Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ruslar da para biriktirmeye başladı!

Genelde günübirlik yaşayan ve birikim yapmaya meyilli olarak bilinmeyen Rusya halkı, küresel modaya ayak uydurdu. Artık Rusların da yüzde 70’i birikim yapıyor.

Romir araştırma merkezinin yaptığı çalışmaya göre 2004’de halkın yüzde 46’sı birikim yapıyordu. İlginç bir veri de rubleye karşı olan güvenin iki kat artması. 2004’de sadece yüzde 30 birikimlerini ruble olarak tuttuğunu söylerken, 2012’de bu oran yüzde 60’ları buldu.

Romir’e göre sonuçlar, Rusya halkının ekonomik durumunun iyileştiğinin ve psikolojik olarak da birikim yapmaya yönelik alışkanlık kazanmalarının açık göstergesi.

Rublenin son 12 yılda Rusya’nın para birimi olarak halk nezdinde de kabul gördüğünü kaydeden Romir, “Halkın yüzde 60’ı birikimlerini ruble olarak tuttuğunu söylüyor. Birikim yapmayanlarını dışarıda tuttuğumuzda bu oran yüzde 82’lere kadar çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rubleden sonra en çok birikimin tutulduğu para birimi ise dolar. Halkın sadece yüzde 6’sı birikimlerini dolar olarak tutmayı tercih ediyor. Avro tercih edenlerin oranı ise yüzde 1,5’larda kalıyor.

Gayrimenkul olarak birikimlerini tutmak isteyenlerin oranında ise düşüş var. 10 yıl önce yüzde 50’leri bulan rakam, şimdilerde yüzde 35’lere gerilemiş durumda. Nüfusu 1 milyonun üzerindeki kentlerde yaşayan ve 35 yaş altı iyi bir geliri olan vatandaşların yüzde 47’si için hala gayrimenkul alımı önemli birikim aracı.

Banka mevduatlarına olan ilgi ise son 2-4 yılda artarak yüzde 34’lere çıktı. Romir’e göre gayrimenkul ve menkul değerlerde birikim yapma tercihlerinin yüzde 35’le birbirine denk çıkması hayli ilginç. Borsada yatırım ise son yıllarda gerileyerek sekiz yıl öncesi yüzde 5 seviyelerine düştü.

Romir çalışmasını Mart 2012’de Rusya’nın tüm bölgelerinde 18-60 yaş arası 1500 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdi.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]