Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Türkiye’nin uçak hayali Ukrayna ile gerçekleşecek

Türkiye ve Ukrayna askeri uçak üretecek!

Antalya’da düzenlenen Eurasia Airshow fuarında Türkiye ile Ukrayna’nın birlikte geliştirdiği An-188 tipi askeri nakliye uçağı projesinin tanıtımının yapıldığı duyuruldu.

Ukrayna’nın devlet uçak üretim şirketi Antonov‘un Facebook’tan yaptığı açıklamada, şu anda yeni uçağın uygulama projelerinin üzerinde çalışıldığı kaydedildi.

Şirketin yayınladığı metinde, Türkiye’de düzenlenen Eurasia Airshow fuarında Türk-Ukrayna projesi An-188’in bugün basın mensuplarına tanıtıldığı ifade edildi.

UKRAYNA VE TÜRKIYE’DEN ORTAK UÇAK HAMLESİ 2 YIL ÖNCE BAŞLANDI

Antonov Başkan vekili Aleksandr Los, bu program üzerindeki çalışmaların Türkiye’nin girişimiyle yaklaşık 2 yıl önce başladığı, bir dizi memorandum imzalandığı ve yol haritasının geliştirildiği bilgisini verdi.

Ukrayna ve Türkiye ortak uçak yapımı ve uzay teknolojileri geliştirme anlaşması imzaladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Gennadi Zubko’nun açıklamasına göre iki ülke arasında imzalanan anlaşma yolcu ve kargı uçaklarının geliştirilmesi ve üretimini kapsıyor. Tasarlanacak olan uçakların Ukrayna’nın “Antonov“ üssünde yapılması planlanıyor.

İki ülke arasında varılan uçak anlaşmasının Türkiye-Ukrayna hükümetler arası ticari ve ekonomik iş birliği 10. dönem toplantısında imzalandığı belirtildi. Ukrayna Başbakanlık basın servisinin bildirisine göre Zubko, “Türkiye ile havacılık ve uzay teknolojileri alanlarında ortaklık anlaşması imzaladık. Uçakların yapımı Antonov üssünde gerçekleşecek.” dedi. Zubko’nun sözlerine göre ilk etapta TAN-158, An-178, An-158 ve An-70 kod numaralı uçakların üretimi yapılacak.

Antonov, eski adıyla Antonov Dizayn Bürosu, 1952’den bu yana uçak üretimi ve servisi yapan bir Ukrayna firması. Çok geniş gövdeli uçak modelleri üreten firma, 1988 yılında dünyanın en geniş kargo uçağı olan An-225’i SSCB uzay programı için tasarladı. Yapılış amacı stratejik taşıma olan uçak dünyada sadece bir tane bulunuyor.

2013’DE YANUKOVIÇ VE ERDOĞAN, YENI NESIL ANTONOV UÇAĞINI INCELEDI

Eski Başbakan Recep T. Erdoğan, Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren ülkesiden kçan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile birlikte Antonov’un yeni nesil uçağı An-158’i incelemişti.

Antonov Havacılık, Bilimsel ve Teknik Kompleksi Genel Tasarımcısı Dmitriy Kiva, uçağın temel özellikleri hakkında Yanukoviç ve Erdoğan’a bilgi verdi. Uçağın temel özellikleri ve potansiyelini detaylarıyla anlatan Dmitriy Kiva, yeni nesil An-158’in yolcu taşımanın yanı sıra askeri ve tıbbi alanlarda da kullanılabileceğini söyledi.

Viktor Yanukoviç ve Erdoğan, Ukrayna yapımı uçağın kabinini incelemeleri akabinde An-158’in kokpitine geçerek pilotların yerine oturdu. Erdoğan’a uçağın yolcu kabini kısmında An-158’in bir maketi de hediye edildi.

An-158 sunumunda Başbakan Erdoğan’a; dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil de eşlik etti.

Yanukoviç, sunum öncesinden yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin umut verici yönlerinden birisinin bu uçakları ortak geliştirme olacağını söylemişti.

3 bin kilometreye uçuş menziline sahip An- 158’in 99 yolcu taşımak kapasitesi bulunuyor. İlk sunumu 28 Nisan 2010’da yapılan AN-158 saatte 850 kilometre hıza çıkabiliyor.

Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]