Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Uçan tabuta, Türk halkının 15 milyar doları verilecek!

Tam 15 milyar dolarlık tartışmalı F-35 Müşterek Taarruz Uçağı projesinde imzalar atılacak.

Türkiye’nin üretimine ortak olarak katılacağı Müşterek Taarruz Uçağı F- 35’lerin yazılım kodları dahil teknik bilgileri Türkiye’ye verilmemesine rağmen projeye imza atılması bekleniyor. 15 milyar dolara mal olacak projede tüm yazılım ve kontrol ABD’de olacak.

ABD, uçakların yazılımını Türkiye’yle paylaşmayacak. Kontrol ABD’de olduğu için, tüm uçuş bilgilerinin ABD’ye gönderileceği belirtildi. Gizli ve bağımsız hareket etme imkanı olmayan projeyle ilgili onlarca olumsuz görüşe rağmen imza atılması bekleniyor. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin yapıldığı 2008 yılındaki Meclis görüşmelerinde, CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ uçakları “uçan soba borusu ve uçan tabuta” benzetmişti.

15 milyar dolar çöpe gidebilir

Taraf’a konuyla ilgili açıklama yapan bir yetkili anlaşmanın imzalanması durumunda 15 milyar doların çöpe gideceğini iddia etti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) uçaklarla ilgili olumsuz rapor ve yazışmalarını da Taraf’a veren yetkili, Elekdağ gibi uçakları “tabut” olarak nitelendiriyor.

Taraf’ın elindeki Savunma Sanayii Müsteşarlığı yazışmalarında ABD’nin yazılım kodlarını Türkiye’ye vermemesinin ileride çok ciddi sorunlar yaratacağı belirtiliyor. Projeyle ilgili endişeler Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’yla da paylaşılmış.

Üretici firma rüşvetten sabıkalı

Uçakların üretici firması Lockheed Martin’in (LM) adı, Türkiye’de iki kez rüşvet olayına karıştı. 1970’li yıllarda F-104 uçakları alımı ile ilgili olarak LM’nin birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye’de rüşvet verdiği ortaya çıkmıştı. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya’nın ismi rüşvet iddialarına yansıdı. İkinci rüşvet iddiası ise F-16 uçaklarının alımında yaşanmıştı. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın ismi bu kez iddialara karıştı. Şahinkaya’nın dünyanın en zengin generali olarak Time dergisinde adının çıktığı iddia edilmiş ancak geçtiğimiz ay Habertürk’e çıkan Şahinkaya bu iddiaları yalanlamıştı.

Türkiye’ye maliyeti büyük olacak

İşte skandal olarak nitelendirilen projenin detayları ve raporlardaki çarpıcı bilgilerden satır başları.

» Proje ABD’nin liderliğinde, altı ülkenin katıldığı bir şirketler birliği tarafından tasarlanıp üretilecekti. İsrail’in de katılmasıyla ülke sayısı yediye çıktı.

» 35 milyon dolara mal olması beklenen uçakların maliyeti şu anda 100 milyon dolara ulaştı. Raporlara göre Türkiye’ye 2020 yılına kadar maliyeti 15 milyar dolar civarında olacak.

» Uçağın tüm harekât bilgileri, ABD’deki üretici firma olan Lockheed/Martin firmasına sürekli uydu üzerinden gönderebilecek. Bu yolla ABD’nin uçağın tüm harekâtlarını ve gittiği yerleri öğrenebileceği belirtiyor.

» Uçaklardaki yazılım kaynak kodları alınamamakta ve içeriği bilinmemekte. Bu yüzden Hollanda ortaklıktan çekildi. İngiltere de çekilebilir.

KAYNAK: TARAF

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]