Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna siyasetinin anatomisi (4)

2011-2012: UKRAYNA SİYASETİNİN EKONOMİK, İÇSİYASET VE DİPLOMATİK KRİZ YILLARI
Cumhurbaşkanı Yanukoviç iktidarının dış politik krizlerin sükunet dönemini yaşayacağı bir dönem olacağı tahmin ediliyordu.

Çünkü Ukrayna’nın en çok sorun yaşadığı doğu komşusu, Rusya ile ilişkiler en azından normalleşmeli, hatta yakınlaşmalıydı. Yanukoviç’in siyasi imajında “Rus yanlısı” oluşu tartışılmaz bir konuydu.

Ancak Rus oligarşik yönetiminin Ukraynalı muhatapları ile ilişkilerinde paylaşma kavramına hiç yer vermemesi, Ukrayna ekonomisinin sahibi durumundaki grupları korkuttu.

Rusya ile aşırı yakınlaşma (Avrasya Ekonomik Birliği gibi) işbirliği kendilerinin yutulacağı anlamına geliyordu. Komşu Rusya, Karadeniz Filosunun kalış süresinin 20 yıl daha kalmasına müsaade edilmesi gibi tarihi bir tavize sadece mikroskobik bir jestle karşılık vermişti.

Bu jest, Ukrayna’nın aldığı gazın metreküp fiyatına altı ay süresince 100 dolar indirim yapılmıştı. Bu nedenle Ukraynalı oligarşi Rus yakınlaşmasında frene bastı. Ardından Rusya’nın Ukrayna üzerindeki baskısı farklı argümanlarla artarken, Ukraynalı “maviler” bir kaç istisna isim dışında anti-Rus denilebilecek bir hale büründü.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YA BASKI İÇİN KULLANDIĞI ARGÜMANLAR:
– Ukrayna peynirinin alımının durdurulması. Bu durum Ukrayna süt sektörünün sarsılmasına neden oldu.

– Rusya ve Ukrayna arasında 2012 yılında gaz anlaşmasına varılamadı. Rusya dişe dokunur bir fiyat indirimi karşılığında Ukrayna’nın gaz boru hatlarına sahip olmak istiyordu. Ukrayna ise böyle bir tavizi, elindeki son pazarlık enstrümanının gitmesi olarak değerlendiriyordu. Bunun sonucunda Ukrayna Rus siyasetçileri açıkça suçlamaya başlarken, alternatif gaz arayışlarını seslendirmeye başladı.

Ukrayna Karadeniz şelfinde gaz aramak için donanım getirdi. Bu süreçte Türkiye ile de yakınlaşma fırsatı doğdu. Zaten, Türkiye’nin Rusya ile gaz alış verişinde kararlı bir tutumla önce kontratı yenilememesi, ardından istediği gibi bir sözleşme imzalaması Ukrayna kamuoyu tarafından hayranlıkla izlendi.
Ayrıca Rusya Ukrayna’yı bypass edecek Güney Akım Projesine hız verdi.

YARIN: ÖNÜ ALINAMAYAN EKONOMİK KRİZ

CEM O. BOYMAN | UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]