Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AB Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Büyükelçisi’ni kabul etti

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky’i kabul etti. Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Batı ile Rusya arasında tercih yapmaya zorlanmasının doğru olmadığını savundu. Büyükelçi Konsunsky ise Rus askerlerin Kırım’dan çekilmesi çağrısını yineledi.

Görüşme öncesine basına değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, Ukrayna’da ciddi bir tansiyonun olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 150 binden fazla askerin katıldığı tatbikatı sona erdirerek, daimi üslerine dönmeleri emrini vermesini ‘olumlu bir adım’ olarak değerlendirdi. Rusya’dan Ukrayna’nın sınır bütünlüğüne saygı duyması çağrısında bulunan Çavuşoğlu, ”Ukrayna’daki durum, bir yandan AB diğer yandan Rusya’nın Ukrayna’yı baskı altına alması. ‘Ya beni seç, ya benden değilsin’ uygulaması. Ukrayna’nın iki taraftan birini seçme bırakılmasıdır. Ukrayna’ya yapılacak en büyük haksızlık bence bunu istemektir. Ukrayna’nın hem Batı’ya ihtiyacı var. Aynı şekilde Rusya gazına ve petrolüne de ihtiyaç duyduğu herkes tarafından biliniyor.’’ dedi . Türkiye olarak Ukrayna’nın sınır bütünlüğünün korunmasını istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, iç sorunların çözülmesiyle beraber ekonomik kalkınmasının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

“DOĞRUYSA ESKİ CUMHURBAŞKANIMIZ DEVLETE İHANET ETMİŞTİR”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky ise Türkiye ile Ukrayna’nın Stratejik Ortaklığı’na vurgu yaparak Putin’in Rus askerlerine verdiği ‘geri çekilin’ çağrısının Kırım’da bulunan askerleri de kapsaması gerektiğini ve bunu durumun henüz netlik kazanmadığını belirtti. Türkiye’den siyasi ve ekonomik destek beklediklerini ifade eden Büyükelçi Korsunsky, Rusya’nın devrik Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in talebi doğrultusunda askerini Ukrayna’ya gönderdiği iddiaları için ‘‘Eğer doğruysa, bu eski cumhurbaşkanımızın devlete ihaneti anlamına gelir.’’ dedi.

“SİLAHLARIN ALTINDA REFERANDUM YAPILAMAZ”

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde 30 Mart’ta yapılması öngörülen ve Kırım’ın bağımsızlığını gündeme taşıyacak olan referandum kararı için ‘yasadışı’ yorumunda bulunan Büyükelçi Korsunsky, Kiev yönetiminin Kırım halkına yardıma hazır olduğunu ifade ederek bütün bunların Rus askerlerin bölgeden çekildikten sonra olabileceğini kaydetti. Korsunsky, ‘‘Kırım’da askerler bulundukça referandum yapılması doğru değil. Türkiye bunu çok iyi biliyor, çünkü Türkiye de çok şey yaşadı.’’ sözlerine yer verdi.

“İLERLEME RAPORUNU GENEL ANLAMDA OLUMLU BULUYORUZ”

Öte yandan bir soru üzerine AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, dün Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Türkiye raporunu kabul ettiğini bazı basın yayın organlarında bunun AP’de kabul edilmiş gibi verildiğine dikkat çekerek söz konusu ilerleme raporun AP Genel Kurulu’nda kabul edilerek resmiyet kazandığını vurguladı. AP’nin yayınlayacağı Türkiye İlerleme Raporu’nun dengeli ve yapıcı bir üslupla hazırlanması gerektiği çağrısını yineleyen Çavuşoğlu, ‘‘Elbette katılmadığımız noktalar da var ama genel anlamıyla Türkiye’nin AB için çok önemli bir stratejik ortağı olduğu vurgulanması, yeni fasılların açılması gerektiğine yaptığı vurgu ve müzakerelere hız verilmesi gibi çağrılarını olumlu buluyoruz. Yapıcı eleştirileri de her zaman dikkate aldık.’’ şeklinde konuştu.

VEDAT DENİZLİ | ANKARA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]