Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Niçin bilgisayarlar gözünüzü yorar? ve diğer bilmediklerimiz…

Hayatımız boyunca karşılaştığımız, isteğimize göre veya isteğimiz dışında gerçekleşen ilginç olaylar ve kafamızda takılan soruların cevaplarını merak ediyor musunuz?

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, işte merak ettiğiniz bazı sorular:

Niçin bilgisayarlar gözünüzü yorar? Göz gerilmesi ekran titremesinden ve sık sık ekranın farklı bölümlerine uzun uzun baktığınızda ortaya çıkar. Bir bilgisayar görüntüsü genellikle bir kitaptan daha büyüktür ve bu da üzerinde çalışmanızı zorlaştırır. Ayrıca basılı olan kitap sayfasından farklı olarak koyu renkli harfler açık renkli bir zemin üzerinde görünür. Ekran da ışık yayar. Ekranın parlaklığı gözlerinizin daha çok yorulmasına yol açar. Özellikle de az aydınlatılmış bir odada çalışıyorsanız veya ortamda çok parlak ışık varsa bu durumu daha da kötüleştirir.

Dünyadaki en gürültücü hayvan hangisidir?
Bu sizin en yüksek sesten ne anladığınıza bağlı olarak değişiyor. Amerika’daki Smithsonaian National Zoo isimli hayvanat bahçesine göre, mavi balinanın düşük frekanslı titreşimleri çok fazla ses çıkarıyor. 188 desibelin üzerine çıkan bu sesler, bir jet motorundan daha gürültülü ve yaklaşık 804 kilometre uzaktan fark edilebilir. Karada ise en gürültücü hayvan, muhtemelen sesleri yaklaşık 5 kilometre uzaktan duyulabilen bağıran maymunlardır. En gürültücü karada ve suda yaşayan hayvan ise sesi 100 desibele ulaşan ise Porto Riko’da yaşayan Coqui kurbağalarıdır. Uçan hayvanlar arasında ise en gürültülü sesi çıkaranlar Orta ve Güney Amerika’daki mağaralarda yaşayan yağ kuşlarıdır. Çıkardıkları ince sesler 100 desibele ulaşabiliyor.

Bazı yumurtaların sarısı niçin diğerlerinden daha parlaktır?
Yumurtanın rengi tavuğun yediği besinlere bağlı olarak değişiyor. Bitki pigmentleri sarı pigment anlamına gelen “xanthophyll” olarak isimlendirilir. Bu pigmentler tüm yeşil bitkilerde fazla bulunur. Fakat mısır ya da çiçek taç yaprakları içeren bir yemlerle beslenen tavuk yumurtalarının sarısı daha koyu olur. Aynı mekanizma mısırla beslenen piliçlerin sarı renginden de sorumludur. Kadife çiçeğinin taç yaprakları ve yonca çiçekleri genellikle ticari kümes hayvanı yemi olarak kullanılıyor.

Böcekler baş aşağı uçabilir mi?
Hayır uçamazlar. Çünkü böcek kanatlarının şekli nedeniyle baş aşağı uçmaları aerodinamik olarak imkansızdır. Çok hızlı bir uçuşu böceklerin koordine etmeleri çok zordur. Bu nedenle doğru yönde ve şekilde gitmek için kanatlarının yapısı çok faydalıdır. Sinekler baş aşağıya durduklarında, ön bacaklarıyla tavana tutunur ve sonra uçup havada düz döner.

Niçin bazen kulaklarınız çınlar?
Müzik, makine sesleri ve havai fişek gibi sesler çok gürültü çıkarır ve iç kulağınızdaki kıl hücrelerine zarar verebilir. Bu kıl hücreleri sesi beyne giden sinir impulslarına nakleder. Yüksek gürültüler bunların ucunu kırabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde yeniden büyürler, fakat kırılan impulslar beyne yanlış sinyal gönderir. Tinnitus denilen kafa içindeki sesler kulak enfeksiyonu, belirli ilaç tedavileri ve yaşa bağlı dereceli bozulma nedeniyle oluşabiliyor.

Zaman Online

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]