmesinin bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanması için önemini vurguladı.

Verimli Rus-Türk diyaloğunun farklı boyutlarda sürdürülmesi konusunda taraflar uzlaştı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]